Mooi Amsterdam in de avond met Nora Rosier

Haar foto’s van nachtelijk Amsterdam worden steevast geliket door duizend of meer Instagrammers en een enkele keer door nog veel meer. Grote afdrukken van een sfeervol belichte grachtenpanden hangen inmiddels tot in Canada bij mensen aan de muur. Het succes heeft influencer Nora Rosier (@n0ramaria) compleet overvallen. “Ik ben nog maar sinds september vorig jaar bezig. Ik weet niet wat me overkomt, maar ik vind het wel hartstikke cool.”

'De stad in de avond, ik vind dat bijna kunst'

Dat ze bijna uitsluitend ’s avonds fotografeert heeft een praktische reden. “Overdag heb ik een drukke baan als docent Engels, dan heb ik geen tijd om te fotograferen. Wandelen door de stad is voor mij ontstressen.” Maar ook als Nora in het weekend op pad gaat, is het liever ’s avonds. En ze gaat het liefst alleen. “De stad in de avond, ik vind dat bijna kunst. Ik haal persoonlijk de meeste voldoening uit die beelden, ook in de nabewerking. Ik probeer in beeld te brengen wat je met het oog niet kan zien.”

Nora wil in de toekomst wel wat meer overdag gaan fotograferen. “Ik streef naar een verhouding 70 procent ’s nachts en 30 procent overdag. Voor de afwisseling” Met het lengen van de avonden richting de zomer moet dat praktisch gezien ook makkelijker gaan. “Maar het zwaartepunt blijft de avond en de nacht.”

Twee fotografen inspireren Nora bijzonder: Vince (@vincualize) en Dennis (@dutchie). Dat laatstgenoemde haar inspireert is niet zo vreemd als je zijn feed ziet: heel veel Amsterdams straatbeeld, maar anders gefotografeerd dan Nora en sowieso veel meer overdag. “Hij heeft een andere smaak dan ik, maar hij is altijd behulpzaam. Door mensen zoals hij heb ik zoveel passie voor fotografie gekregen. Aan Vince heeft ze te danken dat ze fotografeert. “Ik heb een paar keer voor Vince geposeerd. Zo kwam ik er achter hoe tof fotografie en nabewerken zijn.”

Geen plan vooraf

Nora gaat niet met een vooropgezet plan de stad in. “Ik loop gewoon maar wat rond – een uur of drie, vier - en als ik iets moois zie maak ik de foto.” Wat opvalt is dat vrijwel alle foto’s rechtop gemaakt zijn. dus geen achterovervallende gebouwen omdat haar camera omhoog gericht was. Dat maakt het perspectief menselijk en draagt misschien bij aan het succes. Ze lacht, een beetje verlegen. “Eerlijk gezegd heb ik helemaal geen verstand van fotografie. Ik fotografeer zoals ik het mooi vind, alsof je vanuit een raam naar Amsterdam kijkt.”

Het beeld op Nora’s foto’s bestaat voor de helft uit gracht, de rest is voor de karakteristieke bebouwing van 17e-eeuws Amsterdam. Ze komt overal. Ook de rosse buurt komt regelmatig langs in haar feed. Maar dan wel aan de buitenkant en op veilige afstand: mensen komen niet herkenbaar in beeld. Het rode licht van de ramen, dat natuurlijk opvalt tussen het andere licht dat in het water weerspiegelt, doet het altijd ontzettend goed, getuige de comments op deze foto’s.

Altijd anders

Inmiddels heeft Nora al heel wat foto’s van de hoofdstad gepost op haar Instagramaccount. Het zijn ook veruit de populairste foto’s. De meeste likes komen uit het buitenland, van buitenlanders die in Amsterdam zijn geweest of die er hebben gewoond. “Het zijn mensen die gek zijn op Nederland of er graag komen.”

Nora is nog lang niet op Amsterdam uitgekeken. “Ik kom vaak op plekken in de stad waar ik al eerder ben geweest, maar er is altijd wel iets waardoor het toch een heel andere foto wordt: het weer, het licht, of net een ander perspectief.” Maar mocht het ooit zover komen, dan nog maakt ze zich geen zorgen. “Nederland heeft genoeg mooie steden om te fotograferen: Utrecht. Leiden, Edam. Inspiratie doe ik op als ik wandel. Overal.”

Regelmatig vragen mensen Nora om een grote afdruk van een van haar foto’s. Die stuurt ze natuurlijk heel graag op. “De eerste keer dat ik zo’n grote afdruk van mijn eigen foto zag, dat was zó cool! Dat iemand een foto van mij aan de muur wil hebben! Ik heb er zelfs een naar Canada gestuurd!” Nora is niet van plan professioneel fotograaf te worden en in opdracht te gaan werken. “Het moet een hobby blijven. En mijn vrijheid is heel belangrijk.”

Dat lijkt wel goed te komen. Als het zo doorgaat, hangen er over een paar jaar heel wat van Nora’s Amsterdamse stadsgezichten aan huiskamermuren in binnen- en buitenland. Volg haar ontwikkeling op Instagram!

Wie is Nora Rosier?

Nora Maria Rosier is full-time docent Engels op het St. Michael College in Zaandam. Daarnaast is ze verwoed fotograaf. Twee keer per dag post ze de resultaten van haar fotografische zwerftochten door avondlijk Amsterdam. Haar werk wordt gedeeld door Nikon, NH Nieuws, AT5 en het Rijksmuseum. "Fotografie is mijn passie en het liefst ben ik er de hele dag mee bezig." Nora fotografeert met de Nikon D3300 (inmiddels opgevolgd door de D3500 en de Nikon 10-24mm F/3.5-4.5G. Sinds kort heeft Nora een D700. "Die ga ik maar eens goed leren kennen."

Meer weten? Bekijk dan Nora's Instagram: @n0ramaria

Voorbeeldfoto's

Hier vindt u nog meer foto's van Nora.