Fotograferen van de Maan

Zo fotografeer je de maan

Alles wat je moet weten over maanfotografie

Heb je ooit naar de nachtelijke hemel gekeken en je afgevraagd hoe je die prachtige maan kunt vastleggen? Dat begrijpen wij heel goed! De maan is altijd al een favoriet onderwerp geweest van fotografen en wij helpen je graag op weg. 

Voor je aan de slag gaat, kan het handig zijn om te begrijpen hoe je de maan het beste kan fotograferen. Misschien wil je wel een volle maan vastleggen of juist een maanverduistering? Of wil je gewoon op pad op een heldere avond, zodat je de maan in welke vorm dan ook kan fotograferen? Wij vertellen je graag alles over maanfotografie. Van de verschillende maanfases, tot de beste instellingen om de maan vast te leggen. 

Maanfases | Voorbereiding | Gear | How to

Maanfases

Voor je begint met maanfotografie is het belangrijk om de basis van de verschillende maanfases te begrijpen. De zon, maan en aarde cirkelen eigenlijk altijd om elkaar heen en zo ontstaan vier verschillende maanfases die gezamenlijk 29,53 dagen duren. Hierbij geldt: hoe meer zonlicht op de maan valt, des te groter het oppervlak van de maan dat we kunnen zien. De maan geeft namelijk geen licht. Wij zien een reflectie van het zonlicht op het maanoppervlak. In een maand tijd worden al deze maanfases minstens één keer doorlopen. 

We beginnen met de 'nieuwe maan'. Tijdens deze fase staat de maan tussen de aarde en de zon. De zijde van de maan die wij vanaf de aarde kunnen zien, wordt op dat moment niet beschenen met zonlicht. Hierdoor is de maan vrijwel niet te zien. Na deze nieuwe maan gaan we steeds een beetje meer van de maan zien, tot we een zogeheten 'wassende maan' zien.

Maanfases

We zien dan een maansikkel, die qua oppervlak alleen maar gaat toenemen tot de tweede fase: het 'eerste kwartier'. We zien dan precies de helft van de maan. Als de aarde vervolgens tussen de zon en de maan staat, zien we een 'volle maan'. De aarde kan immers de zonnestralen die de maan beschijnen niet meer blokkeren. Na de volle maan gaan we weer steeds minder van het maanoppervlak zien. We zien uiteindelijk de derde fase: het laatste kwartier'. Hierna schuift de maan weer tussen de aarde en de zon, en begint de cyclus weer van voor af aan bij de nieuwe maan. 

Deze cyclus, ook wel de 'synodische periode' genoemd, herhaalt zich elke 29,53 dagen. Hier aan de rechterzijde vind je een diagram van de verschillende maanfasen.

Als je de maan gaat fotograferen, is het belangrijk om te weten welke maanfase je kan verwachten. Via deze link kan je achterhalen in welke fase de maan zich momenteel bevindt.

Maanfases

Voorbereiding

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn wanneer je de maan wilt fotograferen. Vooruit plannen is key!

Weersverwachting 

Kijk bijvoorbeeld naar de weersverwachtingen zodat je er zeker van bent dat het deel van de hemel, waar de maan verschijnt, helder zal zijn. Hoewel het ook mooie foto's oplevert met wat wolken op je foto, wil je natuurlijk niet te maken krijgen met zware bewolking, nevel of vocht in de atmosfeer.

Woon je in een grote stad, dan kan luchtverontreiniging een groot probleem zijn en vooral op warme zomerdagen. Hittegolven zijn een namelijk een probleem bij het fotograferen met lange brandpuntsafstanden zoals je hieronder kunt zien:

Op de linkerfoto zijn de effecten van hittegolven duidelijk te zien. Ze verminderen niet alleen de details, maar ook de vormen van de kraters.

 

Applicaties

Maak gebruik van handige apps om erachter te komen wanneer een bepaalde maanfase zich voordoet, wanneer de maan opkomt, ondergaat en waar je deze kunt fotograferen. Sommige apps hebben een 'Night Augmented Reality Mode' die de maan over je landschap legt om de precieze tijd en locatie te berekenen. Er zijn natuurlijk veel applicaties waar je uit kan kiezen en wij lichten er twee toe:

  • The Photographer's Ephemeris 3D - Dit is een applicatie die veel nuttige informatie toont voor maanfotografie. De 3D-weergave is super handig bij het plannen.
  • Photo Pills -  Dit is één van de beste applicaties voor je voorbereiding. Je bent dus altijd op het juiste moment op de juiste plaats om de best mogelijke foto te maken.

Het is goed om ervoor te zorgen dat je apps gebruikt, die vergelijkbaar zijn met de bovenstaande, om precies uit te zoeken waar de maan zal verschijnen. 

converter

Gear

Camera en objectief

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten camera's en objectieven verkrijgbaar voor maanfotografie. Hieronder laten wij zien welke basisuitrusting je nodig hebt om een mooie close-up van de maan te kunnen fotograferen.

  • Camera met verwisselbare objectieven
  • Teleconverter
  • Tripod-statief

De afstand tussen de maan en de aarde is maar liefst 384.400 km. Dus welk objectief kies je nou? De maan fotograferen met een groothoeklens kan, maar dat zorgt er wel voor dat de maan klein wordt weergegeven. Voor een mooie close-upfoto van de maan gebruik je om die reden het liefst een telelens. Denk hierbij aan een minimale brandpuntafstand van 300mm. Hoe langer de lens, des te groter je de maan op de foto kan krijgen. Het gebruik van een teleconverter zorgt ervoor dat de algehele brandpuntafstand vergroot wordt. Een 1,4x teleconverter vergroot bijvoorbeeld de brandpuntsafstand van een 300mm lens met 40% of tot 420mm in totaal, terwijl een 2,0x teleconverter de brandpuntsafstand van dezelfde lens vergroot tot 600mm. Wat je wel in gedachten moet houden, is dat teleconverters de lensscherpte negatief beïnvloeden en het maximale diafragma verkleinen.

converter

Tripod

Bij het gebruik van objectieven met een lange brandpuntsafstand krijg je al snel te maken met cameratrilling. Bij brandpuntsafstanden langer dan 300mm kan zelfs een kleine beweging het beeld vervagen. Daarom adviseren wij je om bij het gebruik van een telelens een tripod-statief te gebruiken om een scherpe foto van de maan te kunnen maken. Waar je wel rekening mee moet houden, is het feit dat de maan sneller beweegt dan je denkt. Dit houdt in dat je vaak je je uitrusting opnieuw moet positioneren.

Fotograferen van de Maan

Hoe fotograaf je de maan? 

Voorbereiding klaar en staat je gear paraat? Dan kan je beginnen met de maan fotograferen! Zorg er allereerst voor dat je vrij zicht hebt op de maan. Houd in je achterhoofd dat wanneer je begint met je camera instellen op de maan, de maan zich verplaatst en zo achter een boom of gebouw kan schuiven. Stel je camera zoveel mogelijk handmatig in, omdat zo'n ver verwijderde helder object in het donker geen makkelijk onderwerp is om met autofocus vast te leggen. Hieronder leggen wij jou uit wat de beste instellingen zijn om de maan zo scherp mogelijk te kunnen vastleggen.

Bestandsformaat RAW

Door te fotograferen in RAW krijg je veel meer informatie in je bestand, dan wanneer je in JPEG fotografeert. Je krijgt een groter dynamisch bereik en hogere detaillering. Dit zorgt voor meer creativiteit in de nabewerking.

Cameramodus op handmatig

Als je de camera handmatig instelt, houd je de volledige controle. De maan is natuurlijk fel verlicht en in het beeld vaak klein aanwezig in een donkere omgeving. De autofocusfunctie van je camera heeft hierdoor veel moeite met het scherpstellen van de maan.

Lage ISO-waarde

Om ruis te voorkomen adviseren wij om met een lage ISO-waarde aan het werk te gaan.

Diafragma

Houd de diafragma op f/8 of f/11. Dit is verstandig omdat een foto met een dichter diafragma iets scherper is.

Sluitertijd

Een sluitertijd van 1/00 of 1/160 is vaak al voldoende. Kies je een te lange sluitertijd, dan kan je te maken krijgen met bewegingsonscherpte, omdat de maan natuurlijk constant in beweging is.

Handmatig scherpstellen

Als je de camera handmatig instelt, kan je het beste kiezen voor 'oneindig' scherpstellen. Door deze stand te gebruiken, is de scherpte vaak meteen goed. Om dit in te stellen, zet je de focusring op het infinity-teken, de liggende acht (∞).

Fotograferen van de Maan

 


Meer lezen

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen of inspiratieblogs.

beste videocamera op reis

Lightpainting fotografie

Maak dromerige beelden door te schilderen met licht.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Fotograferen met tegenlicht

Maak beelden waar je de sfeer van kunt proeven.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Filmen met een drone

Maak mooie videobeelden vanuit de lucht.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Beste fotocamera voor vakantie

Lees hier welke camera het beste bij jou past.

> Lees artikel

< Terug naar het overzicht