banner fotograferen in de sneeuw

10 tips voor fotograferen in de sneeuw

Vallen de sneeuwvlokken uit de lucht? Pak dan snel je camera en deze tips erbij en ga aan de slag!

De dagen worden steeds korter, het kwik daalt gestaag en met een beetje geluk ligt er binnenkort een witte deken van sneeuw op je te wachten. Dat biedt mooie kansen voor sneeuwfotografie. Voordat je aan de slag gaat, helpen we je graag op weg. Als je onder winterse omstandigheden gaat fotograferen, moet je je wel goed voorbereiden. We vroegen onze collega en natuurfotograaf Frank Jordan om tien tips. 

Statief | Belichting | Polarisatiefilter | Stabilisatie | Draadontspanner | Bescherming | Apparatuur opbergen | Zwart-wit | WintersportZorg voor jezelf 

Tip 1: Fotografeer met een stevig statief

Door een statief te gebruiken wanneer je sneeuw gaat fotograferen, denk je langer na over de compositie en framing van je foto. Het duurt wellicht wat langer voordat je de eerste beelden schiet, maar het resultaat mag er dan zeker ook wezen. Daarnaast heeft een statief als voordeel dat je trillingsonscherpte voorkomt. Het is verstandig om een stevig en zwaar driepootstatief te gebruiken, zodat je gear niet per ongeluk in de sneeuw valt. 

> Bekijk hier al onze statieven

Tip 2: Let op je belichting

Als je je camera op een statief hebt gezet, kun je beginnen met de instellingen. De belichtingsmeter van je camera is standaard ingesteld op 18% grijs. Op het moment dat er veel wit (van bijvoorbeeld sneeuw) in je beeld zit, dan heeft de camera de neiging om onder te belichten. Sommige camera's kunnen inspelen op deze situatie, maar het zelf controleren is natuurlijk beter. Om te voorkomen dat het wit in de foto grijs wordt, belicht je je foto tussen een halve en anderhalve stop over. Let dus goed op het histogram. Veel 'ruimte' aan de rechterzijde van het histogram duidt op een onderbelichte opname.

Tip 3: Maak gebruik van een polarisatiefilter

Wanneer je een polarisatiefilter gebruikt, worden de kleuren in je foto's nog sterker. Een polarisatiefilter gaat namelijk vervelende reflecties van de sneeuw tegen, verhoogt het contrast en de lucht krijgt een diepere kleur blauw. Daarnaast beschermt een filter ook het glas van de lens van je camera tegen vuil van buitenaf.

> Bekijk hier al onze polarisatiefilters

belichting

Tip 4: Zet je beeldstabilisatie uit

Sommige objectieven hebben een ingebouwde beeldstabilisator. Als je een statief gebruikt dan kun je gerust je beeldstabilisatie uitzetten. Een stabilisatiemotor kan bij inschakeling namelijk toch onnodige trillingen veroorzaken, wat voor een onscherp beeld zorgt. Het is in zo'n situatie dus onnodig om de beeldstabilisatie van je objectief te gebruiken.

Tip 5: Gebruik een draadontspanner

Wanneer je je camera goed hebt ingesteld en je beeldstabilisatie uit hebt staan, wil je het liefst alle verdere bewegingsonscherpte voorkomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een draadontspanner te gebruiken. Hiermee kun je je camera van een afstand bedienen waardoor je onscherpte door het afdrukken voorkomt. Een alternatief hiervoor kan zijn om de zelfontspanner van je camera te gebruiken.

> Bekijk hier al onze draadontspanners

Tip 6: Zorg voor bescherming van je camera

De koude en vochtige weersomstandigheden van de winter kunnen je kostbare apparatuur beschadigen. Het is daarom belangrijk om je gear goed te beschermen. Het is verstandig om een regenhoes te gebruiken om je gear droog te houden. Als het nog sneeuwt wanneer je fotografeert, kun je het beste af en toe de sneeuw van je apparatuur vegen. Het kan namelijk vastvriezen en schade veroorzaken. 

> Lees in deze blog alles over het beschermen van je gear

Tip 7: Bescherm de apparatuur die je niet gebruikt

Naast dat je de gear die je gebruikt moet beschermen, moet je ook de apparatuur die je niet gebruikt beschermen. Zo is een goede cameratas geen overbodige luxe wanneer je op pad gaat in de sneeuw. Bovendien is een goede cameratas ook erg handig wanneer je bijvoorbeeld op wintersport gaat.

> Bekijk hier al onze tassen

Tip 8: Fotografeer eens in zwart-wit

Door het ontbreken van kleur in het landschap zijn de vormen vaak overheersend. Dat maakt de winter bij uitstek geschikt voor het maken van zwart-witopnamen. Je kunt je camera in zwart-witstand zetten of fotograferen in RAW-formaat en de foto omzetten naar zwart-wit met behulp van nabewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop of Corel PaintShop Pro.

Tip 9: Gebruik eens een actioncam

Ga je op wintersport? Gebruik dan eens een actioncam! Een actioncam is een echte sportcamera die je gemakkelijk kunt bevestigen aan bijvoorbeeld je ski's, snowboard of helm. Door het bijzondere perspectief kun je ten alle tijden je gemaakte rit opnieuw beleven.

> Bekijk hier al onze actioncams

Tip 10: Zorg voor jezelf

Niets mooier dan een prachtige winterlandschap fotograferen, maar dit kan ook wel erg koud zijn! Zorg daarom goed voor jezelf en draag stevige schoenen en warme kleding. Thermokleding is hierbij geen overbodige luxe. Ook kan een thermofles met koffie, thee of warme chocolademelk erg lekker zijn in het koude weer.

Meer lezen

belichting

BELICHTINGS-   DRIEHOEK

Houd de belichtingsdriehoek in de gaten, en je hebt altijd een goed belichte foto.

> Lees artikel

Lichtstralen fotograferen

LICHTSTRALEN FOTOGRAFEREN

Lichtbundels kunnen een magisch effect en prachtige sfeerbeelden opleveren.

> Lees artikel

fotograferen met tegenlicht

FOTOGRAFEREN MET TEGENLICHT

Fotograferen met tegenlicht kan moeilijk zijn, maar niet met deze tips.

> Lees artikel

wintersport

FOTOGRAFEREN OP WINTERSPORT

Met deze tips wordt jouw wintersport onvergetelijk dankzij schitterende foto's.

> Lees artikel