How to: honden vastleggen

Tips van huisdierenfotograaf Andreas Romijn

Het werk van Andreas Romijn is bekend vanwege zijn pakkende portretten van honden. Nieuwsgierig hoe hij dit soort gave beelden maakt? Hieronder geeft hij 7 unieke tips over hondenfotografie:

Pakkende portretten | Achtergronden | Dynamiek | Compositie | 'Dog & Model' | Zwart op zwart | Werken met een team 


Tip 1: Pakkend portret

Voor "pakkende" portretten fotografeer ik met lenzen met een brandpunt tussen de 85 en 105mm. Het is genieten hoe enorm scherp de foto's worden die je daarmee maakt. De keuze van je lenzen is natuurlijk een persoonlijke voorkeur en je moet zelf maar kijken wat voor jou werkt. Maar dit heeft wel echt mijn voorkeur. Fotografeer honden op ooghoogte. Je kunt ze dan goed in beeld krijgen en hun blikken goed vangen. Op ooghoogte komt het beeld realistischer over. Voor de dieren voelt het ook prettig en gelijkwaardig.

Zorg dat je kleding aanhebt die vies mag worden en dat je je instelt op een beetje beweging. Je moet dierenfoto's niet stilstaand vanuit de hoogte maken. Dan krijg je niet die natural vibe die je wil bereiken.

Tip 2: Achtergrond en kleur hond

Vraag van tevoren een duidelijke foto van de hond aan je klant. Zo kun bedenken welke kleur achtergrond goed bij het dier past. Bij deze hond, een Thai Ridgeback met de naam "Winner" koos ik voor een handgeschilderde grijze achtergrond. Door de subtiele details en highlights in de achtergrond komt het model mooi los van de achtergrond. Het beeld wordt nog eens versterkt doordat de kleur van de achtergrond en het model op elkaar is afgestemd.

Deze foto is gemaakt met 1 flitser en een zogenaamde "Deep Umbrella" (Profoto white L) met een diffuser. Het is dus mogelijk om met 1 flitser het model en de achtergrond zo uit lichten dat er een balans ontstaat tussen de lichte en donkere partijen in een foto.

Tip 3: Dynamiek in een portretfoto

Ik haal veel inspiratie uit de model- en beauty-fotografie. Een portret van een mens of hond maken is niet zo moeilijk. Maar hoe zorg je nu voor een zekere dynamiek in een foto? Dat is net wat moeilijker bij hondenfotografie. Je wil een spannend en origineel beeld maken.

Mijn tip is om bij langharige honden gebruik te maken van een beetje wind. Overleg dit wel eerst met de eigenaar en vraag of de hond hier tegen kan! Gebruik een föhn (koude lucht) of een reflectiescherm om de lucht te verplaatsen.

Tip 4: Kenmerken en compositie

Er zijn vele soorten honden, allemaal met hun eigen uiterlijk en typische kenmerken. Het is de kunst om deze kenmerken te versterken, vraag ook aan de klant wat zij belangrijk vinden om terug te zien in de foto's.

Ik fotografeer honden met een langere snuit ook vanaf de zijkant. Bij de Weimaraner zijn de lange snuit en lange oren heel typische kenmerken. Bij deze foto heb ik het model in een hoek "gedrukt" en bijgesneden. Hierdoor is er aan de linkerzijde toch meer ruimte in de kijkrichting.

Tip 5: Dog & Model concept

Twee jaar geleden ben ik begonnen met het concept "Dog&Model". Was het destijds uniek? Nee, niks is uniek binnen de fotografie! Wel heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Destijds heb ik ook samengewerkt met een team dat mij geholpen heeft met het samenstellen van een moodboard. Ik wilde een romantische en elegante, vintage uitstraling creëren.

De zoektocht naar een elegant uitziende hond was kort en de keuze viel op een Saluki (windhond). De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk na over een stijl en concept.

Tegenstellingen zijn ook heel leuk om te doen, bijvoorbeeld een stoere hond met een lief uitziend model. Nu twee jaar later is het "Dog&Model" concept verder ontwikkeld en geef ik samen met collega's workshops onder de naam "Mixing Styles". In deze workshop komen de stijlen en kennis van twee fotografen samen. Meer informatie hierover is te vinden op mijn Social Media-profielen (Facebook en Instagram).

Tip 6: Zwart op zwart en de achtergrond belichten

Zwarte en donkere honden fotograferen kan lastig zijn omdat het licht als ware "geabsorbeerd" wordt en er geen details te zien zijn. Als ik donkere honden fotografeer, maak ik gebruik van lichtvormers met een zilverkleurige binnenzijde. Zilver geeft een contrastrijker beeld en haalt de highlights meer uit de vacht. Om een zwarte hond los te laten komen van de achtergrond, heb ik gebruik gemaakt van striplights. Pas dit subtiel toe. Gebruik grids voor het controleren van het licht.

Vaak gebruik ik een reflector met een grid erin. Deze zijn in diverse maten en graden te koop. Pas de spreiding van de grid aan op het formaat van de hond. Ik gebruik bijna altijd striplights en een achtergrondlicht. Het zorgt voor veel diepte in een foto.

Tip 7: Portretfotografie en werken met een team

Voor een hondenfotograaf is het fotograferen voor mensen niet de meest voor de hand liggende soort van fotografie. Toch ben ik ermee begonnen om iets nieuws te leren en om uit mijn comfortzone te stappen. Dit laatste is namelijk heel leerzaam. Door iets nieuws te doen, krijg je weer andere ideeën. Dat bevordert de creativiteit. Denk je eraan om als hondenfotograaf ook mensen te gaan fotograferen, dan heb ik een aantal tips op dat vlak.

Werk samen of huur eens een model, visagist en een kledingstylist in. Je kunt je dan richten op het fotograferen. Wil je starten met zogenaamde "baas en hond" shoots, huur dan visagist in. En kijk of de kleuren van kleding passen bij de vacht van de hond.

 

Wie is Andreas Romijn?

Andreas Romijn is een studio(honden)fotograaf uit Ridderkerk. Andreas staat bekend om zijn pakkende portretten van honden. Van tijd tot tijd fotografeert hij ook honden en modellen samen volgens het "Dog&Model"-concept.

Andreas kocht in 2010 een camera om foto's te maken van zijn destijds nieuwe hond Onyx. Begrippen als sluitertijd, diafragma en ISO-waarde waren voor hem nieuw en alles ging dus via de automatische stand! Er werden heel veel "kiekjes" gemaakt van Onyx bij een boom, Onyx in het water en ga zo maar door. 

Na een aantal jaar kocht Andreas een setje flitsers en een rol achtergrondpapier en ging hiermee aan de slag. In 2015 begon de studiofotografie met gezinnen, een trouwerij, producten en natuurlijk honden! Na een jaar veel oefenen in de thuisstudio was het tijd voor de volgende stap, namelijk het kiezen van een specialisatie.

In 2016 startte Andreas als medehuurder in de studio van HIA 3D design gevestigd in Hendrik Ido Ambacht. Hier, en in het buitenland, geeft hij workshops. In de laatste 3 jaar is de ontwikkeling op fotografisch en zakelijk gebied gegroeid. Door hard te werken, samen te werken, lef te hebben en de markt goed te bestuderen is het Andreas gelukt om een goed lopend fotografie bedrijf op te zetten. Andreas werkt ook graag samen met andere fotografen, zoals Sonja de Vlaming. Je vindt op dit Instagram-account meer informatie over de workshops en samenwerking. Bekijk hier Andreas' zakelijke Facebook-pagina en zijn persoonlijke Instagram-account.

Profoto

Het is duidelijk dat Andreas een tevreden gebruiker is van Profoto-apparatuur. Sindskort mag hij zich Profoto-ambassadeur noemen. Zijn studio is een plek om tijdens de workshops ervaring op te doen met een aantal populaire en veel gebruikte lichtvormers. Wil jij advies en ervaring opdoen met studioapparatuur? Dit kan tijdens de betaalde studiodagen, data hiervoor zijn binnenkort te vinden op de Facebook- en Instagram-profielen van Andreas.

Apparatuur

Andreas gebruikt apparatuur in alle prijsklassen. Hij gebruikt en combineert diverse merken met elkaar, maar het meest gebruikt hij apparatuur van Profoto en Elinchrom. Een goede combinatie is bijvoorbeeld de Profoto D2 flitskop met de Rotalux Deep Octa 100cm. Dit is een prettige combinatie om mee te werken, hiervoor heb je echter wel de Elinchrom Rotalux Speedring MK2 nodig.

Voor de honden- en modelportretten gebruikt hij de Profoto Softlight Reflector Silver met en zonder diffuser, het hoe en waarom is te lezen in dit artikel. Verder is het gebruik van de zogenaamde "Deep Umbrella's", striplights en reflectoren met grids een veel toegepaste werkwijze in zijn studio beelden!

Andreas maakt gebruik van een Sony-camera omdat hij een lichtere en nieuwe camera wilde. Een keuze is altijd persoonlijk, maar de kwaliteit van de beelden spreken voor zich. Mirrorless is de toekomst, hij werkt nu met een Sony A7R Mark III camera en de Zeiss Batis 85mm F/1.8.

Sony A7R III

Sony A7R mark III body
  • 42.4 megapixels
  • Animal Eye AF
  • 657 gram
Bekijk hier!

Zeiss Batis 85mm f1.8

Zeiss Batis 85mm F/1.8
  • Mooie bokeh
  • Lichtsterk f/1.8
  • 475 gram
Bekijk hier!

Profoto D2 500 AirTTL

Profoto D2 500 AirTTL
  • 1/63000 sec flitsduur
  • 20 flitsen per seconde
  • 0.03-0.6s recycle
Bekijk hier!

< Terug naar het overzicht