Bloemen fotograferen: de belangrijkste tips op een rij

Bloemen in vollop in bloei staan, dat vraagt natuurlijk om kleurrijke bloemenfoto’s. Heb je altijd al prachtige foto’s willen maken van bloemen in je tuin of op een prachtig bloemenveld? Dan helpen wij je graag op weg. Met de volgende tips kom jezeker thuis met prachtige, kleurrijke bloemenfoto’s.

Kies voor een laag standpunt

Van nature kijken we op bloemen neer, maar dit is niet het beste perspectief voor het fotograferen van bloemen. Het levert vaak statische foto’s op. Als je prachtige bloemenfoto’s wilt, moet je juist door je knieën zakken of zelfs op de grond liggen. Door een laag standpunt te kiezen, lijkt het alsof je jezelf tussen de bloemen begeeft.

Neem een matje of statief mee

Als je laag bij de grond fotografeert is het mogelijk dat je kleding vies wordt. Neem daarom tijdens het fotograferen van bloemen een matje of vuilniszak mee, waar je op kunt zitten of liggen. Of gebruik een mini-statief, macrostatief of gorillapod. Hiermee fotografeer je gemakkelijk laag bij de grond zonder dat je kleding vies wordt.

Zorg voor weinig scherptediepte

Bij het fotograferen van bloemen wil je dat de aandacht gaat naar één of meerdere bloem(en). Zorg daarom tijdens het fotograferen voor weinig scherptediepte. Hiermee creëer je een wazige achtergrond en/of voorgrond. Dit zorgt voor meer rust en focus in het beeld. Voor dit effect maak je gebruik van een groot diafragma (klein F-getal) en een kleine scherpstelafstand.

Stel handmatig scherp

Bij bloemenfotografie wil je natuurlijk details goed zichtbaar te maken. Bij weinig scherptediepte heeft je camera moeite met scherpstellen. Het is dan belangrijk dat je precies aangeeft waar je op wilt scherpstellen. Door voorzichtig aan de focusring te draaien breng je het specifieke deel van je onderwerp in beeld waar je op wilt focussen. Stel je camera daarom handmatig scherp.

Let goed op de sluitertijd

Wind en beweging zijn twee echte spelbrekers bij het fotograferen van bloemen. Een minimale beweging van de camera of bloem resulteert al snel ineen onscherpe foto. Bij de camera verminder je de beweging en zorg je voor stabiliteit door een statief te gebruiken. Een snelle sluitertijd zorgt hier ook voor. Houd daarom de sluitertijd goed in de gaten.

Maak foto’s tijdens het gouden uur

Licht speelt een belangrijke rol in fotografie en is daarom ook van belang wanneer je foto’s van bloemen wilt maken. Bij fel zonlicht ontstaan er vaak storende, harde schaduwen. De beste tijd om foto’s te maken is rond zonsopkomst en zonsondergang: het gouden uur. Het licht is dan zacht met warme kleuren. Dit geeft een extra warme sfeer aan je bloemenfoto’s.

Beperk het werkgebied en wees creatief

Dwing jezelf om in een klein gebied te werken voor al je bloemenfoto’s. Zoek tijdens het fotograferen naar creatieve invalshoeken. Zoom in op de details die de bloem uniek maken. Of laat het veld voller lijken door te spelen met het standpunt. Kortom: door in een beperkt werkgebied te werken creëer je creatievere bloemenfoto’s.


Veel plezier bij het fotograferen van je fleurige foto’s!