Het Perfecte Plaatje - Aflevering 7

In iedere aflevering van Het Perfecte Plaatje krijgen de BN'ers de opdracht om twee verschillende shoots uit te voeren. Iedere BN'er selecteert zijn of haar beste foto die vervolgens beoordeeld wordt door de jury. De jury bestaat iedere week uit topfotograaf William Rutten en storyteller Cynthia Boll. Bovendien zijn er iedere week twee gastjuryleden die gespecialiseerd zijn in het thema van die week.

Urban Wedding

De eerste opdracht staat volledig in het teken van trouwfotografie, en wel in een specifiek thema: urban wedding! Gastjurylid bij deze opdracht is Ashvin Ghisyanwan. Deze professionele trouwfotograaf wil in elke foto echte momenten en emoties vastleggen. Inmiddels heeft hij al ruim 500 bruiloften vastgelegd en fotografeert hij nog steeds met veel plezier bruidsparen. Dat doet hij overigens zelf ook grotendeels met de Canon EOS 5D Mark IV - dezelfde camera's als de BN'ers bij deze opdracht moeten gebruiken. Anders dan bij vorige opdrachten gaan de BN'ers deze keer los van elkaar een shoot doen. Zij moeten namelijk alle drie hetzelfde duo fotograferen: een bruidspaar! De opdracht klinkt simpel: maak een foto van dit bruidspaar waardoor mensen zin krijgen om te gaan trouwen.Geen zoetsappige foto, maar een echte urban wedding. De locatie is Rotterdam en van jurylid Ashvin krijgen de deelnemers mee om zoek te gaan naar een bijzondere plek en goed te letten op lijnwerk, doorkijkjes en andere bijzondere mogelijkheden. Giel is als eerste aan de beurt en zoekt een drukke winkelstraat. Uiteindelijk neemt hij genoegen met een plek voor het stadhuis. Estelle en Isa komen op dezelfde locatie terecht: zij gaan met het bruidspaar naar de Maashaven. Uiteindelijk schiet Estelle, wederom, de winnende foto. Hoewel Ashvin de foto anders gecropt zou hebben vanwege de auto's aan de zijkant van het beeld, is haar foto écht urban en staat het bruidspaar er prachtig op. Ze krijgt hiervoor een 7. Giel volgt met een 6,5. Zijn foto wordt omschreven als verrassend, ondanks dat de jurk een beetje overbelicht is. Isa eindigt op de laatste plek met een 5,5. Volgens de jury heeft haar foto geen sterke compositie en kan de foto overal genomen zijn. Geen urban dus, maar wél met een romantische blik.

Marine Drieluik

Voor de tweede opdracht verzamelen de BN'ers zich bij de marinebasis in Den Helder. Hier krijgen zij de beoordeling van opdracht 1 te horen en heeft presentator Tijl direct een leuk nieuwtje: de twee finalisten gaan namelijk naar Peru voor de finaleopdracht! Vervolgens wordt het gastjurylid voorgesteld: Martijn Beekman. Deze fotograaf heeft onder meer gewerkt voor de rijksoverheid en landelijke dagbladen. Hij houdt zich veel bezig met het fotograferen van politiek, landelijk nieuws én defensie. En dat laatste is precies waar deze opdracht om draait. De halve finalisten gaan namelijk een marine drieluik maken. Ze moeten een serie van drie foto's gaan presenteren die samen één verhaal vertellen. Hierbij hebben ze keuze uit drie verschillende trainingsvormen: ter land, ter zee óf in de lucht. Estelle heeft eerste keuze en gaat voor ter land. Zij gaat de zogenaamde mudcrawl training vastleggen waarbij de mariniers door de modder rollen en tijgeren. De jury is helaas behoorlijk teleurgesteld in het eindresultaat. Volgens jurylid Cynthia heeft Estelle een spannend onderwerp niet spanennd in beeld weten te brengen. Ze krijgt hiervoor een 6. Isa kiest voor de wateropdracht en gaat duikers vastleggen, wat nog best lastig blijkt te zijn. Uiteindelijk lukt het haar toch om drie goede foto's te selecteren. De jury noemt dit drieluik een goede afwisseling met een verhalend element. Hierdoor krijgt Isa een 7 voor deze shoot. Giel gaat mariniers fotograferen die van een marineschip afspringen. Vanaf een klein bootje voor het schip legt hij sterke beelden vast. Dat vindt ook de jury. Ze prijzen Giel om zijn drie verschillende beelden, het duidelijke verhaal én om het feit dat zijn drieluik is opgebouwd rondom één persoon. Hij krijgt een 8 en is hiermee verzekerd van een plek in de finale. Uiteindelijk eindigt Estelle met haar gemiddelde score nét boven Isa. Met een 6,5 gaat dus ook Estelle naar Peru. Isa heeft een gemiddelde van een 6,3 en moet dus helaas de show vlak voor de finale verlaten.

Zelf aan de slag?

Wilt u ook bruiloften fotograferen of buiten aan de slag gaan met het fotograferen van mensen? Dan is het belangrijk dat u goed voorbereid bent en over de juiste apparatuur beschikt. Wij hebben hieronder een uitstekende selectie voor u gemaakt met producten waarmee u direct aan de slag kunt. 

Opdracht 1: urban wedding

De camera

Bij de eerste opdracht van deze aflevering, waarbij de BN'ers een urban wedding moeten vastleggen, maken zij gebruik van de Canon 5D Mark IV. Deze allround en fullframe spiegelreflexcamera maakt haarscherpe foto's van zeer hoge kwaliteit en is daarom uitermate geschikt - en zeer populair - voor professionele doeleinden. Bovendien is deze camera erg geschikt voor het vastleggen van bewegende onderwerpen, waardoor u geen enkel spontaan moment hoeft te missen. Naast professionele spiegelreflexcamera's biedt Canon ook DSLR's die geschikt zijn voor de beginnende fotograaf.

Alle spiegelreflexcamera's

De lens

Tijdens het fotograferen van een bruiloft, is het gebruik van de juiste lens erg belangrijk. De lichtsterke, het f/ getal, is heel belangrijk: je wilt voor bruiloften eigenlijk een lichtsterke lens als een 1.8 of 1.4 hebben. Vaak ga je op pad met meerdere lenzen, omdat verschillende situaties om verschillende lenzen vragen. Veel gebruikt zijn de Canon 50mm en 85mm voor portretshots en om verder in te zoomen een 70-200mm. Echter is een uitgebreide lenzenset niet voor iedereen weggelegd én je bent enorm veel aan het rond dragen. Om alsnog heel allround te kunnen zijn is de Canon 24-70mm daarom een absolute topper: met deze lens kan je bijna alle situaties te lijf. 

Alle lenzen

De studioflitser

Om bepaalde momenten te kunnen bevriezen en onder alle omstandigheden goed te kunnen fotograferen, kan een studioflitser van pas komen. De flitser die de BN'ers bij deze opdracht gebruiken, is de Profoto B1X 500 Air TTL. Deze flitser is ideaal voor fotografen die er graag op uit gaan. Hij is eenvoudig in gebruik, werkt zonder kabels en beschikt over handige bedieningsknoppen en een groot LED scherm om de instellingen af te lezen. Als u een minder groot budget heeft, is de Falcon Eyes studioflitser GN-300MV een goede optie. Bent u niet van plan buiten de deur te fotograferen? Klik dan hieronder om alle mogelijkheden te zien.

Alle studioflitsers

Videoreview Canon EOS 5D Mark IV & Bruiloften fotograferen

In aflevering 7 ziet u Ashvin Ghisyawan als gastjury. Met Ashvin hebben wij een leuke videoreview opgenomen over bruidsfotografie met de Canon EOS 5D Mark IV, welke ook in deze aflevering gebruikt werd. Bekijk de video hier.

 

Opdracht 2: marine drieluik

De camera

Tijdens de tweede opdracht van deze aflevering, waarbij de BN'ers een drieluik bij de marine moeten maken, gebruiken zij de Canon EOS M5 systeemcamera. Deze camera is ideaal doordat hij compact van formaat is maar wel prestaties levert die gelijk zijn aan die van een spiegelreflexcamera. Het kantelbare scherm van deze camera maakt het mogelijk om te fotograferen vanuit verschillende perspectieven. Hierdoor kunt u uw onderwerp ook vanaf dicht bij de grond of juist hoog uit de lucht fotograferen. Naast de EOS M5 vindt u in onze webshop nog veel meer systeemcamera's van Canon en van andere merken.

Alle systeemcamera's

De lens

De lens die de BN'ers tijdens het drieluik gebruiken is de Canon EF-M 15-45mm F/3.5-6.3 IS STM. Dankzij de veelzijdigheid van dit zoomobjectief is hij voor veel fotografievormen te gebruiken, waaronder ook voor reportagefotografie. Daarnaast is de lens licht van gewicht en compact van formaat waardoor u hem moeiteloos langere tijd kunt gebruiken zonder last van uw nek of rug te krijgen. Naast deze lens gebruikte Giel ook de Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, om de duiker ondanks de afstand toch goed volledig in beeld te krijgen. Een telelens met stabilisatie (IS) als deze is daar ideaal voor.

Alle lenzen

De reportageflitser

Als u actiefoto's of reportages gaat maken is het handig om een reportageflitser te gebruiken om goed de beweging te bevriezen. Ook kan uw onderwerp donker worden bij het fotograferen met tegenlicht. Een reportageflitser kan dit voorkomen en kan zo zorgen voor een goed belichte foto. Met een compacte reportageflitser zoals de Canon 430 EX III-RT beperkt u het gewicht, maar heeft u wél een krachtige lichtbron bij de hand. De Canon 430 EX III-RT heeft voldoende kracht om grote oppervlaktes te belichten, ook als licht wordt weerkaatst. Ons volledige aanbod flitsers vindt u via de link hieronder.

Alle reportageflitsers

Thuisopdracht

Iedere week krijgt u een opdracht waarmee u thuis aan de slag kunt.

Deze week luidt de opdracht: Maak zelf ook een unieke trouwfoto.

Heeft u het Perfecte Plaatje geschoten? Dan kunt u uw foto via onderstaande button insturen.

Klik hier om uw foto in te sturen

 

Exclusieve giftboxen

Tijdens de actieperiode krijgt u bij aankoop van één van de geselecteerde Canon producten een exclusief cadeaupakket met daarin allerlei unieke extra's. De waarde van deze cadeaupakketten kan oplopen tot maar liefst €525,-! Er zijn drie verschillende soorten cadeaupakketten: Bronze, Silver & Gold. 

Cadeaupakket Bronze

Bronze (t.w.v. €239,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag

Cadeaupakket Silver

Silver (t.w.v. €399,-)

  • 10-delige Basiscursus fotografie
  • Lifetime 100GB Irista cloudopslag
  • Camera Strap Lite
  • Corel Aftershot Pro 3

Cadeaupakket Gold

Gold (t.w.v. €525,-)

  • Masterclass met professionele Canon fotograaf 
  • Lifetime 150GB Irista cloudopslag
  • Camera Strap Pro
  • Corel Aftershot Pro 3

 

Workshops

Leer ook uw Perfecte Plaatje te schieten met één van onze workshops!

Instore demo Phottix modelfotografie

Zaterdag 9 december in Rotterdam - Zaterdag 16 december in Amsterdam

Tijdens deze demo krijgt u de drie meest gebruikte belichtingstechnieken voor modelfotografie te zien. Ook voor sport-, evenementen-, huwelijks- en productfotografen is deze productvoorstelling interessant.

Bekijk hier

Basisworkshop fotografie

Zaterdag 6 januari in Arnhem - Zaterdag 13 januari in Amsterdam

Bent u in het bezit van een mooie camera en wilt u niet meer in de automatische stand fotograferen? Profiteer dan van de kennis van onze medewerkers en leer met minimale inspanning maximaal resultaat uit uw camera te halen.

Bekijk hier

Helaas heeft u net de lezing trouwfotografie gemist, die op 2 december plaatsvond. Wilt u altijd op de hoogte blijven van de workshops en lezingen zodat u niks hoeft te missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Aflevering gemist?

Klik dan op de onderstaande afbeelding om de aflevering terug te kijken.