Jawad Maakor

Interview met Jawad Maakor

Wie is Jawad? | Interview | What's in the bag? | Voorbeeldfoto's



Jawad Maakor (28) is videograaf en Canon-fotograaf. Hij studeerde Communication and Media Design, waarbij hij zich richtte op film, documentaire en Storytelling. Jawad werkt als zelfstandige en voor een content creation-bureau. Hij werkt zowel analoog als digitaal. Hij ziet het als twee werelden, waarin je een andere werkwijze inzet. Het liefst werkt hij analoog. Daar heeft hij nu eenmaal een zwak voor.

Vraag Jawad om enkele voordelen van analoge fotografie en je krijgt een uitgebreid pleidooi. Lees hieronder het interview met Jawad. Een waarschuwing: de kans is groot dat hij je aansteekt met zijn analoge fotografie-verslaving.

"Ik kan urenlang over analoge fotografie praten!"


Waarom houd je van analoge fotografie?

Nostalgie en geen ruis

"O, daar kan ik urenlang over praten! Het is mijn passie. Analoge fotografie is natuurlijk een stukje nostalgie, dat is waarom veel mensen het zo tof vinden en het ook een beetje een hipsterding geworden is. Kijk eens hoe trending het nu is! Fabrikanten ontwikkelen zelfs nieuwe filmrollen. Waarom vinden we allemaal vinyl zo gaaf? Dat is toch die hang naar vroeger.

Het is ook fijn om rustig aan te doen, in deze snelle wereld. Je speelt een plaat van A tot Z, je skipt nummers niet, scrolt niet door een playlist. Je hebt geen afleiding, je neemt het werk in zijn totaliteit tot je.

Bij analoog is dat ook zo. Mensen hebben daar behoefte aan, aan een stukje focus. Ik vind het persoonlijk heerlijk om te werken met iets wat bedoeld is voor 1 ding. Zonder snufjes of een interface. Kijk naar al die nieuwe camera’s, met al die extra functies. Hoeveel gebruik je daar nu van? Ik gebruik veel niet. Het is ruis, je hebt het niet nodig."


Jezelf limiteren

"Door analoog te schieten, limiteer je jezelf. Je hebt maar 36 foto’s per rolletje. En op middenformaat 5 à 6 foto’s. Dat voelt anders dan wanneer je onbeperkt foto’s kunt maken. Met een gemiddelde digitale camera kun je 9 foto’s per seconde schieten. Nu is dat anders. Je concentreert je, bereidt je anders voor en maakt je foto’s weloverwogen. Het is overzichtelijk en bevredigend om tot het einde van zo’n rolletje te komen. Je zet er een streep onder en gaat verder met de volgende."


Meer goede foto's

"De ratio goede/slechte shots is 80% goed bij analoge fotografie. Juist bij een digitale fotosessie hebben mensen vaker hun ogen dicht dan bij een analoge door de snelle bursts modes van digitale camera’s. Bij de analoge time je je foto beter en klik je er niet zo snel op los. Als je het echt berekent, haal je meer rendement uit je rolletje dan uit een SD-kaartje."



Meer verbondenheid

"Ik houd tijdens de shoot zelf tijd over om contact te maken met het model, doordat ik minder bezig ben met de camera, waardoor er meer engagement, oog voor je omgeving en interactie is. Hierdoor voel je meer verbondenheid."


Je hebt het zelf enorm druk. Is analoog schieten voor jou ook een manier om te onthaasten?

"Tegenwoordig, in deze snelle wereld, denkt iedereen post- en Social Media-gericht. Online platforms vragen om honderden foto’s aan te leveren om zo hun contentkalenders te spekken. Ik zie met lede ogen aan hoe het foto-vak verandert.

Ik vind het mooi om de tijd te nemen binnen mijn fotografie. Om dit echt te zien als een ambacht. Ik wil met aandacht ergens aan werken. Iets origineels maken. Dat is niet meer vanzelfsprekend, scroll maar eens door Instagram en je ziet hoeveel foto’s op elkaar lijken.

Het is magisch om de doka in te duiken en langzaam de beelden zien ontstaan. Dat is spannend. Als analoog fotograaf ben je weinig bezig met beeldmanipulatie en beeldbewerking. Dat vind ik fijn, want ik heb een passie voor het maken van foto’s, niet voor het bewerken van beelden.


Soms lever ik analoog werk in bij een offline opdrachtgever (zoals een magazine). Ze willen dan bijvoorbeeld maar 5 beelden. Die beperking vind ik mooi.

Uiteindelijk staan er dan foto’s in het blad die uniek zijn. Dat stukje authenticiteit krijg je door de verschillende films waarmee je kan werken. Je krijgt dan een typerend kleurenpalet en een bepaald sfeertje.

Het formaat waarmee je schiet heeft invloed. Misschien is de oplage van dat blad niet zo hoog, maar het werk dat erin staat is zo veel tijdlozer."


Je zegt net dat je een fotograaf bent en geen beeldbewerker. Kun je dat uitleggen?

"Je kunt natuurlijk veel met nabewerking en dat is top, maar ik persoonlijk vind het zonde dat mensen er tegenwoordig constant mee bezig zijn. Tijdens de shoot zelf kijken fotografen steeds op hun schermpje. Ze denken: hoe trek ik die kleuren en lucht straks nog wat meer bij? Oh ja, dat muurtje daar ga ik straks even doortrekken in Photoshop.

Ze denken vooral aan wat ze erna gaan doen dus. Doe ik zelf ook, hoor, maar ik probeer het te voorkomen. Ik wil meer bezig zijn met het moment zelf. Met goed kijken, met de compositie, met het opbouwen van een scène en het vertellen van een verhaal."

"Het is magisch om de doka in te duiken en langzaam de beelden te zien ontstaan"


Dat klinkt alsof de filmmaker in jou zeer aanwezig is tijdens je fotoshoots.

"Klopt! Film en fotografie horen voor mij bij elkaar. Ik weet dat heel veel mensen dit anders zien, maar ik zie de overeenkomst in het in scènes denken. Je kunt met fotografie een scène voor je zien en voorbereiden. Uit een film kun je door decoupage (verknippen en opdelen van scènes) weer authentieke fotobeelden creëren.

Ik werk momenteel aan een project waarin ik stills en polaroidfoto’s combineer. Mijn voorbeeld Chris Marker maakte de film La Jetée met alleen maar stills en geluid. Dat soort dingen vind ik erg interessant. Ik steek een foto in alsof ik een film maak, met 1 frame en veel oog voor compositie."


Wat wil je overbrengen met je beelden?

"Ik denk ook graag na over wat je kunt bereiken met films en foto’s. Ik richt me op commercieel, onderzoekend en kunstzinnig werk. Commerciële klussen verricht ik om te kunnen leven van dit werk. Binnen dat commerciële zoek ik naar creativiteit en probeer ik onderscheidend te zijn.

Met die journalistieke, rapporterende kant houd ik me ook graag bezig. Zo maakte ik een serie in Marokko van verschillende mensen. Documentaire-achtige reportages, waarbij je laat zien hoe het ergens echt is, vind ik geweldig. Die foto’s in Marokko maakte ik bewust van een afstandje, zodat je ook de omgeving goed ziet.


Die kleurrijke natuur kun je perfect in beeld brengen met analoge foto’s. Momenteel werk ik aan een project over de impact van beelden op de publieke opinie. Wie herinnert zich dat aangrijpende beeld niet van het aangespoelde jongetje? Dit soort situaties kaart ik aan en maak ik bespreekbaar.

Daarnaast richt ik me op de kunstzinnige kant van beeldmaken: daarin is er ook ruimte voor gelaagdheid en raadselachtigheid. Je mag een kijker best in onwetendheid laten. Daardoor gaat hij zelf nadenken. Ik vind het ook geweldig om me binnen mijn vrije werk te richten op het licht. Hoe werkt het en hoe breekt het af op een persoon? Hoe kun je tegenlicht inzetten om een bijzonder effect te creëren? Ik kan daar eindeloos mee spelen en steeds weer van leren."


Waar komt je interesse voor film vandaan?

"Als kind had ik overgewicht. Ik was niet erg populair en had weinig vrienden. Na schooltijd keek ik urenlang naar films. Dankzij mijn vaders liefde voor satellite tv ontvingen wij thuis films van overal ter wereld.

Ik keek ik naar de meest uiteenlopende films, waaronder ook Russische en Afrikaanse. Ik snapte er soms helemaal niks van en had soms geen idee waar ik naar keek vanwege het gebrek aan ondertiteling.

Ik leerde goed kijken en herkende de stijlen en trucjes steeds beter. Vervolgens zocht ik naar informatie hierover. Door eigen motivatie en verdieping deed ik dus veel kennis op. Ik droomde ervan om filmmaker te worden."


Na een tijdje ging je foto’s maken op de filmset. Hoe kwam dat?

"Ik had op een rommelmarkt een analoge camera op de kop getikt voor een tientje. Daar heb ik door veel trial, error en leesvoer mee leren werken. Op een gegeven moment weet je hoe je een slechte foto kan voorkomen, hoe je een rolletje moet ontwikkelen en dat je een camera moet kiezen waarvan de lichtmeter wél werkt. Ik wist dat Hollywoodfilms vaak met een 35mm of 70mm camera geschoten worden. Kijk maar naar de films van Paul Thomas Anderson en Tarantino.

Ik wilde dat cinematische effect van film nabootsen. Daarom ging ik op de set (waar ik werkte) analoge foto’s maken. Het analoge effect vond ik prachtig."


"Sindsdien ben ik dol op analoge fotografie. Ik ging (en bleef) experimenteren met verschillende camera’s, lenzen en effecten, zoals kleurenfilters en infrarood. Nog steeds ben ik niet iemand die zich aan één camera of effect wil committeren.

Het fijne aan analoge fotografie vind ik juist dat je er alle kanten mee op kunt. De kleuren zijn heel natuurlijk. Ze zijn zachter, mooier, fijner voor het menselijke oog dan digitaal. Ik word gewoon blij als ik ernaar kijk. Als het zou kunnen, zou ik hier het liefst de hele dag, tot aan het einde van mijn leven, mee bezig willen zijn. Het verveelt nooit, ik krijg er zoveel energie van."

"Ik zou tot aan het einde van mijn leven met analoge fotografie bezig willen zijn"


Hoe breng je die energie over op modellen?

"Mensen die me kennen, weten hoe heftig ik soms kan zijn tijdens een shoot. Ik ben er niet om vrienden te maken: ik wil het beste resultaat behalen. Tijdens een shoot kan ik best pushy zijn en alles moet goed zijn.

Mijn mensenkennis en empathie redt me, haha. Daardoor krijg ik mensen met me mee. Ik vind het belangrijk dat ze in het project geloven. Als mensen er niet in geloven mogen ze wat mij betreft naar huis. Daarom maak ik ook altijd moodboards van tevoren waar ik iedereen bij betrek. Ik leg mijn keuzes uit en sta open voor andere meningen. Ik vind het belangrijk om open te staan voor andere invalshoeken. Discussies ga ik niet uit de weg.

Ik kan mij ook aanpassen, hoor, als het team jong is dan vind ik belangrijk dat er een mooie, relaxte dynamiek ontstaat. Als de doelgroep wat ouder is, ben ik toch net wat serieuzer.

Soms heb ik tijdens een sessie een “Eureka!”-moment. Dan valt alles samen en geniet ik achter mijn lens. Er zijn ook shoots waarbij ik weinig zeg, omdat ze gecompliceerder zijn en ik steeds oplossingen probeer te vinden. Dan ben ik ook wel eens onzeker, zeker als er veel vanaf hangt. Laatst had ik een shoot met 15 baby’s, toen hoorde je me niet en was ik bezig met het zo strak mogelijk laten verlopen van het gehele plan."


Wat zijn je ambities?

"Ik wil veel analoge foto’s en diverse films blijven maken en mezelf op creatief vlak blijven uitdagen. Ik wil werk maken waar ik echt van leer en waar ik trots op kan zijn.

Ik wil me blijven richten op uiteenlopende onderwerpen, het liefst op specifieke deelgebieden, waarbij ik de diepte in kan. Ik zie mezelf wel als een jongleur, die van hot naar her gaat, maar er wel vol overtuiging voor gaat.

Voor Canon werk ik nu aan een kunstzinnig project. Heel inspirerend. Houd het International Film Festival van Rotterdam in de gaten, daar gaat mijn film Firas 24 januari in première. Als ik weer wat tijd heb, wil ik nog meer zwart-wit-foto’s maken. Het verloop, het subtiele en mysterieuze van grijstinten spreekt me aan. Er is nog genoeg te ontdekken!"


Praktische tips voor analoge fotografie:

  • "Leer omgaan met lichtmeters en check of de lichtmeter van je analoge camera werkt"
  • "Als je met analoog begint, schiet dan vooral eerst met daglicht"
  • "Kies een rolletje dat bij je past. Fuji rendert de kleuren toch anders dan een Kodak-rol. Als je zwart-wit fotografeert biedt Ilfords veel opties"
  • "Denk vooruit! Sommige rollen zijn lichtgevoeliger, deze waardes worden in ASA (ISO) aangegeven. Een 100 ASA-rol is dus minder gevoelig voor licht dan een 800 ASA-rol. Je kunt niet zo gemakkelijk van rol verwisselen in verschillende lichtomstandigheden"
  • "Ontdek welke editingtools bij je passen. Ik scan de negatieven in een flatbedscanner. De scanner haalt krassen en ruis weg, dat kun je instellen. Ik bewerk de foto's soms lichtelijk met Photoshop. Voorheen fotografeerde ik het negatiefje met een digitale camera en dat zette ik om in diapositief in Photoshop. Maar dat is vrij omslachtig."

"Ik zie mezelf als een jongleur die er vol overtuiging voor gaat"


Apparatuur

Jawad fotografeert zowel analoog als digitaal. Voor zijn analoge fotografie maakt hij het liefste gebruik van zijn Canon AV-1 camera en Sekonic Studio Deluxe III lichtmeter in combinatie met Kodak filmrolletjes. De Kodak Ektar 100, Kodak Portra 400 en Kodak Portra 160c / 120 spoel zijn daarvoor zijn favorieten. 

De film die hij gebruikt voor zijn zwart-wit-beelden is: Kodak Tri-X 400 (of de Tri-X 100). Dit geeft, zo zegt hij zelf, een fijne ruis. Voor Jawads digitale fotografie gebruikt hij de Canon EOS 5D mark IV body in combinatie met de EF 70-200mm f/2.8EF 85mm f/1.8 en de EF 50mm f/1.2 lenzen.


Canon AV-1 analoge camera
  • Analoge 35mm camera met FD-lensvatting
  • Biedt in tegenstelling tot zijn voorganger (de AE-1) diafragmavoorkeuze

Bekijk onze occasions!

Nikon 180-400mm

Sekonic Studio Deluxe III
  • Klassieke lichtmeter voor een analoge ervaring
  • Lees de combinatie van diafragma en sluitertijd af
  • Genereert zijn eigen energie
Bekijk hier!

Kodak Ektar 100 ISO 135-36 WW
  • Professionele 35mm film met fijne korrel
  • ISO-waarde van 100
  • Levendige kleuren met een warme toon

Bekijk hier!

Voorbeeldfoto’s

Ben je geïnspireerd door Jawad en wil je meer werk zien? Bekijk dan hier zijn website of scroll hieronder door zijn beelden.  


Wil je meer lezen over analoge fotografie? Lees dan ook ons interview met Sascha de Boer of bekijk onze tips-pagina!

< Terug naar het overzicht