Sfeervolle shoot met Sony

Het is alweer december en langzamerhand verschijnt overal de kerstverlichting weer! Met de kerstverlichting in en om het huis kunt u erg leuke dingen doen. Maak bijvoorbeeld sfeervolle portretfoto's met een leuk bokeh effect op de achtergrond. Hiervoor heeft u alleen een lichtsterke lens en (opzet)flitser nodig. 

Door het gebruik van een lichtsterke lens met kerstverlichting op de achtergrond veranderen de lampjes in mooie lichtbollen. Erg belangrijk als je een portret wilt maken met kerstverlichting op de achtergrond is dat u het model ook belicht. Zo voorkomt u dat u alleen een silhouet van het model vastlegt of dat de achtergrond overbelicht raakt.

Voor het onderstaande voorbeeld hebben we gebruik gemaakt van een Sony A6500 met een 50mm f/1.8 lens en een HVL-F32M flitser. Door het gebruik van de flitser komt het model duidelijk zichtbaar op de foto. Om te voorkomen dat de camera verkeerde instellingen kiest voor het belichten en een mogelijk onderbelichting compenseert met de flitser, kiezen we voor handmatige instellingen. 

Camera-instellingen

U begint natuurlijk met het instellen van uw camera. We kiezen voor een grote diafragma-opening, wat zorgt voor een kleine scherptediepte. Hierdoor krijgt u een mooie onscherpte in de achtergrond, iets dat ook wel omschreven wordt als het bokeh-effect. In ons voorbeeld hebben we gekozen voor een diafragma van f/1.8. Dit is de maximale opening van de 50mm lens die we gebruiken.

De sluitertijd en ISO-instellingen zijn afhankelijk van de situatie in te stellen. Wij hebben gekozen voor een sluitertijd van 1/20e seconde en een ISO van 250. Afhankelijk van de hoeveelheid licht zijn de sluitertijd en ISO-waarde naar wens in te stellen. Bij het gebruik van een lens met een lange brandpuntsafstand is het ook aan te raden om te kiezen voor een kortere sluitertijd. Voordat we aan de slag gingen met de flitser hebben we eerst testfoto's zonder flits gemaakt om te kijken of de achtergrond naar wens belicht is. Na het instellen van de instellingen op de camera hebben we vervolgens de flitser aangezet om het model te belichten.

Als uw flitser op automatisch (TTL) staat, kan het zijn dat de camera te weinig licht meet en de flits te hard zal flitser. Om de sterkte van het flitslicht aan te passen kunt u hem het beste in de handmatige stand gebruiken. Kiest u ervoor om hem toch in de TTL stand te gebruiken? Dan kunt u het beste de flitscompensatie aanpassen.

Externe flitser(s)

Als we een stapje verder gaan, kunnen we nóg meer controle nemen over het licht. Voor dit voorbeeld maken we gebruik van een Sony A7R mark II, een 85mm f/1.4 lens, een FA-WRC1M, FA-WRR1, HVL-F32MHVL-F45M en een Caruba ORB speedlite kit.

Het voordeel van extern flitsen met een softbox is dat u op deze manier meer controle heeft over het licht. Door het gebruik van een softbox krijgt u bovendien een mooi diffuus licht, wat zorgt voor een zachtere belichting. Door het extern flitsen bent u ook nog eens vrij in het plaatsen van de flitser. Zo kunt u zelf de lichtval bepalen en heeft u meer controle over de val van het licht en tevens de schaduwen. 

Wij kozen ervoor om de softbox rechts van de camera te plaatsen, een fractie hoger dan het model voor een mooie lichtval. In de softbox hebben we een Sony HVL-F45RM flitser geplaatst die we draadloos aansturen met de Sony FA-WRC1M trigger. Als laatste hebben we nog een tweede flitser gebruikt als backlight. Door het gebruik van deze flitser krijgen we iets meer diepte in de foto en komt het model 'los' van de achtergrond. Om dit backlight te creëren hebben we gebruik gemaakt van een Sony HVL-F32M flitser in combinatie met een FA-WRR1 om de flitser draadloos aan te sturen. Deze flitser hebben we vervolgens schuin achter het model geplaatst. 

Hieronder volgt een overzicht met de verschillende foto's om de verschillen te tonen:

Zonder flits

Alleen flits met softbox

Alleen backlight

Softbox en backlight

Terug naar de overzichtspagina