Het Perfecte Plaatje - Aflevering 5

In iedere aflevering van Het Perfecte Plaatje krijgen de BN'ers de opdracht om twee verschillende shoots uit te voeren. Iedere BN'er selecteert zijn of haar beste foto die vervolgens beoordeeld wordt door de jury. De jury bestaat iedere week uit topfotograaf William Rutten en storyteller Cynthia Boll. Bovendien zijn er iedere week twee gastjuryleden die gespecialiseerd zijn in het thema van die week.

Bergsport

Voor de eerste opdracht reisden de overgebleven vijf BN'ers voor één dag af naar de Ardennen, waar ze een actiefoto moesten maken van een professionele bergbeklimmer. Dit zorgde direct voor een hoop stress. En dat was terecht. De BN'ers moesten namelijk zelf een rotswand van maar liefst 100 meter hoog beklimmen. Daarbij was het belangrijk om zo dicht mogelijk bij de klimmer te komen, zodat er goed te zien is wat de klimmer beleeft. Bij deze opdracht kregen de deelnemers steun van gastjurylid en bergsportfotograaf Martin Fickweiler. Martin is niet alleen fotograaf, maar ook professioneel klimmer en avonturier. Hij staat bekend om zijn bigwall avonturen in de meest afgelegen gebieden. De laatste jaren reist hij door Europa, waar hij op zoek gaat naar de mooiste klimgebieden dicht bij huis. Hij kan dus als de beste beoordelen waar een goede klimfoto aan moet voldoen. Voor Martin is het perfecte plaatje een rauwe weergave van de realiteit. Hij drukte de deelnemers op het hart om goed te letten op de emotie van de klimmer. 

Giel beet het spits af. Daarna volgde Tygo, die vergeten was om zijn camera goed in te stellen. Daardoor duurde het even, maar uiteindelijk heeft hij toch een foto kunnen maken. Roel had zijn camera vooraf wel ingesteld, waardoor hij zich volledig kon focussen op de compositie en emotie van de klimmer. Isa en Estelle twijfelden lang of ze de opdracht uit gingen voeren. Uiteindelijk besloot Estelle om liggend tegen de rots toch te proberen om een goede foto te maken. Isa ging er daarentegen wel voor, hoogtevrees of niet. Iets waar ze enorm trots op was. Uiteindelijk won Roel deze opdracht. Op zijn foto was duidelijk de emotie te zien, was de compositie dik in orde en was er een mooie scherptediepte te zien. 

Fashion

De tweede opdracht vond plaats in Amsterdam, in een groot fotocomplex. Daar gingen de BN'ers aan de slag met een fashionshoot waarbij het model gestyled werd door ontwerper Bas Kosters. Om het niet te makkelijk te maken moest het model een sprong maken op een trampoline en moest er een zwevend attribuut te zien zijn. Pascal Vandecasteele mocht bij deze opdracht optreden als gastjurylid. Pascal is gespecialiseerd in portret- mode- en lifestylefotografie. Daarnaast heeft hij een passie voor lightshaping. Pascal streeft ernaar om natuurlijke beelden te maken die websites, producten en beelden tot leven brengen. 

Giel en Tygo waren ervan overtuigd dat Roel al teveel opdrachten had gewonnen, waardoor ze besloten een beetje chaos te veroorzaken. Ook Estelle was onder de indruk van de foto van Roel. Bij de beoordeling bleek dat dat geheel onterecht was. Haar foto werd 'het perfecte plaatje' genoemd en kreeg een dikke 9 van de jury! Nummer twee was Isa. Zij kreeg een mooie 8.5 met de opmerking dat de foto zo in een magazine kon. Ook de foto van Giel werd bestempeld als een fashionfoto en kreeg een 7.5 als eindcijfer. Degene met het laagste eindcijfer was Tygo. Hij moet het programma na vijf weken verlaten. 

Zelf aan de slag?

Wilt u ook foto's van bergsport of prachtige fashionfoto's maken? Dan is het belangrijk dat u goed voorbereid bent en over de juiste apparatuur beschikt. Wij hebben hieronder een uitstekende selectie voor u gemaakt met producten waarmee u direct aan de slag kunt. 

Opdracht 1: bergsport

De camera

Bij deze opdracht maakten de BN'ers gebruik van de Canon EOS M5. Deze systeemcamera combineert de krachtige prestaties van een spiegelreflexcamera met het compacte design van een systeemcamera. Deze camera is handzaam en gemakkelijk mee te nemen, wat vooral tijdens het klimmen erg fijn is. Bovendien is de M5 voorzien van een kantelbaar scherm, wat ideaal is om de perfecte compositie in beeld te krijgen. Zo kunt u zelfs in een moeilijke positie goed zien hoe de foto eruit komt te zien. Natuurlijk hebben wij nog meer systeemcamera's in ons assortiment.

Alle systeemcamera's

De lens

Bij het fotograferen van de bergbeklimmer werd er gebruik gemaakt van de Canon EF-M 15-45mm lens. Dit is een standaard zoomlens die bij allerlei soorten fotografie ideaal is om te gebruiken. Zowel voor actie-, landschap- en portretfoto’s is deze lens perfect.  De lens is zeer licht en compact, waardoor hij makkelijk overal te gebruiken is. Deze lens beschikt bovendien over een Optical Image Stabilizer om zoveel mogelijk bewegingen te voorkomen. Daarnaast heeft de Canon EF-M 15-45mm lens een snelle en soepele autofocus wat hem perfect maakt voor actiefoto’s zoals de bergsportshoot.

Alle lenzen

De reportageflitser

Als u gaat fotograferen in de bergen is het handig om een reportageflitser te gebruiken om goed de emotie van de bergbeklimmer in beeld te krijgen. Wanneer de klimmer met de rug naar de zon gekeerd is, wordt het gezicht donker. Een reportageflitser kan dit voorkomen. Met een compacte reportageflitser zoals de Canon 430 EX III-RT beperkt u het gewicht, maar heeft u wél een krachtige lichtbron bij de hand. De Canon 430 EX III-RT heeft voldoende kracht om grote oppervlaktes te belichten, ook als licht wordt weerkaatst. Bekijk ons volledige aanbod flitsers.

Alle reportageflitsers

Opdracht 2: fashion

De camera

Tijdens de tweede opdracht van deze aflevering, waarbij de BN'ers een fashionfoto moesten maken, is er gebruik gemaakt van de Canon 5D Mark IV. Deze Canon full frame spiegelreflexcamera is een echte allrounder en daarom ook geschikt voor het vastleggen fashionfoto's. Ook maakt hij beelden met 7fps. Dit kwam goed van pas tijdens de fashionshoot, aangezien er bewegende props vastgelegd moesten worden. Deze camera is uitermate geschikt voor professionele doeleinden. Natuurlijk heeft Canon ook DSLR's in haar assortiment die ideaal zijn voor gevorderde en beginnende fotografen. 

Alle spiegelreflexcamera's

De lens

Tijdens de fashionshoot werd er gebruik gemaakt van de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM zoomlens. Dit objectief is ideaal voor deze shoot, omdat de fotografen het model goed in beeld krijgen, zelfs wanneer ze op afstand staan. Verder heeft deze lens een maximaal diafragma van f/4.0 over het gehele zoombereik. Zo maakt u scherpe beelden, zelfs in minder goede lichtomstandigheden. De lens is perfect voor professionele fotografen en dankzij de brandpuntsafstand van 24-105mm is geschikt voor verschillende vormen van fotografie, zoals fashion-, sport- en landschapsfotografie.

Alle lenzen

De flitser

Tijdens deze fashionshoot werd er gebruik gemaakt van een flitser. Een flitser kan zowel voor portretten als voor het vastleggen van actie een uitkomst bieden. De fashionshoot was een combinatie van beiden, aangezien de BN'ers zowel het model als bewegende objecten (actie) in beeld moesten krijgen. Een uitstekende flitser is bijvoorbeeld de Profoto A1. Dit is een studioflitser in klein formaat, waardoor deze ook perfect is voor shoots op locatie. Met behulp van deze flitser kunt u het onderwerp wat u vast wilt leggen uitstekend belichten, waardoor de contouren van het gezicht nog beter zichtbaar worden. 

All flitsers

Thuisopdracht

Iedere week krijgt u een opdracht waarmee u thuis aan de slag kunt.

Deze week luidt de opdracht: maak zelf ook een fashion foto.

Heeft u het Perfecte Plaatje geschoten? Dan kunt u uw foto via onderstaande button insturen.

Klik hier om uw foto in te sturen

 

Exclusieve giftboxen

Tijdens de actieperiode krijgt u bij aankoop van één van de geselecteerde Canon producten een exclusief cadeaupakket met daarin allerlei unieke extra's. De waarde van deze cadeaupakketten kan oplopen tot maar liefst €525,-! Er zijn drie verschillende soorten cadeaupakketten: Bronze, Silver & Gold. 

Cadeaupakket Bronze

Bronze (t.w.v. €239,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag

Cadeaupakket Silver

Silver (t.w.v. €399,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag
  • Camera Strap Lite
  • Corel Aftershot Pro 3

Cadeaupakket Gold

Gold (t.w.v. €525,-)

  • Masterclass met professionele Canon fotograaf 
  • Lifetime 150GB Irista cloudopslag
  • Camera Strap Pro
  • Corel Aftershot Pro 3

 

Workshops

Leer ook uw Perfecte Plaatje te schieten met één van onze workshops!

Instore demo Phottix modelfotografie

Zaterdag 9 december in Rotterdam - Zaterdag 16 december in Amsterdam

Tijdens deze demo krijgt u de drie meest gebruikte belichtingstechnieken voor modelfotografie te zien. Ook voor sport-, evenementen-, huwelijks- en productfotografen is deze productvoorstelling interessant.

Bekijk hier

Workshop modelfotografie met Brendan de Clercq

Zondag 17 december - FOKA Superstore

Tijdens deze workshop zult u meer leren over de Olympus OM-D camera's en gaat u in de praktijk aan de slag tijdens een workshop modelfotografie van Brendan de Clercq. Brendan is een fotograaf van wereldfaam die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft in de fashion- en modelfotografie. Het werk van Brendan kenmerkt zich door krachtige beelden met emotionele expressie in een duidelijk herkenbare eigen stijl.

Bestel nu

 

Aflevering gemist?

Klik dan op de onderstaande afbeelding om de aflevering terug te kijken.