9 tips van JP en Mike Andrews van Abstract Aerial Art

Leer van professionals: Abstract Aerial Art

JP en Mike Andrews zijn twee broers en ''best mates'' uit Engeland, verslaafd aan reizen en avontuur. Ze willen jou, als kijker, unieke beelden showen, die je met eigen ogen nooit zou kunnen waarnemen. Dit doen ze onder andere met hun instagram-account. Lees snel verder! Ze geven jullie hieronder 9 interessant en leerzame tips.

9 Tips | Het gezicht achter Abstract Aerial Art | Apparatuur


Inspirerende tips

1. Doe onderzoek

“Het is de belangrijkste tip die we jullie kunnen geven: doe onderzoek. Vaak trekken we zonder planning door de wereld, maar onze beelden bereiden we daarentegen altijd goed voor. Bijna elk shot dat wij namen, hebben wij voorafgaand goed onderzocht.

We gebruiken satelietbeelden om een idee te krijgen van het gebied waarin we ons (zullen) bevinden. Via allerlei Apps kun je de planeet van bovenaf bekijken, via Google Earth bijvoorbeeld. Je kunt je voorstellen hoe bruikbaar dat is als dronefotograaf. Terwijl wij Google Earth bekijken, proberen we zo ver mogelijk te gaan wat betreft het composeren van het beeld dat wij voor ogen hebben. We slaan dit op zodat we ons geheugen kunnen opfrissen als we op locatie zijn. We zeggen niet dat je dit móet doen om een goede foto te maken, maar voor ons werkt het. We kunnen hierdoor op locatie meteen aan de slag en besparen daarmee tijd. Ook zien we door die bestudering van te voren dingen die we anders zeker weten gemist hadden."

2. Weers- en lichtomstandigheden

“Het is belangrijk om ook rekening te houden met externe factoren en weers- en lichtomstandigheden. Dit heeft effect op je beeld. Hoe kun jij dit in je voordeel gebruiken of hoe kun je er zo min mogelijk last van hebben? Als je hier goed over nadenkt, kun je je omstandigheden op den duur zelfs uitkiezen bij het effect dat je wil krijgen.

Wij maken foto’s onder omstandigheden die veel andere mensen zouden haten. Een vrij grijze, sombere dag, met een dik pak wolken, gedempt licht… Wij houden ervan! Hierdoor ziet een beeld er al gauw wat platter uit. Wij vinden het fijn als onze beelden er uitzien als een origineel kunstwerk. Wij gebruiken de zon en schaduwen niet op de manier zoals traditionele fotografen dat doen. Samenvattend raden we je aan om na te denken over wat voor foto je wil maken en welke weers- en lichtomstandigheden daarbij passen."
 
 

3. Schaalverdelingen

“Het is soms niet gemakkelijk om een goede schaalverdeling te laten zien met een dronefoto. Wij houden van vreemde, opvallende foto’s, maar soms is het lastig dat je niet ziet of een foto onder een microscoop gemaakt werd of vanaf een spaceship (het antwoord hier is ‘’met een drone’’, we zeggen het maar even, voordat je gaat twijfelen!). Daarom raden wij je aan om, als het mogelijk is, iets toe te voegen dat herkenbaar is. Hierdoor krijgt de kijker een idee van verhoudingen en formaten. Dat is wel zo rustgevend bij een foto die er al op het eerste gezicht bevreemdend uitziet. Je kunt daar veel dingen bij inzetten, afhankelijk van het type fotografie waar jij je op richt. We hebben boten, auto’s en kayaks daarvoor gebruikt in het verleden.’’

4. Schiet in AEB-modus

“Met de Auto Exposure Bracketing (AEB)-functie kun je meerdere foto’s maken van dezelfde compositie op verschillende momenten, door middel van een klik op de ontspanknop. Deze functie is handig, omdat je echt je favoriete beeld van de reeks kan uitkiezen. Het is vooral handig als je net wat minder goede beelden erbij hebt zitten of als het licht snel verandert tijdens de dronevlucht. We kiezen altijd voor deze functie vanwege de mogelijkheden en flexibiliteit. Je kunt ook een HDR-beeld maken door drie foto’s samen te trekken. Wij maken dit niet zelf, we willen je waarschuwen dat dit niet makkelijk is, maar je kunt het altijd proberen. Een drone kan goed stil blijven, door de mid air, maar het is geen DSLR op een tripod. 'Layering AEB drone images has its issues!'”

5. Props

“Het is leuk om rekwisieten of props in je beeld te verwerken, dit zorgt voor net dat beetje extra. En, zoals eerder besproken, zorgt dit ook voor een duidelijker beeld als het gaat om (schaal)verdelingen en verhoudingen. Wij gebruiken graag een paraplu, maar er zijn veel andere accessoires die je kunt gebruiken. 'Time to get creative!'”

6. Hoogte

“Je drone kan hoog vliegen, maar dat betekent niet dat je altijd foto’s moet maken vanaf een hoge hoogte. We zijn er in de loop van de jaren achter gekomen dat dronefoto’s er vaak beter uit zien vanaf een iets lagere hoogte. Je moet eerder vanuit perspectief denken dan vanuit hoogte. Denk er ook aan dat elk land zijn eigen regels heeft, zeker ook als het gaat om de hoogtes die je mag bereiken met je drone. Zoek de regels op voordat je de lucht in gaat.’’

7. Filters

“Doordat je filters gebruikt met je drone kun je je beelden net wat meer eruit laten springen. Wij gebruiken ze voor de meeste foto’s die we maken en voor alle films die we maken. We gebruiken filters die gemaakt zijn door Polar Pro. Veel mensen vragen ons welke. Dat is de Cinema Series Pack. Het hangt af van de lichtomstandigheden welke we precies gebruiken, maar meestal is dat de ND8PL."
 

8. Ken je apparatuur

“Dit klinkt misschien voor de handliggend maar zorg dat je je apparatuur goed kent, voordat je te hard van stapel loopt en erop uitgaat om films en foto’s te schieten met je drone. Je gelooft het niet hoeveel mensen er pas na een lange tijd achterkomen dat ze veel te weinig van drones af weten om er echt iets moois mee te maken. Ze kunnen ook niet omgaan met de problemen die misschien ontstaan.

Het lijkt misschien makkelijk om een drone te bedienen, maar dat is niet zo. Er kan makkelijk iets misgaan. Het blijven machines. Leer hoe je gebruik kunt maken van de safety systems op je drone, dan weet je hoe ze werken en wat je moet doen als er iets misgaat. 'Fly safe and we can all carry on enjoying this incredible technology.'”

9. Wees jezelf

“Het allerbelangrijkst: be yourself! Doe niet na wat anderen doen, omdat je dan populair wordt of veel likes krijgt op je Social Media-kanaal. Natuurlijk is het gaaf om te zien wat andere fotografen doen. Neem die inspiratie gerust mee. Maar, we hameren erop: doe je eigen ding! Je krijgt veel meer respect voor het uitvoeren van je eigen trucs en wij bewonderen de mensen die dit doen.

Er bestaan te gekke, populaire spots, maar er is ook nog zo veel te ontdekken. Juist de minder bekende plekjes, die niet door iedereen in beeld gebracht worden, zullen opvallen. 'At the end of the day, if you enjoy what you are shooting then that is by far the most important thing.'”
 

Website - www.abstractaerialart.com / Instagram - @abstractaerialart

Wil je ook weten hoe andere dronefotografen te werk gaan? Ga dan naar het interview met Kees Streefkerk, een jonge en creatieve dronefotograaf die experimenteert met nabewerking.


Het gezicht achter Abstract Aerial Art


Dronefotografen JP en Mike Andrews zijn twee broers en ''best mates'' uit Engeland, verslaafd aan reizen en avontuur. Ze willen jou, als kijker, unieke beelden showen, die je met eigen ogen nooit zou kunnen waarnemen.

Het begon allemaal in maart 2016. De broers Andrews hadden het gehad met het voorspelbare leven in Engeland en boekten een one-way ticket naar Australië. Ze hadden geen plan. Zonder ook maar enige survivalervaring trokken ze door de Australische outback. Dit eenjarige avontuur veranderde hun leven volledig. Na zes maanden kochten JP en Mike een drone waarmee ze de fantastische uitzichten die ze onderweg tegenkwamen in beeld brachten. 


Meteen beseften ze: wij hebben beelden in handen die je niet overal ziet. Die je aan het denken zetten. Ze besloten ze te delen met de rest van de wereld. Dit was het begin van Abstract Aerial Art en @abstractaerialart. De broers vinden het belangrijk om te vermelden dat elk shot van Abstract Aerial Art vanuit vogelperspectief is genomen en een bestaande plek op de wereldbol is.

De mannen vinden de compositie belangrijker dan de werkelijkheid. Ze denken op een kunstzinnige manier, niet op een traditionele fotografiemanier. De foto's zijn níet gemanipuleerd, buiten enkele kleine kleur- en contrastaanpassingen. Abstract Aerial Arts motto is: “The point is not to work out what it is, but to show how weird and wonderful the world can look from above." 

De broers willen zo veel mogelijk blijven reizen. Hoe meer ze van de wereld zien, hoe meer ze beseffen dat dit nog maar het puntje van de ijsberg is. Er is zo veel te ontdekken!


Apparatuur

Abstract Aerial Art maakt voor hun dronefoto's gebruik van een DJI Phantom 4 Pro en DJI Mavic 2 Pro. In combinatie met deze professionele drones gebruiken ze Polar Pro Cinema Series filters


DJI Mavic 2 Pro

Met de DJI Mavic 2 Pro drone maak je prachtige video’s én foto’s van bovenaf. Deze drone kan vliegen met een snelheid van maar liefst 72km/h en heeft een bereik tot 8km vanaf de controller. Vanwege het ingeklapte formaat past deze drone altijd wel in je tas en is daarom zeer geschikt om mee te nemen naar jouw volgende reisbestemming.

Bekijk hier

Polar Pro VIVID Collection voor de DJI Mavic Pro 2

Deze Polar Pro VIVID Collection voor de DJI Mavic 2 Pro bestaat uit drie filters die de voordelen van grijsfilters en polarisatiefilters bieden. Deze filters zijn gemaakt van een hoge kwaliteit optisch glas met multicoating en gaan reflecties tegen. Daarnaast zorgen ze ook voor levendige kleuren en wegen ze slechts 1 gram.

Bekijk hier

Polar Pro Cinema Series voor de DJI Phantom 4 Pro

De Polar Pro DJI Phantom 4 Cinema Series Shutter ND Filters is een set met drie grijsfilters voor de DJI Phantom 4 drone. De filters zijn gemaakt van Ultra High Definition glas en hebben meerdere coatings. Deze set bevat een ND16, ND32 en ND64 grijsfilter waarmee je creatief kunt zijn met het diafragma en de framerate.

Bekijk hier

Meer drone-inspiratie