meet the pro

Buitengewone beeldmakers

In de serie Buitengewone Beeldmakers lichten wij beeldmakers met een bijzonder verhaal uit. Wat zijn hun drijfveren en ambities? Waarmee onderscheiden zij zich van anderen?

We beschrijven wat de identiteit is van de buitengewone beeldmaker en welk eerste magische fotomoment zij meemaakten waardoor ze besloten de camera niet meer neer te leggen. We gaan in op de noodzaak voor fotografie, de stijl, de fotovisie, het effect van reacties vanuit de buitenwereld en bespreken de toekomstige plannen van de buitengewone beeldmaker.


Ton Hermans | Patrick van der Jagt

Ton Hermans

Ton Hermans

Ton Hermans (90) is beeldend kunstenaar. Jarenlang werkte hij als stedenbouwkundige met een eigen bureau. Fotografie was aanvankelijk een bijzaak voor hem. Hij begon er in de jaren vijftig mee (in 1950) en rolde er als vanzelf in. De technieken leerde hij zichzelf aan. Hij kreeg meer ruimte voor zijn fotografie toen hij op pensioengerechtigde leeftijd stopte met zijn bureau. Tot op de dag van vandaag maakt hij foto’s: meestal drie per dag. Tons belangrijkste streven: “Voor mij is het niet belangrijk om de werkelijkheid weer te geven. Het gaat mij om het vastleggen van het moment en om de zeggingskracht van het beeld.

Lees het hele interview met Ton Hermans hier.

Patrick van der Jagt

Patrick van der Jagt

Wanneer begon Patricks passie voor beelden? Als Patrick er goed over nadenkt, is er nooit een moment in zijn leven geweest dat hij niet in plaatjes gedacht heeft. “Ik zag altijd al beelden voor me. Frames. Op jonge leeftijd was ik al bezig met kunst, met graffiti-art, met illegale dingen. Sommige vrienden begonnen net als ik als schoffie op straat en hebben hun talent later via een opleiding nog meer ontplooid. Dat vind ik geweldig.

Lees het hele interview met Patrick van der Jagt hier.