Het Perfecte Plaatje

Het Perfecte Plaatje - Aflevering 3

In iedere aflevering van Het Perfecte Plaatje krijgen de BN'ers de opdracht om twee verschillende shoots uit te voeren. Iedere BN'er selecteert zijn of haar beste foto die vervolgens beoordeeld wordt door de jury. De jury bestaat iedere week uit topfotograaf William Rutten en storyteller Cynthia Boll. Bovendien zijn er iedere week twee gastjuryleden die gespecialiseerd zijn in het thema van die week.

Dagje Spelderholt

Tijdens de eerste opdracht gingen de BN'ers naar Spelderholt waar studenten wonen met een verstandelijke beperking. Dit park bestaat al 20 jaar! De BN’ers kregen hier de opdracht om een documentaire portretfoto te maken. Dit houdt in dat de foto een verhaal moet vertellen over de studenten. Het portret moet iets vertellen over de persoonlijkheid van de persoon. De foto kan geregisseerd zijn, maar dit mag niet terug te zien in het eindresultaat. Bovendien moest de foto ook iets zeggen over de bijzonderlijk omgeving van Spelderholt en aanzet geven tot nadenken. De BN’ers wisten vooraf niet welke student zij gingen fotograferen. Aan de hand van adresbordjes maakten zij hun keuze en zochten ze de studenten thuis op. Ze leerden wat de studenten leuk vinden om te doen en moesten proberen dit zo goed mogelijk op beeld vast te leggen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van verschillende locaties en persoonlijke spullen van de modellen. De eerste shoot wordt gewonnen door Roel van Velzen. Zijn foto vertelde een mooi verhaal en hij had mooi gebruik gemaakt van het licht.

Ansichtkaart met honden

De tweede opdracht stond in het teken van het maken van een ansichtkaart. De BN’ers gingen de fotostudio in en mochten hier een thema kiezen. Aan de hand van het thema kregen de BN’ers hun modellen! De modellen waren dit keer geen mensen, maar allemaal verschillende honden. Ze kregen een half uur om de set op te zetten en hun foto te maken. De shoot werd begeleid door dierenfotograaf Norma Jesse. Zij heeft al tal van verschillende dieren voor haar lens gehad. Tijdens de shoot was het belangrijk dat de BN’ers goed nadachten over de belichting, de kleuren en de compositiebepaling. Norma Jesse gaf aan dat de foto’s gemaakt moesten worden op ooghoogte van de hond. Tijdens de shoot werd gebruik gemaakt van een achtergrondsysteem om zo een leuke setting te creëren. Belangrijk voor de BN’ers was om de foto goed te timen, aangezien de honden lekker druk waren! Estelle won deze opdracht met haar ansichtkaart in het thema 'rijbewijs halen'. Ook Roel haalde een hoge score, wat hem de winnaar van deze aflevering maakte. Helaas moest Vivian de wedstrijd verlaten. 

Zelf aan de slag?

Wilt u ook persoonlijke documentairefoto's of de leukste foto's met dieren maken? Dan is het belangrijk dat u goed voorbereid bent en over de juiste apparatuur beschikt. Wij hebben hieronder een uitstekende selectie voor u gemaakt met producten waarmee u direct aan de slag kunt. 

Opdracht 1: Dagje Spelderholt

De camera

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat u over de juiste camera beschikt. In deze aflevering werd er een Canon EOS M5 gebruikt. Deze systeemcamera combineert de krachtige prestaties van een spiegelreflexcamera met het compacte design van een systeemcamera. Deze camera is daarom gemakkelijk mee te nemen en dus perfect voor straat- en portretfotografie. Het kantelbare scherm maakt het bovendien mogelijk om onopgemerkt foto's te schieten, waardoor uw onderwerp niet eens door heeft dat u een foto maakt!

Alle systeemcamera's

De lens

Naast de systeemcamera is ook de lens erg belangrijk. Zeker wanneer u portretten op locatie wilt schieten, moet u de juiste afweging maken. De lens die werd gebruikt tijdens de shoot in Spelderholt was een Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Dit is een veelzijdige zoomlens die alles vast kan leggen, van indrukwekkende landschappen tot prachtige portretten. De lens heeft een snelle autofocus, waardoor u ook spontane momenten zoals zoenende koppels vast kunt leggen. Bovendien is deze lens zeer licht en compact, waardoor deze gemakkelijk mee te nemen is.

Alle lenzen

De camerariem

Als u buiten aan de slag wilt gaan met u camera, maar deze wel altijd binnenhandbereik wilt hebben, is een camerariem ideaal. Deze riem draagt u om uw nek of over de schouders. Hierdoor heeft u uw handen vrij, maar kunt u wel altijd snel uw camera pakken wanneer u een foto wilt maken. De Peak Design Slide is een uitstekende keuze vanwege het stevige materiaal en draagcomfort. Deze riem is in lengte verstelbaar zodat u hem helemaal naar eigen wens kunt aanpassen. Bovendien is uw camera snel te bevestigen én makkelijk los te maken wanneer u dat wilt.

Alle camerariemen

Opdracht 2: Ansichtkaart met honden

De camera

Tijdens de tweede opdracht van deze aflevering, waarbij de fotografen in de studio aan de slag gaan, is er gebruik gemaakt van de Canon 5D Mark IV. Deze full-frame spiegelreflexcamera is een echte allrounder en daarom ook geschikt voor het vastleggen van bewegende onderwerpen zoals dieren. Deze camera valt wel in een hogere prijsklasse en is voornamelijk bedoeld voor professioneel gebruik. Natuurlijk heeft Canon genoeg spiegelreflexcamera's in haar assortiment die ideaal zijn voor gevorderde en beginnende fotografen. 

Alle spiegelreflexcamera's

De lens

Wanneer u portretten wilt schieten, moet u kiezen voor de juiste lens. Er werd tijdens deze opdracht gebruik gemaakt van de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM. De Canon 24-105mm is een standaard zoomobjectief waarmee u een superieure beeldkwaliteit krijgt. Deze lens biedt professionele prestaties in verschillende soorten fotografie. Zelf bij slechte lichtomstandigheden zorgt deze lens voor scherpe beelden. De EF 24-105mm f/4L IS II USM is uitgerust met Canons 4-stops Image Stabilizer (IS). Ideaal voor fotografie uit de hand!

Alle lenzen

Achtergrondsysteem

Bij de shoot in de studio met honden werd er gebruik gemaakt van een achtergrondsysteem met een rol papier. Een achtergrondsysteem is ideaal om een goede sfeer te geven aan uw foto’s. U kunt gebruik maken van wit of zwart papier, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een kleur zoals rood of bijvoorbeeld groen. Een ideaal achtergrondsysteem voor in de studio is de Falcon Eyes SPK-1W. Dit is een compleet systeem inclusief rol papier. De rol is makkelijk op en af te rollen en het systeem is zeer snel op te bouwen. 

Alle achtergrondsystemen

Thuisopdracht

Iedere week krijgt u een opdracht waarmee u thuis aan de slag kunt.

Deze week luidt de opdracht: maak zelf ook een wenskaart met een dier!

Heeft u het Perfecte Plaatje geschoten? Dan kunt u uw foto via onderstaande button insturen.

Klik hier om uw foto in te sturen

 

Exclusieve giftboxen

Tijdens de actieperiode krijgt u bij aankoop van één van de geselecteerde Canon producten een exclusief cadeaupakket met daarin allerlei unieke extra's. De waarde van deze cadeaupakketten kan oplopen tot maar liefst €525,-! Er zijn drie verschillende soorten cadeaupakketten: Bronze, Silver & Gold. 

Cadeaupakket Bronze

Bronze (t.w.v. €239,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag

Cadeaupakket Silver

Silver (t.w.v. €399,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag
  • Camera Strap Lite
  • Corel Aftershot Pro 3

Cadeaupakket Gold

Gold (t.w.v. €525,-)

  • Masterclass met professionele Canon fotograaf 
  • Lifetime 150GB Irista cloudopslag
  • Camera Strap Pro
  • Corel Aftershot Pro 3

 

Workshops

Leer ook uw Perfecte Plaatje te schieten met één van onze workshops!

Instore demo Phottix modelfotografie

Zaterdag 9 december in Rotterdam - Zaterdag 16 december in Amsterdam

Tijdens deze demo krijgt u de drie meest gebruikte belichtingstechnieken voor modelfotografie te zien. Ook voor sport-, evenementen-, huwelijks- en productfotografen is deze productvoorstelling interessant.

Bekijk hier

 

Aflevering gemist?

Klik dan op de onderstaande afbeelding om de aflevering terug te kijken.