Handige tips voor het aanschaffen van uw eerste telescoop

Het kopen van uw eerste telescoop kan best een grote stap zijn, zeker als u niet precies weet wat alle termen precies betekenen, wat de mogelijkheden zijn en wat voor apparatuur er beschikbaar is. Celestron heeft bijvoorbeeld al een heel groot assortiment. Om u te helpen bij het kiezen van de juiste telescoop voor u zetten wij hieronder een aantal tips op een rijtje.  

Wanneer u geïnteresseerd bent in het observeren van onderwerpen of fotograferen van astronomie en al specifiek in een telescoop, dan is het goed om eerst voldoende informatie te verzamelen; welke types zijn er, wat zijn de beste accessoires en wat kunt u waarnemen met een telescoop? Zo komt u erachter wat belangrijk is voor anderen en krijgt u gevoel bij de kwaliteit, gebruiksgemak en extra functies van een telescoop.

Bij het kopen van uw eerste telescoop kunt u er op letten of u een complete set aanschaft, of alleen de optische buis. Dit betekent dat u alleen de telescoop zelf koopt, zonder statief of bijbehorende accessoires. Voor uw eerste telescoop is het handig als u een set aanschaft waarmee u direct klaar bent om te observeren, dus inclusief een statief.

Als u zich afvraagt of u uw telescoop ook kunt gebruiken voor het observeren en fotograferen van bijvoorbeeld vogels en andere onderwerpen in de natuur, dan is het antwoord hierop; absoluut! Veel nachtelijke waarnemers (meestal diegene met kleinere telescopen) gebruiken hun telescoop ook voor het observeren van bijvoorbeeld vogels overdag. Hiervoor heeft u dan wel een omkeeroculair nodig dat uw beeld rechtop zet, aangezien het beeld door uw telescoop ondersteboven wordt weergegeven.

Naast de optische kwaliteit van een telescoop is het ook zeer belangrijk dat het op een stevige en stabiele basis staat. Zo kunt u nog de beste telescoop hebben, als het hard waait en de telescoop zelf beweegt veel heen en weer dan zal dit uw observatie verstoren. Hou er dus rekening mee dat u een goed statief aanschaft dat zorgt voor voldoende stabiliteit, ook als u in de buitenlucht bent en het wat harder waait.

Als u automatisch op een bepaald onderwerp wilt blijven richten tijdens het fotograferen, kunt u kiezen voor een zogenaamde ‘GoTo-telescoop’. Dit type telescoop heeft een monteringssysteem die door een motor of motoren worden aangedreven en wordt bestuurd door een ingebouwde computer. Hierdoor kunt u vooraf programmeren op welke astronomische objecten u wilt richten, zodat de telescoop deze automatisch volgt.

Bij sommige telescopen, zoals de bij punt vijf genoemde GoTo-telescoop, heeft u elektriciteit nodig. In de meeste gevallen gebruiken deze telescopen gelijkstroom voor de motor, wat betekent dat u batterijen kunt gebruiken (inclusief die in uw auto). Met behulp van een adapter kunt u uw telescoop ook aansluiten op een stopcontact.

Accessoires zijn vaak een belangrijk onderdeel van uw uitrusting als u gaat observeren en zeker als u met uw telescoop wilt fotograferen. Zo kunt u de beste telescoop ter wereld hebben, als u er niks door kunt zien dan heeft u er natuurlijk niets aan. Bovendien kunnen accessoires een mooie toevoeging zijn om uw mogelijkheden te vergroten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Barlowlens om de brandpuntsafstand te vergroten, een omkeeroculair om het beeld rechtop te zetten, een volgmotor of verschillende kleurenfilters. Voor astrofotografie zijn een T2-ring en camera-adapter de meest gebruikte accessoires om uw camera aan de telescoop te koppelen.

Als u een keuze heeft kunnen maken in wat voor telescoop voor u het meest geschikt is en u heeft uw uitrusting bij elkaar, dan heeft u al een grote stap gezet om te kunnen beginnen met fotograferen. U kunt het nu allemaal gaan uitproberen en gaan uitzoeken wat de beste locaties zijn voor bijvoorbeeld het zien van de meeste sterren. Hier is uiteraard veel informatie over te vinden op internet, maar ook in boeken en zelfs astronomie clubs waar u terecht kunt voor informatie, excursies en evenementen. Maar bovenal is het belangrijk om veel te oefenen, want oefening baart kunst. Vaak is het een kwestie van het zoeken naar de juiste instellingen en dan krijgt u vanzelf een geslaagde foto.

Hoewel uw telescoop het best geschikt is voor een bepaald type object, kunt u alles bekijken met elke willekeurige telescoop. Dus waarom zou u dan ook niet alles proberen? Vaak zeggen mensen dat ze alleen planeten of sterrenstelsels fotograferen, maar het zou zonde zijn om een totale maansverduistering, een heldere komeet of een rijke meteorenregen aan u voorbij te laten gaan. De maan heeft honderden doelen op de steeds veranderende oppervlakte en zelfs met een klein bereik kunt u de meeste van hen zien. De planeten brengen veel tijd door in de vroege avondhemel, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden bekeken. Elke maand een korte rit in de nacht kan tientallen sterrenstelsels opleveren. Terwijl u ze allemaal meeneemt, zult u zich zeker vergapen aan het schitterende universum en de rijkdom van de hobby die u heeft gekozen.

  Terug naar de overzichtspagina