Eerste hulp bij ledlicht

4 tips van fotograaf Thom Verhoeven

Thom: ‘’Foto's die gemaakt zijn onder kunstlicht, met name ledlicht, kunnen vaak foute of lelijke kleuren met zich meebrengen. Een camera kan als gevolg van alle veranderende kleuren erg van slag raken met de automatische witbalans en kleurweergaven. Het spectrum van wat sommige ledlampen kunnen weergeven is per lamp verschillend maar zal bijvoorbeeld nooit zoveel informatie per toon bevatten als regulier daglicht. Dit zie je vaak terug in onrealistische huidskleuren of dichtgelopen partijen in lichte delen van de foto. Indien een foto goed belicht is en in RAW is opgeslagen, zijn er diverse nabewerkingstechnieken mogelijk. Hierbij geef ik je vier handige tips!’’


Witbalans

''De witbalans heeft grote invloed op de algehele toon binnen de foto. Een foto kan hiermee erg koel of warm worden gemaakt. De foto kun je daarna nog corrigeren naar correcte kleurenschema's. Omdat ledlicht gekleurd is, hebben de prestes binnen de camera of Lightroom vaak weinig tot geen idee wat er moet gebeuren. Als er bijvoorbeeld een stukje wit in de foto aanwezig is, kun je het witbalanspennetje op dat stukje te zetten en kijken wat de software ervan maakt. Daarna kun je met de witbalansbalken schuiven tot je tevreden bent met het resultaat.’’

HSL

"Als je weleens in Lightroom hebt gewerkt, dan heb je vast wel de optie HLS zien staan. HSL staat voor Hue, Saturation & Luminance. In het Nederlands: Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie. Met HSL kun je ook één kleur extra laten opvallen of uit de foto laten springen. Denk aan heel gave visuals of de trui van de artiest. Met behulp van HSL kun je wat creatiever worden met de manier waarop kleuren binnen een foto aanwezig zijn. Met de Hue-sliders kun je tonen van kleuren omvormen, waar je met de saturatie de diepte en intensiteit kunt regelen."

Camera-kalibratie

‘’Camera-kalibratie is wellicht het meest onderschatte menu in de verwerkingsmodule van Lightroom. Deze sliders zijn zeer gevoelig maar kunnen ook het verschil maken in het corrigeren van lelijke of foutieve kleuren in een foto. Het is aan te raden om hiermee te werken. Je kunt het zelf uitproberen, zo leer je vaak veel. Daarnaast kun je online blogs of filmpjes raadplegen. De kleuren van de balkjes spreken net als de HSL-module al voor zich: het is wel duidelijk wat ze doen.’’

Maak een keuze

"Het is handig om voor jezelf duidelijk te hebben hoe je de foto ongeveer wilt hebben. De verschillende opties die ik zojuist tipte kunnen elkaar namelijk ook erg tegenwerken. Maak duidelijke keuzes. Al deze genoemde nabewerkingsmogelijkheden hebben invloed op de weergave van kleuren. Je kunt extreem ver gaan in het omvormen van de kleuren maar er zitten grenzen aan het bestand. Een belangrijke regel bij nabewerken vind ik altijd: less is more.’’

Nieuwsgierig naar andere tips van Thom? Lees hier Hoe werk je met weinig licht? 5 tips van fotograaf Thom Verhoeven

 

What's in the bag?

"Ik vind het handig om met een gekalibreerd scherm te werken. Dit kun je doen door een hardware matige gekalibreerde te kopen of door een Spyder van Datacolor. Ik kan onderstaande items aanraden. Een Loupedeck is daarbij handig om door Lightroom te bladeren."

Datacolor spyder 5

DataColor Spyder 5

Dit kalibratiesysteem van DataColor is de makkelijkste manier om je beeldscherm te voorzien van de mooiste én meest nauwkeurige kleuren. Monteer de Spyder op je beeldscherm en in een korte tijd van slechts 5 minuten zal de Spyder je beeldscherm kalibreren. Nu kun je weer aan de slag met het bewerken van foto’s zonder problemen!

Bekijk de DataColor Spyder 5

Loupedeck

Loupedeck+

Je foto’s bewerken in Lightroom was nog nooit zo makkelijk met de Loupedeck+. Bijna elke functie die je veel gebruikt in het programma is gekoppeld aan een (draai)knop. Zo kun je snel de kleurverzadiging, temperatuur, hoogtepunten en schaduwen aanpassen. De extra knoppen stel je zelf in op andere functies of zelfs op je eigen presets.

Bekijk de Loupedeck+

BenQ Monitor

BenQ 27" Monitor

Met deze BenQ-monitor kun je perfect je foto’s bewerken. Speciaal ontworpen voor fotografen, levert deze monitor de beste kleuren. Maar liefst 99% van het Adobe RGB-spectrum. De 10-bit display geeft meer dan een miljard kleuren voor uiterste precisie. De monitor beschikt ook over een 14-bit 3D Look Up Table voor nog betere kleuren.

Bekijk de BenQ SW2700PT

Eizo Monitor

Eizo CG 27" Monitor

Als je nóg meer uit een monitor wilt halen dan is de CG-serie van Eizo zeer geschikt voor je. Het scherm heeft een hoge resolutie van 2560x1440 pixels, een zeer goede contrastverhouding van 1300:1 en een helderheid van 350 cd/m2! Het scherm heeft een zeer grote kijkhoek van 178 graden dankzij de LCD-module met IPS.

Bekijk de Eizo CG 27"

Adobe Lightroom

Lightroom CC

Hét programma om je foto’s mee te bewerken, orderenen, bewaren en zelfs delen. Fotografeer in RAW en je kan uren in Lightroom sleutelen aan je foto om deze nog perfecter te maken. Haal meer uit het dynamische bereik van je camera, de kleuren of verwijder wat stofdeeltjes die zichtbaar zijn in de foto.

Bekijk Lightroom CC


Wie is Thom Verhoeven?

Thom is een 24-jarige Rotterdammer die werkzaam is bij Kamera Express op de B2B- en occasionafdeling. Naast zijn werk bij Kamera Express is hij vrijwel altijd bezig met fotografie en beeldmaken. Wat betreft het fotograferen in opdracht richt hij zich voornamelijk op bruiloften, evenementen en concerten.

Thom kwam via vrienden in deze branche terecht. ‘’Ik mocht meedraaien tijdens events. Na heel veel oefenen, trial & error en onderzoek doen op het internet kreeg ik de techniek onder de knie. Bij evenementen is er vaak beperkt licht en bewegen de artiesten juist vrij intensief. Dit is een combinatie die het scherp en goed vastleggen van de actie erg lastig kan maken. Op deze pagina geef ik je tips waarmee je het camera- en techiekgedeelte kunt verbeteren wanneer je actie in weinig licht in beeld wil brengen."

Terug naar de overzichtspagina