Who to follow

De tofste analoge fotografen in de spotlights

Wie binnen de analoge fotografie moet je nu echt volgen? Wij zetten inspirerende analoge fotografen voor je op een rijtje. Fotografen uit binnen- en buitenland met uiteenlopende stijlen en kleuren. Scroll naar beneden en laat je verrassen!

Adi Putra @adipvtra

Deze jonge Indonesische fotografe exposeert momenteel in Tokyo. Ze werkt voor opdrachtgevers zoals L'Officiel, MTV en Lomography. De (internationale) pers prijst het kleurgebruik, de creatieve effecten en dromerige sferen in haar werk. Zij speelt met de weergave van verbeelding, werkelijkheid en alles wat daar tussenin zit.

Tom Mitchell @tommitchellphoto

Mitchel is een Schotse fotograaf en filmmaker werkt vanuit Londen aan zijn cinematische beelden met typerende kleuren. Hij zoomt in op menselijke emotie. Hij maakt portretten, lifestyle- en fashionbeelden. De ene keer maakt hij klassieke, meer behouden beelden,  een andere keer is zijn werk uitdagend, bizar en sexy.

Stacii Samidin @staciisamidin

Stacii Samidin is documentairefotograaf en ''visual anthropologist", met sinds kort een eigen galerie in Rotterdam: Gallery Stacii Samidin. Zijn expositie ''Merdeka!'' is te zien in het Wereldmuseum in Rotterdam. In de fotodocumentaire ''Societies'' onderzoekt hij de verhouding van de mens tot zijn omgeving. Lees meer over hem in dit interview.

Martina Matencio @lalovenenoso

De foto's van de Spaanse Matencio vallen op door haar originele foto-effecten en door haar artistieke, soms spannende beelden, waarbij ze inzoomt op lichaamsdelen of juist afstand neemt. Soms zijn haar beelden haast surrealistisch en laten ze veel te raden over. Andere keren zijn ze rauwer en meer to the point, terwijl ze zachte kleuren blijft gebruiken.

Ashley Callaghan @eyesofjune

Ashley Callaghan uit Austin, Texas, is een fotograaf en filmmaker die esthetisch naakt niet schuwt en daarmee lijkt terug te keren tot de kern. Haar kunstzinnige beelden bevatten effecten zoals double exposure en speelse, felle kleuren. Zelf zegt ze over haar kleurenspel: "If you’re not experimenting, not playing, then you’re not doing it right."


Louis Dazy @louisdazy

De foto's van Louis Dazy zijn de ene keer dynamisch en een andere keer melancholisch. Dazy onderzoekt uitersten. Het ene moment richt ze zich op actiefoto's en even later maakt ze serene, verstilde beelden. Terugkerende elementen zijn hoe dan ook: Dazy's onderscheidende (neon)kleuren, een adembenemende bokeh en een bedachtzame compositie.

Santiago Murillo @santimurillos

Deze portretfotograaf vermeldt trots op zijn Instagram-account: "All shot on film." Veel van zijn foto's zouden zo op een filmposter kunnen of een beginshot van een speelfilm kunnen zijn. Analoge fotografie is toegankelijker dan velen denken, volgens hem: "It’s the simplest form of photography after all. Once you get the hang of it, it’s so incredibly easy."

Mary Parker @maryparker__

Mary Parker is een Australische fotografe die nu vanuit Engeland opereert. Ze is dol op de natuurlijke kleuren van analoge foto's én op de quote ''The earth has music for those who listen" (van George Santayana). Dit zie je terug in haar werk: de natuur is een onderwerp en de kleuren van de natuur keren regelmatig terug. 

Emmanuel Rosario @emmanuel_rosario

Emmanuel Rosario uit New York City maakt rauwe, authentieke foto's met een vleugje nostalgie. Hij richt zich vaak op mensen met een opvallende, niet-alledaagse levensstijl en zet daarbij zijn eigen gevoelens en intuïtie graag in. Hij legt momenten vast die hij zelf ook graag wil onthouden. Zijn werk komt niet geposeerd over en het voelt vaak alsof de kijker er ook bij is.

Ryan Mills @_ryanmills

Mills streeft ernaar om tijdloze beelden te maken. Hij brengt daarbij zijn modellen op een natuurlijke manier in beeld. De eerlijkheid, puurheid, observaties van kinderen waardeert hij. Net als hun vermogen om in het ''nu'' te leven. Daarom brengt hij hen vaak in beeld. Maar verwacht geen zoetsappige portretjes. Zijn artistieke foto's bevatten een serieuze, mysterieuze sfeer.

Tip van Ryan Mills: "Most people making a switch from digital to analog get wrapped up in gear. There are so many chances from cheap to expensive. If you are not sure where to start find film photographers who's work you admire and look at their gear. Most prolific photographers use one camera and one lens. 

Never stop learning, the basics of shooting film is not that much different from digital. You can learn to take an image in an afternoon. But there are many tiny details that go into a really quality image from film. With digital you see what you get right away but film responds differently, you will find you can do things with film you never could with a digital. You have to learn how the film reacts to light and colors in different situations, what it's limits are. I have been shooting for 8 years and I still try new ideas to challenging myself."

Davis Ayer @davisayer

Deze fotograaf uit Los Angeles maakt spectaculaire analoge beelden met veel effecten. Soms zie je effecten waarvan je niet eens wist dat het mogelijk was met analoge fotografie. Veel mensen waarderen zijn dromerige sferen en zijn surrealisistische fotoserie ''Time Travel'', waarin hij herinneringen aan naakte lichamen belicht. Soms vaag in beeld gebracht, soms scherp en duidelijk.

Justino Blake @ernestohemingwayo

Kantel je beeldscherm even en je ziet de sferische landschappen van Blake nog wat beter! Maar ook gedraaid zie je hoe contrasterend de kleuren zijn en hoe spannend de foto's zijn om naar te kijken, dankzij de effecten. Deze bevlogen fotograaf werd geïnterviewd over zijn vak. He loves it! Lees het enthousiasmerende artikel op de website van Lomography.com.

Ramona Deckers @ramona.deckers

Deze Amsterdamse portretfotografe probeert haar modellen op een andere manier in beeld te brengen. Ze gaat daarbij uit van de unieke persoonlijkheden van de modellen. Ze kijkt per fotoshoot welke analoge camera en rolletjes ze precies gebruikt. Intieme of juist heel spontane foto's maakt ze het liefst met Polaroids omdat dit naar haar mening echt wat toevoegt aan de sfeer van de foto. 

Tips van Ramona Deckers:

1. "Koop een Polaroid-camera! Je kunt de camera naast je analoge camera gebruiken. Het is leuk om het resultaat meteen te kunnen zien. Persoonlijk houd ik ervan om mijn model 1 polaroidfoto mee te geven aan het eind van de shoot. Op die manier hebben zij een mooi, tastbaar souvenir om mee naar huis te nemen."

2. "Probeer je projecten zo persoonlijk mogelijk op te zetten en in te vullen. Oprecht enthousiasme breng je met gemak over op de kijker of klant. Een voorbeeld van een, voor mij, (ongoing) persoonlijk project is Amsterdamse Meisjes Thuis. In dit nrc.next-interview lees je er meer over."


Onze fotografen

Bij Kamera Express werken vele gepassioneerde fotoliefhebbers en fotografen met ieder een eigen, unieke stijl. Onze analoge fotografen:

Patrick Dreuning @patrickdreuning

Patrick Dreuning komt uit Rotterdam maar woont in Maastricht. Patrick legt zich vooral toe op rauwe, ongepolijste (straat)beelden die hij maakte met een analoge camera. Zijn creatieve foto's vallen op. Vorig jaar exposeerde hij met zijn foto van De Hofpleinfontein in Londen en niets voor niets werd zijn naam opgenomen in Dutch Photography Talent 2018.

Tip van Patrick voor analoge fotografen: "Ben je vergeten je ISO te verstellen? Heb je foto's gemaakt met een rolletje van 400 en daarna met een van 100 ISO? Dan is je beeld (in dit geval 2 stops) onderbelicht. Dan kun je je film “pushen” door de film dan (2 stops) langer te ontwikkelen. Je krijgt dan toch nog een goede belichting. Besef dat je met pushen meer contrast krijgt, en korrel in de foto."

Tip van Patrick voor digitale fotografen: "Probeer eens met film te schieten als afwisseling. Je moet met veel meer dingen rekening houden en je hebt te maken met een beperkt aantal te maken beelden. Deze beperking kan een positieve invloed hebben op de manier van fotograferen. Je gaat dan meer kijken in plaats van gewoon klikken. Je kunt niet photoshoppen, dus je moet zorgen dat je compositie klopt, dat je belichting goed zit en dat er geen storende elementen in je beeld te zien zijn."


Jim van Roosmalen @jimmy.r.co

De Brabantse Jim van Roosmalen maakt analoge zwart-wit beelden waarbij hij met licht- en double exposure-effecten experimenteert en waarmee hij een verhaal wil vertellen. Hij maakt zowel portretfoto's als lifestyle (straat)beelden. Zijn beelden bevatten een  ietwat geheimzinnige sfeer.

 


Jascha van der Wijden @jaschaphoto

De taferelen die Jascha vastlegt, spelen zich af op straat of in outdoor settings. De fotograaf besteedt veel aandacht aan compositie, vormen en patronen. Hij gaat uit van de spontaniteit van zijn foto-onderwerpen en is gek op actieshots. Jascha gebruikt verschillende camera's en rolletjes. Zijn favoriete hashtags: "analoguevibes", "35mm." 

Jascha"Vaak kijk ik naar foto’s of video’s van mensen die ik volg, voordat ik ga fotograferen. Dit om als het ware in de stemming te komen. Een fotograaf waar ik zeer graag naar kijk voor straatfotografie is the_real_sir_robin. Door hem ben ik veelal nieuwe dingen gaan proberen qua voorbereiding met analoge straatfotografie." 

Tips van Jascha van der Wijden

1.  "Stel van tevoren op een bepaalde afstand scherp, zodat je tijdens het fotograferen direct op de goede scherpstelafstand zit."

2. "Bepaal van tevoren welk diafragma je wil gebruiken. Is er veel licht, dan zet ik het diafragma doorgaans op F/8.0 tot F/16.0 afhankelijk van het type film. Wil ik meer met onscherpte werken, dan zet ik de lens meestal altijd helemaal open op F/2.0. Als je van tevoren wat instellingen alvast bepaalt, ben je sneller in het maken van de foto omdat je je dan vaak alleen nog maar hoeft te focussen op het kaderen van de foto."


Balazs Szucs

Balazs is Kamera Express-verkoopmedewerker en een analoog fotograaf die zijn onderwerpen op een originele wijze vastlegt. Hij heeft een website waar hij in zijn artikelen veel aandacht besteedt aan deze vorm van fotografie. Zo geeft hij tips over de keuze van film. Balazs organiseert bovendien Analog Awareness Walks.

Tip van Balazs Szucs: "De kracht van analoog zit in zijn diversiteit. Bij een digitale camera is het wat het is. Je kunt uiteraard bij nabewerking veel veranderen en je objectieven hebben ook een grote invloed, maar je digitale bestand zal altijd dezelfde basis hebben.

Zodra je een analoge camera laadt met film verander je gelijk je mogelijkheden en hoe je foto eruit zal zien. Kleur of grijstintent, je contrast, ruis, detaillering, kleurwereld of gevoeligheid voor infrarood licht bijvoorbeeld. Daarnaast is er ontzettend veel diversiteit in (niet al te dure) camera’s waardoor je nog meer creatieve mogelijkheden hebt. 

Het idee dat analoge technieken moeilijk zijn, is te betwisten. Het zijn dezelfde basisbeginselen. Je sluitertijd, diafragma en je ISO worden door je film bepaald. Om door te krijgen hoe je film zich zal gedragen, is het aan te raden om notities te maken van de omstandigheden en een "studie roll" weg te schieten voor je de film voor belangrijke zaken zal gebruiken. Wie dit hopeloos ouderwets vindt, mag bij me in de winkel langskomen in Den Haag voor een draai om z’n oren! ;)"


Meer lezen over analoge fotografie? Bekijk dan ook onze uitgebreide tips- en musthaves-pagina!

Overzichtspagina