Het Perfecte Plaatje - Aflevering 6

In iedere aflevering van Het Perfecte Plaatje krijgen de BN'ers de opdracht om twee verschillende shoots uit te voeren. Iedere BN'er selecteert zijn of haar beste foto die vervolgens beoordeeld wordt door de jury. De jury bestaat iedere week uit topfotograaf William Rutten en storyteller Cynthia Boll. Bovendien zijn er iedere week twee gastjuryleden die gespecialiseerd zijn in het thema van die week.

Natuurlandschap

Voor de eerste opdracht reisden de overgebleven vier BN'ers af naar het Gelderse Beekbergen, waar ze overgeleverd worden aan de Hollandse natuur. De opdracht was dat maak een landschapsfoto waar je het Nederlandse landschap op zijn mooist laat zien. Gastjurylid bij deze opdracht was Bas Meelker. Bas begon zijn carrière als allround natuurfotograaf en specialiseerde zich daarna in landschapsfotografie. Hij is altijd op zoek naar rust en eenvoud in een landschap, zowel bij natuurlijke als stedelijke landschappen. De foto's van Bas zijn te herkennen aan de krachtige composities, dramatische toon en intense kleuren. Daar zal hij ook op letten tijdens het beoordelen van de foto's. 

Voor de opdracht kregen de deelnemers twee uur de tijd. Iedereen kreeg één volkswagenbusje waar ze de omgeving mee mochten verkennen. Estelle had wat moeite met schakelen en kreeg de regisseur zover om haar te rijden. Ook Roel had een chauffeur, namelijk presentator Tijl. Roel koos ervoor om een buffel te fotograferen, maar was niet heel tevreden over zijn foto. Dit bleek terecht, hoewel de jury het toch een interessant beeld noemde. Als de zon in het midden was gepositioneerd, had dat de foto helemaal afgemaakt. Zijn foto werd uiteindelijk beoordeeld met een 6.5. Giel behaalde met een 7.5 de hoogste score. Zijn foto werd verrassend genoemd. Het licht was mooi en er was stilte en rust in het beeld te zien. Volgens William zou deze foto zelfs mooi zijn op behang. 

Portret van een band

In de tweede opdracht werd de creativiteit van de BN'ers flink op de proef gesteld. Ze moesten namelijk een uitgesproken persfoto maken van een band. De locatie was een oude suikerfabriek in Amsterdam. De BN'ers mochten op basis van een geluidsfragment kiezen voor een band. Ze zagen dus geen gezichten bij de muziek, net als bij 'The Voice Of Holland'. Bij deze opdracht is er natuurlijk geen beter jurylid dan William Rutten. William wist al op zijn twaalfde dat hij fotograaf wilde worden. Op 17-jarige leeftijd ging hij werken bij de Hitkrant, waar hij veel nationale en internationale sterren voor zijn lens kreeg. Momenteel is William nog steeds actief als freelance concert- en portretfotograaf en viert hij zijn 30-jarige jubileum als fotograaf. Hij was echter niet aanwezig bij de shoot, maar gaf via een video een aantal tips. Volgens William is het belangrijk dat je je verdiept in de artiest, dat je even een gesprek aangaat van te voren om de personen achter de band te leren kennen. Om een goede foto te maken is het belangrijk dat je weet wie de band is en wat ze als groep willen uitstralen. Alleen zo krijg je een sterke persfoto.

Op de locatie was er gebrek aan licht. Dit betekende dat de BN'ers moesten werken met een hoge ISO-waarde. Dit heeft echter wel als gevolg dat er meer ruis veroorzaakt kan worden. Aan de BN'ers de taak om toch een mooie plaat vast te leggen. Ze mochten allemaal een plek uitkiezen en bijpassende attributen kiezen. Isa begon direct met brainstormen, maar was uiteindelijk niet heel tevreden over de foto's die ze maakte. Dat bleek gelukkig nergens voor nodig te zijn. Haar foto miste volgens de jury wat spanning, maar het licht en de setting waren daarentegen wel mooi in beeld gebracht. Haar foto werd uiteindelijk beoordeeld met een 7,5. Estelle maakte voor de vijfde keer de beste foto. Over haar foto werd gezegd dat er goed gebruik gemaakt werd van de ruimte en dat de styling perfect was. Een echte imagoversterkende persfoto. De foto van Roel was echter te korrelig, waardoor de mensen bijna niet meer herkenbaar waren. De jury vond het idee van de foto leuk, maar gaven aan dat ze de mensen heel ongemakkelijk vonden liggen. Zijn foto werd uiteindelijk beoordeeld met een 6, wat niet voldoende was om de halve finale te bereiken. Uiteindelijk moest hij dus het veld ruimen en gaan Isa, Giel en Estelle door naar de halve finale. 

Zelf aan de slag?

Wilt u ook de mooiste landschappen fotograferen of een band vastleggen tijdens een concert? Dan is het belangrijk dat u goed voorbereid bent en over de juiste apparatuur beschikt. Wij hebben hieronder een uitstekende selectie voor u gemaakt met producten waarmee u direct aan de slag kunt. 

Opdracht 1: landschap

De camera

Bij de eerste opdracht van deze aflevering, waarbij de BN'ers een landschapsfoto moesten maken, gebruiken zij de Canon 5D Mark IV. Deze full frame spiegelreflexcamera is een echte allrounder en daarom ideaal voor het vastleggen van landschappen. De beeldkwaliteit van deze camera is uitzonderlijk hoog. Verder heeft de 5D mark IV een hoog dynamisch bereik, wat erg belangrijk is voor landschapsfotografie. Zo kunt u verbluffende natuur vastleggen met veel details, indrukwekkende contrasten en levendige kleuren. Deze camera is uitermate geschikt voor professioneel gebruik. Natuurlijk heeft Canon ook DSLR's die ideaal zijn voor zowel beginnende als gevorderde fotografen. 

Alle spiegelreflexcamera's

De lens

Tijdens deze opdracht maakten de BN’ers gebruik van de 16-35mm f/2.8L III USM groothoeklens. Dit lichtsterke objectief met vast maximaal diafragma van f/2.8 combineert uitstekende optische prestaties met verbluffend scherpe beelden. De lens is bovendien uitgerust met drie asferische elementen om bij alle scherpstelafstanden scherpte en contrast over het volledige beeld te garanderen, dus ook in de hoeken. Daarnaast is er dankzij meerdere coatings nauwelijks chromatische aberratie te zien. Bij het fotograferen van landschappen is dit een belangrijk pluspunt. Tot slot is deze lens stof- en spatwaterdicht. Perfect tijdens minder goede weersomstandigheden!

Alle lenzen

Het grijsfilter

Met een grijsfilter (ook wel ND filter genoemd) kunt u licht tegenhouden. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om met lange sluitertijden te werken of te fotograferen met uw diafragma wijd open in fel licht. Zo kunt u bewegingen en effecten tonen die het menselijk oog normaal niet kan waarnemen. Geef bijvoorbeeld water een mistachtig effect of laat beweging in de wolken zien. Grijsverloopfilters zorgen voor een uitgebalanceerde belichting. Denk bijvoorbeeld aan zonsopgang en -ondergang waarbij vaak grote verschillen tussen donker en licht zichtbaar zijn. Met een grijsverloopfilter kunt u het verschil tussen licht en donker verkleinen zodat u meer details ziet in de foto.

Alle grijsfilters

Opdracht 2: portret van een band

De camera

Tijdens de tweede opdracht van deze aflevering, waarbij de BN'ers een portretfoto van een band moeten maken, gebruiken zij de Canon EOS M5 systeemcamera. Deze camera is ideaal voor het vastleggen van portretten omdat hij compact van formaat is maar wel prestaties levert die gelijk zijn aan die van een spiegelreflexcamera. Het kantelbare scherm van deze camera maakt het mogelijk om te fotograferen vanuit verschillende perspectieven. Hierdoor kunt u uw onderwerp ook vanaf dicht bij de grond of juist hoog uit de lucht fotograferen. Naast de EOS M5 vindt u in onze webshop nog veel meer systeemcamera's van Canon en van andere merken.

Alle systeemcamera's

De lens

De lens die de BN'ers tijdens de portretshoot gebruiken is de Canon EF-M 15-45mm F/3.5-6.3 IS STM. Dankzij de veelzijdigheid van dit zoomobjectief is hij voor veel fotografievormen te gebruiken, waaronder ook voor portretfotografie. De snelle autofocus zorgt ervoor dat u nooit spontane momenten hoeft te missen. Zo kunt u een glimlach of speciale gezichtsuitdrukking van uw onderwerp haarscherp vastleggen en zo een uniek portret schieten! Daarnaast is de lens licht van gewicht en compact van formaat waardoor u hem, zeker in combinatie met de EOS M5 systeemcamera, moeiteloos langere tijd kunt gebruiken zonder last te krijgen.

Alle lenzen

De softbox

Bij de portretopdracht maken de BN'ers gebruik van een softbox. Een softbox is de ideale studioaccessoire om een zacht en diffuus licht creëren, omdat het licht gelijkmatig wordt verspreid. Hierdoor krijgt u meer detail in het beeld, wat onmisbaar is bij portretfotografie. Bovendien creëert een softbox een natuurlijker licht dan een LED lamp, die vaak voor harder licht zorgt. Bepaalde delen van het gezicht kunnen belicht worden wat zorgt voor mooie contouren. Tijdens deze opdracht gebruiken de BN'ers de softbox RFI 4" Octa 120cm van Profoto. In ons assortiment vindt u vele softboxen van diverse afmetingen en in verschillende prijscategorieën.

Alle softboxen

Thuisopdracht

Iedere week krijgt u een opdracht waarmee u thuis aan de slag kunt.

Deze week luidt de opdracht: Maak zelf ook een inspirerende natuurfoto.

Heeft u het Perfecte Plaatje geschoten? Dan kunt u uw foto via onderstaande button insturen.

Klik hier om uw foto in te sturen

 

Exclusieve giftboxen

Tijdens de actieperiode krijgt u bij aankoop van één van de geselecteerde Canon producten een exclusief cadeaupakket met daarin allerlei unieke extra's. De waarde van deze cadeaupakketten kan oplopen tot maar liefst €525,-! Er zijn drie verschillende soorten cadeaupakketten: Bronze, Silver & Gold. 

Cadeaupakket Bronze

Bronze (t.w.v. €239,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag

Cadeaupakket Silver

Silver (t.w.v. €399,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag
  • Camera Strap Lite
  • Corel Aftershot Pro 3

Cadeaupakket Gold

Gold (t.w.v. €525,-)

  • Masterclass met professionele Canon fotograaf 
  • Lifetime 150GB Irista cloudopslag
  • Camera Strap Pro
  • Corel Aftershot Pro 3

 

Workshops

Leer ook uw Perfecte Plaatje te schieten met één van onze workshops!

Workshop natuurfotografie met Marco de Paauw

Vrijdag 8 december - Dordtse Biesbosch

Tijdens deze workshop neemt professioneel natuurfotograaf Marco de Paauw u mee naar de Biesbosch, waar u dit prachtige natuurgebied zal ontdekken per boot. U komt op plaatsen die normaal gesproken verborgen blijven en leert u hoe u de flora en fauna en het panoramische landschap van de Biesbosch zo mooi mogelijk in beeld kunt brengen. 

Bekijk hier

Lezing documentaire- en landschapsfotografie met Thomas van Hemert

Zaterdag 16 december - Superstore Rotterdam

Tijdens deze lezing laat fotograaf Thomas van Hemert u kennismaken met de fotografiemogelijkheden in Georgië. In dit hooggebergte liggen middeleeuwse dorpen te midden van gletsjers, wilde rivieren en een rijke natuur. Thomas bezoekt het land al sinds 2010 en kan u dus alles vertellen over fotograferen in de parel van de voormalige Sovjet Unie. 

Bekijk hier

Lezing creatieve natuurfotografie door Mike Muizebelt

Zaterdag 23 december - Superstore Rotterdam

Tijdens deze lezing geeft reis- en natuurfotograaf Mike Muizebelt u een kijkje in zijn creatieve proces en leert hij u hoe u bijzondere natuurfoto's kunt maken. Ook vertelt hij over de fotografische hoogtepunten en meeslepende ervaringen van zijn self-drive safari door Afrika. 

Bekijk hier

Workshop landschapsfotografie 'winterse sferen'

Zondag 7 januari 2018 - Dordtse Biesbosch

In deze workshop gaat onder deskundige begeleiding van Rob van Kralingen aan de slag met landschapsfotografie op het Eiland van Dordt. Tijdens de workshop krijgt u diverse tips en tricks over compositie en belichting, maar ook over de perfecte camerastanden. U eindigt de dag met prachtige foto’s, een hoop kennis en inspiratie voor toekomstige fotoshoots.

Bekijk hier

 

Aflevering gemist?

Klik dan op de onderstaande afbeelding om de aflevering terug te kijken.