Stillevens fotograferen, hoe doe je dat?

Voor het fotograferen van een stilleven heb je geen professionele fotostudio nodig. Wat je wel nodig hebt, is een grote dosis geduld. Je bent zelf namelijk verantwoordelijk voor alle kleine details. DE lichtinval, de aankleding, de compositie en ga zo maar door. Aangezien jij als fotograaf verantwoordelijk bent voor alles bij een stilleven, is het de ideale kans om te oefenen met het vertellen van een verhaal.

Wat wil jij weten over het fotograferen van stillevens?

Wat is een stilleven | Tips | Plaatsing en combinaties | Samenstellen | Opbouwen | Licht | Sluitertijd

Wat is een stilleven precies

Een stilleven kennen veel mensen van de kunst van vroeger, maar ook in deze tijd is het nog iets wat veel gedaan wordt. Iets minder met de verfkwast en iets meer met een fototoestel. Als je het opzoekt in het woordenboek is het eenvoudig uitgelegd: een samenstelling van levenloze voorwerpen.

De samenstelling kan in elke vorm, denk aan bloemen, servies, muziekinstrumenten of doorsnee maaltijd. Wil jij juist niet de standaard stillevens vastleggen, ga dan opzoek naar jouw favoriete voorwerpen om te fotograferen.

Tips voor het maken van een goed stilleven

1


Combineren en plaatsen

Als je het belangrijkste voorwerp voor je stilleven bedacht hebt, is het tijd voor het leuke maar ingewikkelde werk. Want welke voorwerpen kies je nog meer, wat vormt mooie combinaties en zorgt voor samenhang. Want onthoudt, je stilleven hoort er niet uit te zien als een kleedje op de vrijmarkt. Dus geen bijeengeraapte chaos. Het is de bedoeling dat jouw combinaties samen een verhaal vertellen of in elk geval een thema. Als je het thema duidelijk hebt kan je aan de slag met het plaatsen van de voorwerpen.

2


Aan de slag met het samenstellen

Je bent er nog niet met alleen de voorwerpen van het stilleven. De achtergrond en ondergrond zijn van net zoveel belang als de voorwerpen. Ga opzoek naar een ondergrond die past bij de sfeer die je wilt uitstralen. Kies bijvoorbeeld een tafellaken of juist een robuuste plank. Doe precies hetzelfde bij de achtergrond en maak er een mooie combinatie van.

3


Opbouwen

Tijd om naar de tekentafel te gaan en na te denken over de ideale compositie. Hoe wil je alles neerzetten, wat past goed bij elkaar maar, het allerbelangrijkste, wat vertelt het verhaal wat je wilt overbrengen? Maak een schets van de ideale compositie, pak je camera erbij en zet hem op het statief. Kijk met regelmaat naar je schets en door de zoeker of je inmiddels het beeld hebt gecreëerd wat je bedacht had.

4


Licht

Nu je alles op de juiste plek hebt geïnstalleerd, is de volgende stap om te kijken naar het licht. Normaal gesproken kies je misschien om het daglicht te gebruiken, maar bij stillevens wordt het gebruik van softboxen en flitsparaplu’s aangeraden. Waarom? Simpel weg, omdat je de vrijheid hebt om het licht zo te regelen als jij voor ogen hebt. Licht maakt tenslotte van dat fijne plaatje het kunstwerk.

5


Sluitertijd

Wanneer je aan de slag gaat met het gebruiken van kunstlicht, is het des te belangrijker om goed je instellingen in de gaten te houden. Met name de sluitertijd is van groot belang voor een goede belichting op jouw foto’s. Door de sluitertijd goed in te stellen, zorg je ervoor dat jouw stilleven goed zichtbaar wordt op de foto. Door hiermee te spelen kan je kijken naar of het kunstlicht goed staat, zijn er meer lampen nodig of staat alles perfect. Wil je de foto donkerder of juist lichter? Dan kan je aan de slag met de sluitertijd of de belichtingsdriehoek. Maar naast de hoeveelheid licht op de foto zorgt de sluitertijd er ook voor of je veel kans hebt op bewegingsonscherpte. Door de sluitertijd kort in te stellen, maak je sneller een foto waardoor er minder bewegings ruis is. Maar wil je zeker zijn dat je stilleven goed belicht is en geen bewegingsonscherpte heeft? Kies er dan voor om altijd met een statief te werken. Zekerheid voor alles!


Alle blogs