Fisheye lenzen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Door de supergroothoek van een fisheye lens wordt je creativiteit gestimuleerd en zijn de mogelijkheden met verbluffende vervormingen en effecten eindeloos. Meer over

Ben je op zoek naar een nieuwe lens, maar weet je nog niet precies welke lens je nodig hebt? Doe dan onze keuzehulp!

 

Fisheye lenzen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Door de supergroothoek van een fisheye lens wordt je creativiteit gestimuleerd en zijn de mogelijkheden met verbluffende vervormingen en effecten eindeloos. Meer over

  Ben je op zoek naar een nieuwe lens, maar weet je nog niet precies welke lens je nodig hebt? Doe dan onze keuzehulp!

   

  Fisheye lenzen

  Fisheye lens

  Een fisheye lens is ook wel een supergroothoeklens met een korte brandpuntsafstand, waarmee vervormingen tot stand komen door de grote beeldhoek. Vanaf de jaren 60 wordt dit type lens ook op grote schaal geproduceerd voor zowel de consument als voor wetenschappelijke toepassingen.

  Vertekening in perspectief

  De fisheye staat bekend om de bolvormige lens, dit zorgt voor kromme lijnen in het beeldveld, waardoor afbeeldingen met een sterk vertekend beeld worden weergegeven die totaal verschilt van de werkelijkheid. Deze vervorming is handig wanneer je architectuur, landschappen of vervoersmiddelen in één beeld wilt vastleggen. Bij lenzen met een beeldhoek van 180 graden of meer is het zelfs mogelijk de gehele hemelkoepel in één foto vast te leggen.

  Ondanks dat de beelden vreemd aandoen, komt de fisheye lens overeen met het perspectief vanuit de lens van het menselijk oog. Enig verschil is dat ons gezichtsveld zich slechts beperkt tot een hoek van rond de 45 graden en het verkleinde beeld van een fisheye lens daarmee niet realistisch aanvoelt. Het voordeel van dit perspectief is dat de vertekeningen juist het effect geven waarmee beelden een veel warmer en geheel worden.

  Varianten fisheye lenzen

  Er zijn twee verschillende soorten fisheye lenzen, de circulaire en diagonale. De eerste fisheye lens die ontwikkeld is, is de circulaire lens. Het objectief is in staat om 180 graden beelden te projecteren als een cirkel in het camera frame. De onderwerpen krijgen een vertekend beeld en worden omhuld door een zwart oppervlak. De typische bekende fisheye look. 

  Bij de diagonale fisheye lenzen wordt het complete beeldoppervlak gebruikt om de projectie weer te geven. Dit heeft als gevolg dat er nog meer pixels worden benut, wat resulteert in een mindere bolvorming in de foto. Dit type fisheye lenzen is effectief bij het vastleggen van stadsgezichten, het interieur van gebouwen en optredens in concertzalen.

  Creatieve mogelijkheden van de fisheye lenzen

  Doordat de fisheye lenzen zeer geschikt zijn om mee te experimenteren, kun je eindeloos veel creaties ontwikkelen. Hierbij kun je denken aan het fotograferen van dier en mens van dichtbij, waarbij de voorste delen een vergrotend effect krijgen op de steeds kleinere vormen naar achteren toe. Een andere manier om prachtige beelden vast te leggen, is door gebouwen die al over kromme lijnen beschikken te combineren met rechte lijnen van omringende gebouwen. Wanneer je een zeer brede compositie wilt vangen in een beeld dan kan de fisheye lens uitkomst bieden, er kan namelijk met een grotere beeldhoek worden gewerkt dan bij de standaard groothoeklens.