Het Perfecte Plaatje - Aflevering 4

In iedere aflevering van Het Perfecte Plaatje krijgen de BN'ers de opdracht om twee verschillende shoots uit te voeren. Iedere BN'er selecteert zijn of haar beste foto die vervolgens beoordeeld wordt door de jury. De jury bestaat iedere week uit topfotograaf William Rutten en storyteller Cynthia Boll. Bovendien zijn er iedere week twee gastjuryleden die gespecialiseerd zijn in het thema van die week.

Motorcross

Tijdens de eerste opdracht gaan de BN'ers naar het TT circuit in Assen waar de WK motorcross plaatsvindt. De opdracht? Een échte actiefoto maken met daarop één of meerdere motorcrossers. De shoot wordt naast de vaste jury beoordeeld door Henny Berno Stern: een sportfotograaf die de hele wereld over reist om de motorsport vast te leggen. Voor deze opdracht krijgen de BN'ers de hele wedstrijd, dat is ongeveer 30 minuten, de tijd. Speciaal voor deze opdracht gebruiken de fotografen een telelens. Langs het circuit zijn vier plekken uitgekozen die veilig zijn en waar de fotografen plaats mogen nemen. Voor sommige BN'ers is het echter tóch te verleidelijk om niet stiekem achter de hekken te gaan om zo het perfecte plaatje vast te leggen. Hun fanatieke houding wordt gecomplimenteerd, maar Henny Berno Stern is ook streng: je eigen veiligheid staat voorop en je moet je houden aan de regels die gelden. Uitendelijk blijkt Roel de beste foto te hebben gemaakt. Met zijn échte actiefoto verdient hij een 7,5 en veel complimenten van de jury. Gordon en Estelle eindigen onderaan met hele krappe voldoendes.

Zelfportret

Voor de tweede opdracht verzamelen de BN'ers zich bij de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Hier krijgen zij van Tijl te horen wat de tweede opdracht inhoudt: maak een zelfportret. En dan geen zelfportret vol glitter en glamour, maar een onvoordelig zelfportret waarbij je jezelf in een slechte situatie laat zien. Op spiegels komen de thema's tevoorschijn waaruit de fotografen kunnen kiezen. Dit doen ze op volgorde van de uitslag van de vorige opdracht. Vervolgens wordt het gastjurylid voorgesteld: Susanne Middelberg. Deze fotografe maakt veel portretten van anderen én van zichtzelf. In haar foto's probeert ze een moment te vangen dat niet meer terugkomt. De BN'ers krijgen €50 mee om eventuele props mee te kopen en kunnen aan de slag! En dat blijkt nog niet zo makkelijk. Zo zoekt Roel een donker steegje en wacht Isa ongeduldig tot het regent. Met resultaat, want zij wint de opdracht met maar liefst een 8,7 en is hiermee ook de winnaar van deze aflevering. Gordon eindigt onderaan met een 6,3 en helaas is dat niet genoeg om de volgende aflevering te halen. Hij valt af.

Zelf aan de slag?

Wilt u ook motorcross foto's of een prachtig zelfportret maken? Dan is het belangrijk dat u goed voorbereid bent en over de juiste apparatuur beschikt. Wij hebben hieronder een uitstekende selectie voor u gemaakt met producten waarmee u direct aan de slag kunt. 

Opdracht 1: Motorcross

De camera

Tijdens de eerste opdracht van deze aflevering is er gebruik gemaakt van de Canon 5D Mark IV. Deze Canon full-frame spiegelreflexcamera is een echte allrounder en daarom ook geschikt voor het vastleggen van bewegende onderwerpen zoals motorcrossers. Bovendien is deze camera door zijn hoge kwaliteit ideaal voor het maken van zelfportretten. Deze camera valt wel in een hogere prijsklasse en is voornamelijk bedoeld voor professioneel gebruik. Natuurlijk heeft Canon genoeg spiegelreflexcamera's in haar assortiment die ideaal zijn voor gevorderde en beginnende fotografen. 

Alle spiegelreflexcamera's

De lens

Een juiste lens is bij actiefotografie erg van belang. Tijdens de motorcross opdracht mochten de BN'ers kiezen uit de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM en de Canon EF 70-200mm F/2.8 L USM + ET-83II. De Canon 24-105mm is een standaard zoomobjectief waarmee u een superieure beeldkwaliteit krijgt. Deze lens biedt professionele prestaties in verschillende soorten fotografie. De Canon 70-200mm is een telelens, waarmee u de meest verafgelegen onderwerpen scherp en helder vast kunt leggen. Deze lens is stof- en vochtbestendig en geschikt voor de meest uitdagende situaties. 

Alle lenzen

De monopod

Bij het fotograferen van actie met een grote tele- of zoomlens is het handig om een monopod te gebruiken. Natuurlijk is het ook handig om met kleinere camera's en smartphones een monopod te gebruiken. Met een monopod zoals de Mefoto Walkabout A35W zorgt u ervoor dat uw foto en video opnamen nog stabieler zijn. Tevens hoeft u het gewicht van de lens niet meer in uw hand te houden, waardoor u langer door kunt fotograferen. Deze Walkabout A35W heeft vijf secties en is erg lichtgewicht, waardoor deze gemakkelijk mee kan worden genomen. Een monopod kan daarnaast ook worden gebruikt voor selfies!

Alle monopods

Opdracht 2: Zelfportret

De camera

Bij de tweede opdracht werd er een Canon EOS M5 gebruikt. Deze systeemcamera combineert de krachtige prestaties van een spiegelreflexcamera met het compacte design van een systeemcamera. Deze camera is daarom gemakkelijk mee te nemen en dus perfect voor het maken van zelfportretten. Dankzij het kantelbare scherm kunt u fotograferen vanuit verschillende perspectieven, zo kunt u ook uzelf zien tijdens het maken van het zelfportret. Natuurlijk hebben wij nog meer systeemcamera's in ons assortiment.

Alle systeemcamera's

De studioflitser

Wanneer u in een studio of ergens binnen moet fotograferen, is een studioflitser ideaal. Een studioflitser wordt voornamelijk gebruikt voor portret- of productfotografie. Met de flitser kunt u zichzelf bijvoorbeeld bij het maken van een zelfportret uitstekend belichten. Ook kunt u spelen met het licht door bepaalde onderwerpen in uw foto juist wel of niet te belichten. Een uitstekende flitser is bijvoorbeeld de Profoto B1X. Dit is een krachtige off-camera flitser die perfect is voor gebruik op locatie.

Alle studioflitsers

De flitsparaplu

Bij het maken van (zelf)portretten is een flitsparaplu aan te raden. Zoals te zien was in de aflevering zorgt een flitsparaplu voor een gelijkmatige verdeling van het licht. Een flitsparaplu heeft meestal een zilveren, gouden of witte binnenkant. Ook zijn er doorzichtige flitsparaplu's. Met een flitsparaplu zoals de Profoto Paraplu Diep Doorzichtig M 105cm kunt u het licht precies richten naar het onderwerp. Daarnaast is de flitsparaplu erg licht van gewicht, waardoor deze eenvoudig mee kan worden genomen. 

Alle flitsparaplu's 

Thuisopdracht

Iedere week krijgt u een opdracht waarmee u thuis aan de slag kunt.

Deze week luidt de opdracht: maak zelf ook een pakkende actiefoto!

Heeft u het Perfecte Plaatje geschoten? Dan kunt u uw foto via onderstaande button insturen.

Klik hier om uw foto in te sturen

 

Exclusieve giftboxen

Tijdens de actieperiode krijgt u bij aankoop van één van de geselecteerde Canon producten een exclusief cadeaupakket met daarin allerlei unieke extra's. De waarde van deze cadeaupakketten kan oplopen tot maar liefst €525,-! Er zijn drie verschillende soorten cadeaupakketten: Bronze, Silver & Gold. 

Cadeaupakket Bronze

Bronze (t.w.v. €239,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag

Cadeaupakket Silver

Silver (t.w.v. €399,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag
  • Camera Strap Lite
  • Corel Aftershot Pro 3

Cadeaupakket Gold

Gold (t.w.v. €525,-)

  • Masterclass met professionele Canon fotograaf 
  • Lifetime 150GB Irista cloudopslag
  • Camera Strap Pro
  • Corel Aftershot Pro 3

 

Workshops

Leer ook uw Perfecte Plaatje te schieten met één van onze workshops!

Masterclass portret- en modelfotografie Toonen en Wientjens 

Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november

Deze driedaagse masterclass portret- en modelfotografie van Hans Toonen & Hans Wientjens bestaat niet alleen uit het maken van een paar foto’s. Drie dagen lang komen de belangrijkste facetten van portret-, glamour- en artistiek naakt-fotografie aan bod.

Bestel nu

Instore demo Phottix modelfotografie

Zaterdag 9 december in Rotterdam - Zaterdag 16 december in Amsterdam

Tijdens deze demo krijgt u de drie meest gebruikte belichtingstechnieken voor modelfotografie te zien. Ook voor sport-, evenementen-, huwelijks- en productfotografen is deze productvoorstelling interessant.

Bekijk hier

 

Aflevering gemist?

Klik dan op de onderstaande afbeelding om de aflevering terug te kijken.