Bloemen fotograferen: de belangrijkste tips op een rij!

De bloemen staan weer volop in bloei! Dit vraagt natuurlijk om kleurrijke bloemenfoto’s. Heeft u altijd al prachtige foto’s willen maken van bloemen in uw tuin of op een prachtig bloemenveld? Dan helpen wij u graag op weg. Met de volgende tips komt u zeker thuis met prachtige, kleurrijke bloemenfoto’s.

Kies voor een laag standpunt

Van nature kijken we op bloemen neer, maar dit is niet het beste perspectief voor het fotograferen van bloemen. Het levert vaak statische foto’s op. Als u prachtige bloemenfoto’s wilt, moet u juist door uw knieën zakken of zelfs op de grond liggen. Door een laag standpunt te kiezen, lijkt het alsof u zich tussen de bloemen begeeft.

Neem een matje of statief mee

Als je laag bij de grond fotografeert is het mogelijk dat uw kleding vies wordt. Neem daarom tijdens het fotograferen van bloemen een matje of vuilniszak mee, waar u op kunt zitten of liggen. Of, gebruik een mini-statief, macrostatief of gorillapod. Hiermee fotografeert u gemakkelijk laag bij de grond zonder dat uw kleding vies wordt.

Zorg voor weinig scherptediepte

Bij het fotograferen van bloemen wilt u dat de aandacht gaat naar één of meerdere bloem(en). Zorg daarom tijdens het fotograferen voor weinig scherptediepte. Hiermee creëert u een wazige achtergrond en/of voorgrond. Dit zorgt voor meer rust en focus in het beeld. Voor dit effect maakt u gebruik van een groot diafragma (klein F-getal) en een kleine scherpstelafstand.

Stel handmatig scherp

Bij bloemenfotografie wilt u natuurlijk details goed zichtbaar te maken. Bij weinig scherptediepte heeft uw camera moeite met scherpstellen. Het is dan belangrijk dat u precies aangeeft waar u op wilt scherpstellen. Door voorzichtig aan de focusring te draaien brengt u het specifieke deel van uw onderwerp in beeld waar u op wilt focussen. Stel uw camera daarom handmatig scherp.

Let goed op de sluitertijd

Wind en beweging zijn twee echte spelbrekers bij het fotograferen van bloemen. Een minimale beweging van de camera of bloem resulteert al snel ineen onscherpe foto. Bij de camera vermindert u de beweging en zorgt u voor stabiliteit door een statief te gebruiken. Een snelle sluitertijd zorgt hier ook voor. Houd daarom de sluitertijd goed in de gaten.

Maak foto’s tijdens het gouden uur

Licht speelt een belangrijke rol in fotografie en is daarom ook van belang wanneer u foto’s van bloemen wilt maken Bij fel zonlicht ontstaan er vaak storende, harde schaduwen. De beste tijd om foto’s te maken is rond zonsopkomst en zonsondergang: het gouden uur. Het licht is dan zacht met warme kleuren. Dit geeft een extra warme sfeer aan uw bloemenfoto’s.

Beperk het werkgebied en wees creatief

Dwing uzelf om in een klein gebied te werken voor al uw bloemenfoto’s. Zoek tijdens het fotograferen naar creatieve invalshoeken. Zoom in op de details die de bloem uniek maken. Of laat het veld voller lijken door te spelen met het standpunt. Kortom: door in een beperkt werkgebied te werken creëert u creatievere bloemenfoto’s.


Veel plezier bij het fotograferen van uw fleurige foto’s!