Het Perfecte Plaatje 2018 - Aflevering 8 - De Finale

In de finale van Het Perfecte Plaatje gaan de twee laatste deelnemers naar het prachtige Costa Rica. Niemand minder dan Jim Bakkum en Patty Brard nemen het in dit tropische paradijs tegen elkaar op. De finale bestaat uit drie shoots, met als thema's een familieportret, het leven op Costa Rica en tot slot de prachtige natuur die het te bieden heeft. De jury bestaat ook deze week uit William Rutten en Cynthia Boll. Bij hen sluit Arno Kantelberg aan, de hoofdredacteur van National Geographic Magazine. De prijs is tenslotte een fotoreportage in National Geographic Traveller en een van de twee overgebleven BN'ers mag zich natuurlijk de winnaar van 'Het Perfecte Plaatje' seizoen 3 noemen.

 

Opdracht 1: een Costaricaans familieportret

De eerste opdracht van de finale is een portret van een oude Costaricaan(se), waarbij de band met zijn of haar familie centraal staat. De omgeving maakt niet uit, zolang Costa Rica maar op de foto te zien is. Het is een pittige opdracht, waarbij Jim en Patty tips krijgen van William Rutten. Patty, die Spaans spreekt, vroeg gewoon tips in een winkeltje, waarna ze uit kwam bij de beroemde Calypso zanger Walter Ferguson. Walter Ferguson is bijna 100 jaar oud, blind en doof en is het grote deel van zijn familie al kwijt of was niet in de buurt. Toch koos Patty er voor bij hem de foto te maken en hem te omringen met familiefoto's. Jim had iets meer moeite met het vinden van een geschikte familie maar komt uiteindelijk uit bij een prachtige familie op een veranda. Het perfecte plaatje met een liefdevolle oma en haar energieke kleinzoons. Een groot geluksmoment voor Jim: óók overgrootoma kwam nog even langs. haar aanwezigheid maakte het plaatje compleet.

Zelf aan de slag? De deelnemers maakten gebruik van deze apparatuur:

De camera

In de eerste opdracht kozen beide deelnemers voor de Canon EOS 6D mark II. Met deze full-frame spiegelreflexcamera kunt u mooie en heldere foto's maken. Hij biedt u hoge beeldkwaliteit en is allround inzetbaar. Het grote dynamisch bereik zorgt voor zeer heldere en scherpe beelden met veel details. Via het 3" touchscreen bekijkt en bedient u de belangrijkste instellingen moeiteloos. Bovendien kunt u razendsnel focussen dankzij het 45-punts autofocussysteem.

Bekijk hier de Canon 6D mark II

De lenzen

In combinatie met de Canon 6D mark II werd er een Canon EF 24-70mm F/4L iS USM gebruikt. Een ideaal zoomobjectief voor portret-, natuur- en sportfotografen. Het grote zoombereik, hoge scherpte en de grootte van het diafragma zorgen ervoor dat u deze lens in de meest uiteenlopende situaties kunt gebruiken. Naast de 24-70mm zoomlens konden de deelnemers ook kiezen voor het 50mm F/1.8 objectief, welke perfect is voor portretten met een prachtige onscherpe achtergrond.

Bekijk de Canon 24-70mm F/4

De accessoires

Om tijdens mindere lichtsituaties toch een goed belichte foto te maken, maakte Jim gebruik van een Rotolight NEO LED-lamp. Hij heeft deze onder andere gebruikt om de familie goed te kunnen belichten. De Rotolight Neo beschikt over continu LED-licht en een High Speed Sync flits. Deze LED-lamp is ideaal voor portretten dankzij zijn vorm, uitstekende kleurenweergave en zachte licht. De NEO is licht van gewicht en is ideaal dus voor de fotograaf die veel reist!

Bekijk hier de Rotolight NEO 2

 

Opdracht 2: Pura Vida!

Voor de tweede opdracht beginnen de finalisten op het strand: ze moeten het motto van Costa Rica, Pura Vida (pluk de dag)  vastleggen op foto. Tijdens deze opdracht, waar ze in totaal 2,5 uur de tijd voor krijgen, moeten ze een twee foto's maken waarin het echte Pura Vida gevoel naar voren komt. Ze mogen zelf kiezen welke camera ze hier voor willen gebruiken. Beiden kiezen ze voor de Canon EOS 6D Mark II. Voordat ze van start gaan geeft jurylid Cynthia Boll ze nog een aantal tips, waaronder dat de kijker bij het zien van de foto moet denken “Hier wil ik ook zijn!” Het Pura Vida gevoel moet er vanaf spatten. Ook moeten de deelnemers er voor zorgen dat de beelden zowel los van elkaar, als bij elkaar een verhaal moeten vertellen. 

Jim kiest voor het strand en vindt hier een aantal locals om mooi vast te leggen, waaronder een meisje met dreads dat wel model voor hem wil staan. Patty kiest voor een man met een eigen sinaasappelkraam en een aantal jonge Costaricanen op het strand.

Zelf aan de slag? De deelnemers maakten gebruik van deze apparatuur:

De camera

Ook voor deze opdracht kozen de deelnemers voor de Canon EOS 6D mark II. Met deze full-frame spiegelreflexcamera kunt u mooie en heldere foto's maken. Hij biedt u hoge beeldkwaliteit en is allround inzetbaar. Dankzij het grote dynamisch bereik bent u altijd verzekerd van heldere, scherpe beelden met veel details. Via het 3" touchscreen bekijkt en bedient u de belangrijkste instellingen moeiteloos. Bovendien kunt u razendsnel focussen op uw onderwerp met het 45-punts autofocussysteem.

Bekijk hier de Canon 6D mark II

De lenzen

Voor deze opdracht mochten de deelnemers kiezen voor een Canon EF 70-200mm F/4LCanon EF 24-70mm F/4L óf 50mm F/1.8. Al deze objectieven zijn dankzij hun brandpuntsafstand en vaste diafragma over het gehele zoombereik geschikt voor verschillende soorten fotografie. Ideaal dus voor een reportages! Deze objectieven zijn ieder voorzien van hoge kwaliteit glaselementen, coatings en het grote maximale diafragma zorgt voor een mooie, onscherpe achtergrond.

Bekijk hier de Canon 70-200mm

 

Opdracht 3: een natuurserie in Tortuguero National Park

In de laatste opdracht gaan de finalisten per vliegtuig naar het tropische Tortuguero National Park, één van de best bewaarde geheimen van Costa Rica. Deze afgelegen en beschermde plek bevindt zich midden in het regenwoud en heeft een grote diversiteit aan flora en fauna. De ideale omgeving dus voor opdracht 3: het maken van een natuurserie! Ze starten vroeg in de ochtend en gaan per bootje op pad. Patty en Jim 4 uur de tijd voor hun serie van drie. Hierin moet de schoonheid van het gebied er vanaf knallen met daarin minimaal twee diersoorten. De fotografen ontvingen de avond van tevoren een aantal tips van de hoofdredacteur van National Geographic: Arno Kantelberg. "Belangrijk is dat de foto’s moeten verwonderen, mensen moeten zin krijgen om hiernaar toe te reizen. Alsof je er al bent als je naar de foto kijkt."

Kort na vertrek heeft Patty direct al een aantal vogels op het oog. Ze schiet de ene foto na de ander terwijl Jim nog even op gang moet komen. Omdat hij niet meteen dieren spot, maakt hij een foto van de omgeving en komt dan uiteindelijk toch een paradijsvogel tegen. De vogel slaat zijn vleugels uit en 'klik' daar had Jim zijn plaatje. Andere diersoorten die de kandidaten tegen het lijf liepen waren schildpadden en kaaimannen. Net nadat Jim en Patty terugkwamen van hun opdracht, best er een tropische bui los.

Zelf aan de slag? De deelnemers maakten gebruik van deze apparatuur:

De camera

Oók voor de laatste opdracht kozen de deelnemers voor de Canon EOS 6D mark II. Met deze full-frame spiegelreflexcamera kunt u mooie en heldere foto's maken. Hij biedt u hoge beeldkwaliteit en is allround inzetbaar. Het grote dynamisch bereik zorgt voor zeer heldere en scherpe beelden met veel details. Via het 3" touchscreen bekijkt en bedient u de belangrijkste instellingen moeiteloos. Bovendien kunt u razendsnel focussen dankzij het 45-punts autofocussysteem.

Bekijk hier de Canon 6D mark II

De lenzen

Voor deze natuurserie hebben de deelnemers voornamelijk gebruik gemaak van de Canon 100-400mm F/4.5-5.6L iS II USM zoomlens voor het dichterbij halen van hun onderwerp. Dit objectief heeft een razensnelle autofocus, 4-stops beeldstabilisatie en geavanceerde stof- en waterafdichting voor een hoge duurzaamheid. De deelnemers mochten ook gebruik maken van de Canon 100mm F/2.8L Macrolens voor het fotograferen van de kleinste details.

Bekijk de Canon 100-400mm

De accessoires

Om tijdens mindere lichtsituaties toch een goed belichte foto te maken, maakte Jim gebruik van een Rotolight NEO LED-lamp. De Rotolight NEO beschikt over continu LED-licht en een High Speed Sync flits. Nog een voordeel van de NEO LED-lamp is dat deze licht is van gewicht en dusideaal voor de fotografen op locatie. Tijdens het fotograferen in de tropische buien maakte Jim gebruik van een Lenscoat om zijn apparatuur te beschermen tegen de regen.

Bekijk hier de Rotolight NEO 2

Tips & Tricks

 • Tijdens de laatste opdracht zagen we dat Jim een fout maakte die hij had kunnen voorkomen. Hij had de horizon scheef gefotografeerd. Let er dus altijd op dat u bij een horizon deze recht fotografeert. Toch een scheve horizon? In bewerkingsprogramma's zoals Photoshop is het mogelijk om dit met de lineaal gemakkelijk te corrigeren. 
 • Bij een natuurserie wilt u niet altijd opvallen, zeker niet bij het fotograferen van dieren. Hier zijn diverse oplossingen voor om gecamoufleerd te werk te gaan, waaronder een hoes van Lenscoat of een schuiltent.
 • Patty maakte bij opdracht 2 veel foto's vanuit een laag perspectief, liggend op de grond. Dit zorgt voor een mooie diepte in de foto's. Experimenteer hiermee vanuit diverse hoeken.
 • Met een telelens is het sneller mogelijk om onscherpe foto's te hebben vanwege bewegingen. Dit is natuurlijk zonde voor de foto. Ook hier zijn oplossingen voor, waaronder een bean bag om bijvoorbeeld in het geval van Patty op de rand van de boot te leggen. Deze biedt ondersteuning aan de lens om zo bewegingsvrije (en scherpe) foto's te maken.

 

Bekijk hier de finale foto's van Patty & Jim:

De uitslag

Het was een spannende strijd tussen Jim en Patty. Na de eerste ronde stond Jim 0,5 punten voor. Deze heeft Patty weer ingehaald in de tweede ronde. Met een gelijke stand komt het neer op de laatste ronde; de natuurserie.

Patty kreeg een prachtige 8 en Jim een 7. Hiermee is de winnares bepaald van Het Perfecte Plaatje 2018: Patty Brard! Namens Kamera Express; van harte gefeliciteerd. Ze wint een fotoreportage in National Geographic Traveller.

Exclusieve giftboxen

Tijdens de actieperiode krijgt u bij aankoop van één van de geselecteerde Canon camera's of objectieven een exclusieve giftbox met daarin allerlei unieke extra's. De waarde van deze cadeaupakketten kan oplopen tot maar liefst €426,-! Er zijn vijf verschillende soorten cadeaupakketten: silver, gold en platinium bij aanschaf van een gelesecteerde camera's en speciaal voor gelesecteerde objectieven hebben we een gold en platinum pakket. Klik hier om de actievoorwaarden te lezen

Cadeaupakket Silver Camera

 Silver (t.w.v. €255,-)

 • Tasje
 • Online training in de Academy
 • Zoom.nl magazine jaarabonnement
 • Irista HD book

Bekijk hier de video over deze giftbox!

Cadeaupakket Gold Camera

Gold (t.w.v. €300,-)

 • Test een lens voucher
 • Online training in de Academy
 • Zoom.nl magazine jaarabonnement
 • Irista HD book

Bekijk hier de video over deze giftbox!

Cadeaupakket Platinum Camera

Platinum (t.w.v. €426,-)

 • Test een lens voucher 
 • Masterclass naar keuze van een bekende fotograaf
 • Gepersonaliseerde draagriem
 • Zoom.nl magazine jaarabonnement
 • Irista HD book

Bekijk hier de video over deze giftbox!

Cadeaupakket Gold Objectieven

 Gold (t.w.v. €300,-)

 • Test een lens voucher
 • Online training in de Academy
 • Zoom.nl magazine jaarabonnement
 • Irista HD book

Bekijk hier de video over deze giftbox!

Cadeaupakket Platinum Objectieven

Platinum (t.w.v. €406,-)

 • Test een lens voucher
 • Protectiefilter
 • Materclass naar keuze van een bekende fotograaf
 • Zoom.nl magazine jaarabonnement
 • Irista HD book

Bekijk hier de video over deze giftbox!

 

Workshops

Leer ook uw Perfecte Plaatje te schieten met één van onze workshops!

Basis workshop fotografie

Diverse data

Beschikt u over de basis van de fotografie en wilt u een stapje verder? Wij laten u graag de vele mogelijkheden zien om uw kennis naar een hoger niveau te brengen en gaan we in op het maken van de daadwerkelijke foto.

Schrijf u nu in

Masterclass Toonen en Wientjens Portret

19 januari, 9 februari, 16 februari

Heeft u altijd al willen leren hoe u een opvallende en mooie portretfoto maakt? Hoe u iemands persoonlijkheid of karakter kunt benadrukken? Of wilt u juist eens compleet ‘over de top’ gaan met expressie en licht? Dan is de masterclass portretfotografie iets voor u. In deze masterclass leren Toonen en Wientjens u hoe u deze foto’s kunt maken. Let op: u kunt deze masterclass alleen bijwonen als u een van de platinum giftboxen heeft gekocht. 

Schrijf u nu in

 

 

 

Meer over 'Het Perfecte Plaatje'