Handige tips voor dronefotografie

Fotograferen met een drone levert prachtige beelden op vanuit een ander perspectief. Deze unieke beelden wilt u natuurlijk zo goed mogelijk vastleggen.Omdat het fotograferen met een drone best lastig kan zijn hebben wij voor u hieronder een aantal handige tips op een rijtje gezet om mooie beelden vanuit de lucht te maken.

Tip 1. Leer uw drone goed kennen

Leer thuis alvast uw drone goed kennen voordat u op pad gaat. In de handleiding van uw drone staan vaak handige tips voor het vliegen en wat u in bepaalde situaties moet doen. Door u van te voren te verdiepen in uw drone weet u precies wat uw drone kan en hoe alle instellingen werken. Leer onder andere hoe u de drone goed bestuurt, leer de kleursignalen van de led lampjes uit uw hoofd en zoek uit hoelang u kunt vliegen met een volle accu.

Tip 2. Ken de regelgeving

Er zijn een aantal regels waar u rekening mee moet houden bij het vliegen met een drone. Leer deze van te voren goed kennen, zodat u zo veilig mogelijk kunt vliegen. Vlieg bijvoorbeeld niet boven mensen, gebouwen of snelwegen en ook niet hoger dan 120 meter. Houd ook rekening met de privacyrechten van de mensen die in beeld komen op uw foto's. Lees op deze pagina alles over de regelgeving voor het vliegen met een drone.

Tip 3. Vlieg niet direct te hoog

Het is natuurlijk heel verleidelijk om direct hoog te gaan vliegen, maar oefen eerst even op enkele meters hoogte. Op een paar meter hoogte kunt u al mooie dronefoto's maken en zo krijg je de drone makkelijk onder de knie. Oefen ook eerst op een leeg terrein met het besturen van de drone, voordat u hoog gaat vliegen.

Tip 4. Richt de camera omlaag

Net als bij gewone landschapsfotografie kunt u ervoor kiezen om de camera horizontaal te houden, maar het levert juist mooie beelden op wanneer u de camera ook eens omlaag richt. Door de camera omlaag te richten krijgt u bijzondere composties van patronen en lijnen van de symetrische vormen van akkers en velden.

Tip 5. Kies een goed moment en een goede locatie

Er zijn veel locaties die vanuit de lucht een mooie compostie bieden. Bekijk online alvast wat leuke locaties zijn voor dronefotografie en probeer verschillende tijdstippen uit. Sta bijvoorbeeld vroeg op om foto's te maken van de zonsopkomst of maak gebruik van de schaduwen van een laagstaande zon. Fotograferen met mooi weer levert natuurlijk mooie foto's op, maar ga ook eens op pad met uw drone wanneer het bewolkt is. Vlieg niet wanneer het hard waait of wanneer het regent, maar dreigende wolken kunnen wel een mooi beeld opleveren.

Tip 6. Return To Home

Bijna alle drones bieden de optie om automatisch terug te vliegen naar het punt waar ze zijn opgestegen. Het kan voorkomen dat je de verbinding verliest of dat de accu bijna leeg is. Door de Return To Home in te stellen vliegt de drone dan automatisch terug, zodat je hem niet kwijtraakt. Dit is een handige functie om te voorkomen dat uw kostbare drone bijvoorbeeld in een sloot belandt. Let hierbij ook goed op de hoogte waarop de drone terug moet vliegen, aangezien de drone niet kan zien waar hij heeft vliegt. Stel hiervoor wel je GPS goed in, zodat de locatie klopt. 

Terug naar de overzichtspagina