Fotografeer het kerstdiner

Eten is onlosmakelijk verbonden met de feestdagen. Vooral het kerstdiner is het perfecte moment voor een gezellig samenzijn, gecombineerd met heerlijk eten. Momenten die u natuurlijk niet wilt vergeten. Daarom hebben wij, in samenwerking met culinair fotografe, foodstyliste en blogger Isabel Brummer, een aantal handige tips voor u verzameld om alle facetten van het kerstdiner zo mooi (en lekker) mogelijk vast te leggen. Met behulp van deze tips maakt u foto's waar u trek van krijgt! 

U kent het wel, u bent de hele maand december bezig om met kerst met een superdiner voor de dag te komen… En dan is het ineens voorbij en denkt u; kon ik nu nog maar laten zien hoe heerlijk het eruit zag. Had ik maar even een foto gemaakt. Voor iedereen die met kerst zijn eigen sterrenrestaurant opent of voor wie een verrassend gerecht gaat maken hebben we wat fototips opgesteld. Zo kunt u ook na de feestdagen nog mensen laten watertanden. De tips gelden voor alle soorten camera’s, dus ook als u fotografeert met uw smartphone.

Waar moet u op letten?

Tip 1: tijd

Als u een mooie foto van een gerecht maakt, wilt u soms net dat ene druppeltje saus weghalen of juist erbij druppelen. Even kijken of het licht goed staat en misschien nog net even een blaadje groente verleggen. En dat kost allemaal tijd die u niet heeft, want het bord is natuurlijk al onderweg naar de dinertafel. U moet dus tijd winnen. Je kunt om snel te zijn een plek in huis prepareren als ministudio. De camera staat daar al klaar en is ingesteld en een lamp hoef je alleen nog maar aan te klikken. Als het bord klaar is even naar die plek lopen, een paar handelingen en dan het bord serveren.

Tip 2: licht

Eten komt het beste tot zijn recht als u met diffuus licht werkt. Een directe flits knalt vaak de hele structuur van het eten weg. Als u een daglichtlamp of reflectiescherm in huis heeft, zorgt dit al voor een mooie verlichting. U kunt natuurlijk ook een portable LED lampje van Manfrotto gebruiken. Daglicht dat naar binnen valt is, mits voldoende sterk, ook goed licht. Gebruik in alle gevallen een reflectieschermpje om het licht te sturen en schaduw weg te werken. En als u toch flitst, doe het dan indirect.

Tip 3: styling

Fotografeert u aan tafel zoals u veel Instagrammers in restaurants ziet doen; style dan het bord even. Dus even het bord op de jusvlek schuiven, de schone servet van uw buurman aan tafel lenen en het bestek even mooi neerleggen. Glas nog even bijvullen en tien seconden later eten al uw vrienden en volgers mee.

Tip 4: juiste hoek

Als u een gerecht van boven fotografeert ziet u vaak het meeste. Bovendien heeft u dan ook geen last van een storende achtergrond. Is het gerecht op het bord opgemaakt in de hoogte, dan kun je van de zijkant het meeste zien maar let dan op de achtergrond. Als je niet zo groot bent kun je door op een stoel te staan het gerecht wel goed van boven fotograferen. Durf of kan je dat niet, dan kun je het gerecht lager zetten op een tafeltje of stoel. In de studio gebruiken ze daar trapjes en lage tafeltjes voor.

Tip 4: Instagram filters of nabewerking

Door de (licht)omstandigheden kunnen er afwijkingen in uw foto komen die u wilt veranderen. Als u Instagram gebruikt kunt u met filters van alles doen aan de scherpte, de uitsnede en de kleuren van uw foto's. Zorg dat u smulfoto’s in ieder geval een goede kleur hebben, zodat het eten er lekker uit blijft zien. Een te groene of te roze asperge ziet er bijvoorbeeld niet lekker uit. Werkt u met een spiegelreflexcamera? Dan heeft u daar wellicht een bewerkingsprogramma als Adobe Photoshop of Lightroom voor.