Deze foto’s maak je gewoon thuis

Kan, wil of mag je de deur niet uit? Welke foto's zijn dan toch eenvoudig thuis te maken? Zo kun je denken aan je fotogenieke huisdier, ontbijt of neem eens een portret van jezelf of partner. Fruit en groenten in huis? Probeer dan ook eens een stilleven! Wat de reden ook is, je hebt genoeg tijd om jezelf ook binnenshuis als fotograaf te ontwikkelen. Lees hieronder onze zes ideeën om mee aan de slag te gaan binnenshuis.

Food

We hebben bijna allemaal weleens een fotootje gemaakt van ons eten voor Instagram. Maar bij een mooie ‘foodfoto’ komt meer kijken dan je telefoon boven je bord houden. Probeer te spelen met de compositie door het eten op verschillende manieren te plaatsen. Ook kleur is hierbij heel belangrijk. Wil je juist felle kleuren of meer pastel? Bepaal je standpunt. Fotograaf je van boven? Bedenk dan welke ondergrond goed bij het eten past qua kleur en textuur. Je kunt natuurlijk ook van de zijkant fotograferen en experimenten met bokeh. Tenslotte kan je jouw foto laten opvallen door te spelen met het licht en zo extra nadruk op bepaalde delen van de foto te leggen. Extra tip: haal de kunstenaar in je naar boven en probeer eens een oogstrelend stilleven te creëren. Het mooie hierbij is dat je alle tijd hebt om het tot in de kleinste details te perfectioneren.

Huisdier

Heb je een hond of kat rondlopen door je huis? Perfect! Als je de foto’s van de pro’s ziet lijkt het misschien makkelijk, maar iedereen met een huisdier weet dat ze over het algemeen niet luisteren naar opdrachten en onvoorspelbaar zijn. Daarom is het belangrijkste om geduld te hebben en rustig te blijven. Alleen op die manier krijg je het beste uit jouw huisdier. Nog wat belangrijke tips om mee te nemen dan. Leg de focus op de ogen. Deze zijn namelijk het meest expressief en brengen een foto tot leven. Ga aan de slag met een opgeruimde ruimte, anders leidt dit enorm af. Werk op plekken waar je het mooiste natuurlijke licht hebt. Als je met studiolampen gaat werken is de kans groot dat jouw huisdier helemaal niet op die plek blijft zitten. Dan heb je er ook niks aan. Tot slot, bedenk van tevoren welk verhaal je wilt vertellen met je foto.

Waterdruppelfotografie

Hou je meer van abstracte fotografie, dan is waterdruppelfotografie echt iets voor jou om te proberen. Door een druppel te laten vallen in een bak met water ontstaan onverwachte vormpjes in het opspattende water. Laat je nóg een druppel op het opspattende water vallen, dan ben je helemaal in voor een surprise! Wat heb je hiervoor nodig? Een mooie camera met een macrolens, één of meerdere flitsers, een bak met water en vallende druppels. Gelukkig hoef je dit niet allemaal handmatig te doen. Zo kan je met de eerste geautomatiseerde waterdruppelkit, de MIOPS Splash, hele mooie foto’s maken met één klik. In de bijbehorende app stel je alles in. Omdat de app verbonden is met de waterdruppelkit, en die op zijn beurt weer verbonden is met de camera en de flitser(s), gebeurt de rest automatisch. We hebben een uitgebreid stappenplan voor jou opgesteld voor het fotograferen met de MIOPS Splash waterdruppelkit.

Lichtstrepen

Fotografie is schrijven met licht. Precies dat kan je doen. Wat heb je nodig? Een camera waarop je een lange sluitertijd kunt instellen, eventueel een statief, een zaklamp en een donkere ruimte. Je plaatst je camera op het statief. Heb je die niet? Een andere ondergrond zoals een tafel of een stoel kan ook. Zo lang je camera maar stil staat gedurende de belichtingstijd. In die tijd wordt elk licht dat op de sensor valt geregistreerd. Daarom ga je tijdens de belichting aan de slag met de zaklamp. Hierbij kan je een expressief kunstwerk maken, maar je kunt ook een tekst schrijven. Zo is het bijvoorbeeld een super originele wijze om jouw geliefde te verrassen! De weg die jij hebt afgelegd met de zaklamp zal je terugzien op de foto. Let er wel op dat je niet te lang blijft hangen op één plek om te voorkomen dat de foto daar overbelicht wordt. Tip: bedenk van tevoren wat je wilt tekenen en hoeveel tijd dat zal kosten. Op die manier kan je de juiste belichtingstijd kiezen.

Timelapse

Wie heeft gezegd dat je alleen dingen kan fotograferen die binnenshuis zijn? Er is een hele wereld te ontdekken door je zolderraam! Je hebt vast weleens die prachtige beelden in natuurfilms gezien waarin een zonsondergang versneld afgespeeld wordt. Het mooie is, dat kan jij ook gewoon. Je doet dit door een timelapse te maken. Hierbij plaats je je camera op een statief en maak je om de zoveel seconden een foto. De lengte van deze interval wordt bepaald door je onderwerp (hoe snel beweegt het) en hoe lang je uiteindelijke video moet worden. Een zonsondergang duurt al gauw een uur. Als je om de vijf seconden een foto maakt is het een gemakkelijke rekensom: elke minuut heb je twaalf beelden. Dat betekent 720 beelden in totaal. Wanneer je deze gaat verwerken tot een video met 30 frames per seconde, wordt je video 24 seconden lang. Enkele tips tot slot: fotografeer in RAW zodat je na afloop makkelijker kunt bewerken. Stel je camera volledig handmatig in om te voorkomen dat de camera door de wisselende lichtomstandigheden uit zichzelf de instellingen verandert.

Ontdek iets 'nieuws': analoog

Wat is er nou leuker dan iets nieuws leren? Als je toch binnen zit, kan je net zo goed in jezelf investeren. Iets waar je het normaal altijd te druk voor had en voor je uitschoof. Een suggestie: verdiep je eens in de wereld van analoge fotografie. Voor niet al te veel geld koop je een analoge occasion en kan je aan de slag. Alhoewel, je hebt natuurlijk nog wel een rolletje nodig. Hierbij heb je keuze uit verschillende types, waarbij je onder andere de lichtsterkte moet bepalen. Kijk op filmtypes.com welke film het beste bij jou past. Rolletjes kun je bij ons kopen en ook inleveren om te laten ontwikkelen. Heb je helemaal veel tijd, zin maar ook ruimte, dan ontwikkel je je rolletjes zelf in een donkere kamer (doka). Dit is een zeer secuur proces. Daarom hebben we een stappenplan geschreven waarin we uitleggen hoe je dit precies aanpakt. Heb je nog wat inspiratie nodig? We verzamelden de tofste analoge fotografen en plaatsten hen in de spotlight. Zo lang je binnen zit heb je genoeg tijd om je te ontwikkelen. Dan kan je er mooi gebruik van maken zodra je er weer op uit kunt! Wat let je nog?

Interieurfotografie

Als je dan toch thuis bent, kun je er maar beter goed gebruik van maken. Ruim je huis op, haal de leukste decoraties tevoorschijn en maak foto’s van je interieur. Je kunt daar het beste een groothoeklens voor gebruiken. Voor een full frame camera moet je dan denken aan een lens met een brandpuntsafstand van 16-35mm en voor een APS-C camera aan een lens met een brandpuntsafstand van 10-20mm. Voor een scherpe foto van voor- tot achtergrond, moet je zorgen voor een grote scherptediepte. Dat doe je door je diafragma iets kleiner in te stellen dan je misschien gewend bent, zo rond de f/16. Voor detailshots kun je juist werken met een kleinere scherptediepte en een onscherpe achtergrond. Bij interieurfotografie kun je werken met een statief. Met een statief ga je beter nadenken over de compositie van je foto en zorg je voor superscherpe en onbewogen foto’s. Mocht je nu ooit nog willen verhuizen, dan heb je in ieder geval alvast de foto's klaarliggen. Meer weten? Klik dan hier of bekijk onze video!

Stilleven

Ken je die ouderwetse schilderijen van fruitschalen en bloemen? Je hoeft helemaal geen getalenteerde schilder te zijn om dat ook te kunnen. Pak je camera erbij en zoek een paar interessante voorwerpen bij elkaar. Zoek bijvoorbeeld voorwerpen bij elkaar die jouw persoonlijkheid weergeven, of alle voorwerpen die je gebruikt om jezelf op te tutten in de morgen. Bedenk thema’s, van kinderspeelgoed tot gereedschap, of sorteer je voorwerpen op kleur. De mogelijkheden voor creativiteit zijn bij stillevens oneindig! Als je de voorwerpen hebt verzameld, is het tijd om na te denken over de compositie. Bedenk hoe je de voorwerpen het beste weer kunt geven en denk daarbij ook na over de achtergrond. Als jouw stilleven klaar is om gefotografeerd te worden, kun je experimenteren met verschillende hoeken en brandpuntsafstanden. Uiteindelijk kun je jouw stillevens bijvoorbeeld samenvoegen tot een collage. Daar kan geen kunstschilder aan tippen.

Overzichtspagina