De perfecte familiefoto

Hoe maak je een mooie familiefoto?

Hieronder enkele tips die u kunnen helpen om de perfecte familiefoto te maken!

 

1. Let op de achtergrond

Bij het kiezen van de juiste plek is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de focus moet komen te liggen op de te fotograferen personen. Zorg er dus voor dat de achtergrond niet te druk is en te veel afleid. Als er achteraf in de achtergrond nog net een hoekje van een schilderij te zien is in de foto kan dit erg storend zijn, let hier dus goed op bij het maken van de foto!

2. Zorg voor de juiste belichting

Of u er nu voor kiest om binnen of buiten een familiefoto te maken, zorg er voor dat de personen in de foto juist belicht zijn en dat er geen harde schaduwen zichtbaar zijn in de gezichten. Dit kunt u het beste doen door flitsers met softboxen te gebruiken. U kunt gaan voor een kleine softbox op uw reportageflitser of kiezen voor een complete flitsset. Ook kunt u er voor kiezen om de bestaande belichting te bewerken door het gebruik van een reflectiescherm of diffusor. Als u binnen fotografeert en geen flitsers bij de hand hebt kunt u natuurlijk ook gebruik maken van natuurlijk licht door een raam. Is het licht wat hier doorheen komt te hard? U kunt uw eigen ‘softbox’ creëren door een dun, egaal laken voor het raam te hangen.

3. Gebruik een statief en zelfontspanner

Als u zelf aan de slag gaat met het maken van familiefoto’s is het aan te raden om een statief en zelfontspanner te gebruiken zodat u zelf ook op de foto kunt staan. Veel nieuwe camera’s hebben tegenwoordig ook een smartphone applicatie waarmee u de camera kunt bedienen en u de foto’s direct kunt bekijken. Ideaal, want op deze manier hoeft u niet steeds heen en weer te rennen om binnen de tijd van de zelfontspanner goed op de foto te staan.

4. Gebruik de juiste lens

Kies bij het maken van familiefoto’s voor de juiste lens. Gebruik bijvoorbeeld geen extreme groothoek aangezien dit een rare vertekening geeft in de foto. Een lens met een brandpunt tussen de 35mm en 85mm is ideaal voor familiefoto’s.
Zorg er voor dat iedereen scherp in beeld is, maar u kunt prima spelen met het diafragma om de achtergrond onscherp te krijgen en zo niet te veel te laten afleiden. Controleer na het maken van de foto altijd even of iedereen scherp op de foto staat, u kunt beter te veel foto’s maken dan te weinig!

5. Have fun!

Bovenal: maak plezier tijdens het schieten van de foto’s. Zorg dat iedereen ontspannen op de foto staat en niet te geposeerd. Betrek iedereen bij het maken van de foto en laat bijvoorbeeld de kinderen meedenken over een gekke pose of plek! Veel succes!

 

Musthaves voor het maken van leuke familiefoto's:

Er zijn tal van accessoires die helpen om een familiefoto te schieten. Hieronder hebben wij daarom een aantal musthaves geselecteerd.

Bresser TR-1 5-in-1 Reflectiescherm 60x90cm

Reflectiescherm met de kleuren goud, zilver, wit, zwart en diffuus wit. Het diffuus scherm kunt u gebruiken om fel licht een stuk zachter te maken. Na gebruik is het reflectiescherm op te vouwen tot een compact pakketje. Ideaal om mee te nemen en voor in de studio.

Bekijk hier!
Falcon Eyes Complete Studio Set incl. achtergrond

Deze zeer complete flits- en studioset omvat 3 flitsers, 3 statieven, en 2 softboxen van 50x70cm zodat je er direct mee aan de slag kunt. De achtergrondset bestaat uit een achtergrondsysteem met een wit en zwart doek (2x3meter). Je kunt direct aan de slag!

Bekijk hier!
Falcon Eyes MK-180T incl. accu en flitsparaplu

Deze set wordt geleverd met een transparante paraplu (95cm), handvat, batterypack en reflector. De flitser kan met behulp van de standaard spigot aansluiting op een statief geplaatst worden, maar ook op de meegeleverde handvat. Zeer geschikt voor locatiefotografie.

Bekijk hier!
 
Rollei Compact Traveller No.1 titanium

De Rollei Fotopro Compact Traveller No. 1 is ideaal voor fotografen die er graag op uit gaan. Het statief is erg makkelijk op te bergen en snel op te zetten. Met een ingeklapte hoogte van slechts 32cm is dit een van de meest compacte statieven in zijn klasse.

Bekijk hier!
Hahnel Captur Module Pro (timer & sensor)

Met de geavanceerde Hahnel Captur Module Pro afstandsbediening kunt u niet alleen op afstand uw spiegelreflex- of systeemcamera ontspannen, maar ook intervalopnamen maken. Ideaal om zelf ook op de foto te kunnen staan!

Bekijk hier!
Bresser BR-2246B Daglichtset 2250W

Deze 2250W set bevat twee lamphouders voor 5 lampen, twee softboxen, twee lampstatieven, tien daglicht spiraallampen en een draagtas. Genoeg continu licht om niet te hoeven flitsen, ideaal om te gebruiken voor het fotograferen van kleine kinderen of dieren.

Bekijk hier!