Met de verrassende Canon M50 naar de Efteling

Onlangs was Kamera Express met Canon een hele dag op bezoek in pretpark de Efteling. Daar kregen we uitgebreid de gelegenheid te fotograferen met de Canon EOS M50. Het Brabantse pretpark is daar natuurlijk de perfecte plek voor: van het rustige sprookjesbos en de geheimzinnige Droomvlucht tot de supersnelle Python en de spectaculaire dive coaster Baron 1898; fotografisch kun je er alle kanten op. De lichte en compacte systeemcamera van Canon kreeg dus ruim gelegenheid te laten zien wat hij waard is. Lees hier onze gebruikerservaringen en bekijk de foto's. 

Hoge snelheid

,,Wat mij misschien wel het meest heeft verbaasd is de snelheid van de EOS M50. Hij stelt razendsnel scherp en de foto’s zijn ook heel scherp geworden. Ik heb ook bij de Python een serie gemaakt van het treintje in die eerste looping. Die foto’s zijn stuk voor stuk scherp. En dat allemaal uit zo’n ieniemienie cameraatje! M'n straatfoto's in zwart wit zijn ook goed gelukt. Dat kan heel makkelijk met de M50, omdat hij allerlei creatieve filters aan boord heeft, waaronder monochrome. Ik wil toch ook wel het kantelbare touch screen noemen. Perfect voor iemand die niet zo lang is. Ik kan toch makkelijk een portret op de goede hoogte maken. Bovendien reageert het scherm heel snel.”

Elke foto meteen raak

,,Al op mijn tweede dag bij Kamera Express kon ik met mijn nieuwe collega’s naar de Efteling! Supertof dat Canon dit mogelijk heeft gemaakt! Na de ontvangst door Canon zijn we direct het Sprookjesbos ingedoken om de mooiste foto's te maken met de M50 en de EF-M 15-45mm zoomlens. Een fantastische camera die precies doet wat je wilt. Hij werkt superhandig, ook zonder kennis van het toestel maak je de mooiste foto’s. Dit verbaasde me enorm, mijn spiegelreflex moet ik steeds bijstellen. Dat is met de Canon EOS-M50 helemaal niet nodig, elke foto was direct de moeite waard. Leuk is dat je foto’s ook direct kan bewerken, dé finishing touch bij elk geschoten plaatje.”

Prettig formaat

,,Tijdens een leuke dag in de Efteling met het Kamera Express marketing-team heb ik de gelegenheid gehad om de nieuwe Canon EOS M50 te testen. De lens van vandaag was de Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 iS STM (groothoekzoom). Het prettigst aan de Canon EOS M50 vind ik het formaat. Het toestel is kleiner en lichter dan de afbeeldingen doen verwachten, maar voelt niet goedkoop aan. Met de ergonomie en bediening zit het goed; de camera ligt ondanks het compacte formaat lekker in de hand en knoppen zitten op plekken waar je ze verwacht. Ik ben onder de indruk van de beeldkwaliteit; de 24-megapixel foto’s die deze camera produceert zijn zonder meer uitstekend te noemen. De kleuren in de JPEG-bestanden hebben de bekende, bevredigende Canon-kwaliteit."

Leve de zoeker!

,,Als verstokt fan van camera’s met een zoeker, was ik meteen blij met de Canon M50 die ik een dag op de Efteling mocht testen. De compacte systeemcamera blijkt heel makkelijk te bedienen, je hebt hem zo door. En door zijn lage gewicht draag je hem makkelijk uren bij je. Met de 11-22mm groothoekzoom past hij zelfs nog redelijk goed in je jaszak. Over de beeldkwaliteit ben ik zeer te spreken. Niet alleen buiten, met al die prachtige herfstkleuren in de ondergaande zon, maar ook binnen in het restaurant. Ook de onscherpte (bokeh) in de beelden is zonder meer fraai. Ik heb ook nog even een paar foto’s met de hand scherp gesteld en dat werkt prima. Het blijft een bijzonder gezicht: een beeldscherm (want dat is de zoeker van de M50) dat je zelf scherpstelt."

Ideaal voor beginners

,,Als beginnend fotograaf vind ik de Canon EOS M50 een ideale camera. Het fotograferen is mij erg goed bevallen. Ik heb een heleboel foto's van Eftelingfiguren gemaakt en dat ging eigenlijk wel prima. Ik heb verschillende ‘papier-hier’ figuren gefotografeerd: Holle bolle Gijs natuurlijk, maar ook de adelaar bij de ‘Vogelrock’. Het volledig draai- en kantelbare touch screen was erg handig bij het maken van de selfies. De camera is licht en compact, zodat deze niet veel ruimte in beslag neemt in de tas. Ook de bediening is erg gemakkelijk. Met behulp van automatische programma’s is er in elke situatie de perfecte instelling, of u nu in het donker wilt filmen of landschappen fotograferen. DeEOS M50 is een echte aanrader met een veel betere beeldkwaliteit dan die van uw mobiele telefoon!”

Duidelijk menu

,,Samen met Canon naar de Efteling om met de M50 te fotograferen. Als groot Canon-fan klonk dit mij natuurlijk als muziek in de oren! Zelf fotografeer ik al een paar jaar met de Canon EOS 750D en de overstap naar de systeemcamera was daarom even wennen. Gelukkig kregen we een leuke producttraining van Canon-ambassadeur Pascal Vandecasteele. De menustructuur van de M50 is enorm duidelijk. Mijn opdracht was om een selfie met een Efteling- figuur te maken. Wat ik voor het maken van een selfie (en natuurlijk portretten) erg fijn vond, is dat je de huid al vooraf kunt verzachten. Zo sta je wat gunstiger op de foto en dat willen we natuurlijk allemaal! Ook het lage gewicht van de camera vond ik een groot voordeel. Je kunt hem makkelijk een dag meenemen zonder dat het vermoeiend wordt. Ideaal voor dagjes weg!”

Makkelijk in te stellen

,,De opdracht waarmee ik op pad ben gestuurd was om in de Efteling een foto te maken met herfstkleuren. Die komen met de M50 heel goed tot hun recht. De kleuren zijn prachtig. Instellen gaat heel makkelijk; ik had het snel door en hoefde niet heel diep het menu in. Ik moest wel even wennen aan de M50: hij veel is lichter dan de spiegelreflexcamera waar ik normaliter mee fotografeer. Ook is hij compacter, daardoor is het een hele fijne camera om de hele dag bij je te hebben. Als je hem niet gebruikt, heb je er ook geen last van. De kwaliteit van de beelden heeft me echt verbaasd. De EOS M50 is wat mij betreft vanwege zijn compacte formaat en lage gewicht een volwaardig alternatief voor mijn spiegelreflex als ik geen opdracht heb. Je steekt hem makkelijk in je jaszak.”

Ligt prettig in de hand

,,De Canon EOS M50 ligt door de grote grip heel prettig in de hand. Dat maakt het voor mij een fijne camera om mee te werken. Met mijn eigen camera gebruik ik vaak de zoeker, maar omdat de EOS M50 een touch screen heeft heb ik dat tijdens het bezoek aan de Efteling veel minder gedaan. Je kunt op het scherm namelijk je eigen scherpstelpunt kiezen en dat is makkelijker als je niet door de zoeker kijkt. Het is trouwens mogelijk de camera zo in te stellen dat je met een tikje op het scherm niet alleen scherp stelt, maar ook meteen een foto maakt. Ik vind het bovendien heel handig dat het beeldscherm kantelbaar is, zodat je makkelijk foto’s kunt maken vanuit een laag of hoog standpunt. Ik ben erg tevreden over het resultaat. De beelden zijn heel scherp geworden.”

Heel gebruiksvriendelijk

,,Wat mij verraste bij de Canon EOS M50 was de gebruiksvriendelijkheid. Naast dat het menu heel overzichtelijk is, heb ik gemerkt dat alle knoppen makkelijk te vinden zijn. Het aanraakscherm werkt daar ook perfect aan mee. Wil je zelf op een bepaald punt focussen? Dan tik je op het scherm aan waar je de focus wil hebben. Wie nieuw is in de fotografie of voor het eerst met Canon werkt: het menu heb je zo door. Daarnaast wordt er een korte uitleg weergegeven bij alle instellingen. En mocht je op een gegeven moment alles wel weten, dan kun je die uitleg heel eenvoudig uitschakelen. Daarom is het niet alleen een leuk model om te leren fotograferen maar ook voor de gevorderde fotograaf wat mij betreft een aanrader."

Altijd het juiste moment te pakken

,,Al enkele keren de gelegenheid gehad om de EOS M50 te testen, maar deze compacte camera blijft me verrassen. Vandaag in de Efteling was het de ultieme test om hoge snelheden vast te leggen en te werken met de 10fps continuous shooting. Het scherpstellen en de tracking van deze camera werkten uitstekend als het treintje van De Baron voorbij kwam racen. Je weet met de M50 zeker dat je altijd de juiste foto op het juiste moment maakt. Een goede hoek vinden voor het maken van achtbaanfoto’s viel in het begin niet mee, maar na een rondje of twee rondom de attractie weet je precies wat een goede plek is. Het kantelbare scherm geeft ook weer eens extra mogelijkheden en creativiteit; je hebt bijna elke hoek gecoverd voor een mooie foto!”

Bekijk de Canon M50 hier!