Tips auto- en portretfotografie

How to: portret van de bestuurder én de auto

In de derde opdracht van AutoFocus gaat het allemaal om het vastleggen van het karakter van de rijder en dat van de auto. De kandidaten hebben daar zo hun eigen methodes voor, maar hoe ga je thuis met deze opdracht aan de slag? Je kan denken aan de omgeving, belichting of aan attributen waardoor je de kerneigenschappen van de auto en de bestuurder naar voren laat komen. In dit artikel helpen we je op weg.

Thuisopdracht AutoFocus

Doe mee aan de Thuisopdracht van onze serie AutoFocus en maak kans op mooie prijzen! De opdracht luidt: Maak een (zelf)portret van de rijder en zijn of haar auto. Stuur jouw mooiste foto in voor 17 augustus 12:00.

Aandachtspunten

De volgende punten behandelen we om jou op weg te helpen met het maken van het mooiste portret van bestuurder én auto.

Karakteristiek

Wat is karakteristiek voor het model én de auto?

Ga je voor het fotograferen van een sportieve auto en dito model? Of wil je juist dat elegantie en vrouwelijkheid de boventoon voeren op je foto’s? Bedenk voor je gaat fotograferen wat voor gevoel je in je foto’s wil leggen en wat voor sfeer je wil uitdragen. Het type auto en de bestuurder spelen daar natuurlijk een belangrijke rol in. Door hier voor de shoot met de bestuurder van de auto over te praten, kom je automatisch meer te weten over iemands karakter én waarom iemand verknocht is aan zijn of haar wagen. Leg je oor dus te luister voor je begint.

Belichting

Belichting en filters

Voor alle soorten fotografie is belichting belangrijk, ook voor auto- en portretfotografie. Er zijn verschillende soorten licht die je kan inzetten, denk daarbij aan daglicht, flitslicht, continulicht en reflectiescherm. Daglicht is een van de beste soorten licht voor portretfotografie en dat komt goed uit wanneer je tegelijkertijd een bolide op de gevoelige plaat vastlegt. Je zal namelijk vooral op de buitenomgeving zijn aangewezen bij dit type fotografie. Ga je binnen fotograferen en maak je gebruik van lampen? Let dan goed op eventuele reflecties die je foto kunnen beïnvloeden.

Attributen

Attributen gebruiken kan heel leuk zijn

Attributen kunnen bijdragen aan het overbrengen van een verhaal in een beeld, hartstikke leuk om daar gebruik van te maken dus. Ga je bijvoorbeeld voor een glamoureuze shoot? Denk dan aan dingen als een parelketting en een rode loper. Juist op zoek naar een stoere uitstraling? Dan zijn een leren jas of zonnebril misschien een goed idee. Experimenteer en leef je uit maar waak ervoor dat je foto geen karikatuur wordt.

Omgeving

Kies de juiste omgeving

Wil je een foto met een industriële uitstraling? Ga dan voor een wat rauwe omgeving met veel asfalt of beton. Wil je een foto maken waarop elegantie en klasse naar voren komen? Parkeer je auto en model dan bijvoorbeeld voor een luxe hotel. Wil je juist alle focus op de auto en het model? Kies dan voor een rustige achtergrond of maak de achtergrond een beetje onscherp. Dit doe je door een klein diafragma te gebruiken of je foto op afstand te nemen en een teleobjectief te gebruiken.

Compositie

Speel met de compositie

Met een auto kun je letterlijk alle kanten op. Het model kan naast de auto poseren of er in plaatsnemen. Al deze opties zorgen voor een totaal andere compositie en daarmee een ander beeld. Gaat het je bijvoorbeeld niet per se om de buitenkant van de auto? Neem dan eens achter het model plaats in de auto en gebruik de spiegels om zo zijn of haar blik te vangen en delen van het interieur vast te leggen. Op die manier creëer je een mysterieus beeld dat de kijker boeit en vragen oproept. Zorg in ieder geval voor meerdere opties zodat je achteraf veel foto’s hebt om een mooie selectie uit te maken.

Zorg voor een klik

Zorg voor een klik

Een belangrijk element is de chemie tussen het model en de fotograaf. Jullie moeten allebei op je gemak zijn, anders wordt het lastig om goede foto’s te nemen of om model te staan. Blijf dan ook praten en stel vragen. Ook tijdens het fotograferen is dit een aanrader. Blijf tijdens het fotograferen betrokken en laat foto’s zien die je gemaakt hebt. Geef als het nodig is constructieve feedback en maak je wensen kenbaar. Bijvoorbeeld wanneer het aankomt op het wisselen van poses of standpunten. Vergeet ook de complimentjes niet, dat zorgt voor zelfvertrouwen en uiteindelijk voor betere foto’s!


Basiscursus Sport & Actie

Wil jij op een praktische manier leren sport en actie leren vast te leggen? Volg dan onze online cursus! In deze basiscursus krijg je een kijkje achter de schermen bij professionele fotografen. Onder anderen Nederlands bekendste autosportfotograaf Frits van Eldik geeft je tips over het spannend in beeld brengen van auto- en motorsport.

> Volg cursus