Fotograferen van de Maan

Fotograferen van de Maan

Onze buur

"Een hemellichaam het dichtst bij de aarde."

Het kan erg handig zijn om te begrijpen hoe je de maan fotografeert met een digitale camera. Soms wil je de maan misschien vastleggen wanneer deze vol en mooi is, terwijl je op andere momenten een maansverduistering wilt vastleggen.

Wij leggen je hieronder alles uit wat je moet weten over maanfotografie, van begin tot eind.

Maanfases | Pre planning | Gear | How to | Veelgestelde vragen 

Maanfases

Het is belangrijk om de basis van de verschillende maanfases te begrijpen voordat we het gaan hebben over hoe je de maan kunt fotograferen.

Gedurende de hele maand doorloopt de maan verschillende fases. Staat de maan tussen de aarde en de zon, dan spreken we over een 'nieuwe maan'. Als de aarde zich tussen de maan en de zon bevindt, dan spreken we over een volle maan. Deze cyclus wordt de "Synodische Periode" genoemd en herhaalt zich elke 29,53 dagen.

Hier aan de rechterzijde vind je een diagram van de verschillende maanfasen.

Tijdens de verlichting van de Nieuwe Maan, gaat deze door een Halve Maan, vervolgens door een Kwart en dan door een Gibbous-fase. Ten slotte bereikt het de Volle Maan en dan begint de schaduw aan de andere kant naar binnen te kruipen. De cyclus herhaalt zich vervolgens weer in de omgekeerde volgorde: Gibbous, Quarter, Cresent tot we weer een nieuwe maan krijgen.

 

Maanfases

 

Wanneer de maan meer verlicht wordt is hij aan het "waxen" en "afnemen" wanneer hij minder verlicht wordt. Een wassende en afnemende halve maan hebben dezelfde vorm, maar ze verschijnen aan weerszijden van de maan.

Wij willen je erop wijzen dat het belangrijk is om je locatie te weten tijdens het observeren van de maan vanaf de aarde. De afbeelding hierboven is voor het zuiderlijk halfrond, waar de maan links waxt en rechts afneemt. Zodra deze fases bekend zijn kan je gemakkelijk zien wanneer er een volle maan te verwachten is.

Via deze link kan je achterhalen in welke fase de maan zich momenteel bevindt.

Maanfases

Pre Planning

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn wanneer je de maan wilt fotograferen. Vooruit plannen is key!

Weersvoorspelling

Kijk bijvoorbeeld naar de weersvoorspellingen zodat je er zeker van bent dat het deel van de hemel, waar de maan verschijnt, helder zal zijn. Hoewel het ook mooie foto's opleverd met wat wolken erbij, wil je natuurlijk niet te maken krijgen met zware bewolking, nevel of vocht in de atmosfeer.

Woon je in een grote stad, dan kan luchtverontreiniging een groot probleem zijn en vooral op warme zomerdagen. Hittegolven zijn een duidelijk probleem bij het fotograferen met lange brandpuntsafstanden zoals je hieronder kunt zien:

Links zijn de effecten van hittegolven duidelijk te zien. Ze verminderen niet alleen de details, maar ook de vormen van de kraters.

 

Applicaties

Maak gebruik van handige apps om erachter te komen wanneer de beoogde maanfase zich voordoet, wanneer de maan opkomt, ondergaat en waar je deze kunt fotograferen. Sommige apps hebben een "Night Augmented Reality Mode" die de maan over je landschap legt om de precieze tijd en locatie te berekenen. Er zijn natuurlijk veel applicaties waar je uit kan kiezen en wij lichten er 2 toe:

  • The Photographer's Ephemeris 3D - Een applicatie die veel nuttige informatie toont voor maanfotografie. De 3D weergave is super handig bij het plannen.
  • Photo Pills - 1 van de beste applicaties voor Pre Planning. Je bent dus altijd op het juiste moment op de juiste plaats om de best mogelijke foto te maken.

Het is goed om er voor te zorgen dat je apps gebruikt, die vergelijkbaar zijn met de bovenstaande, om precies uit te zoeken waar de maan zal verschijnen. 

converter

Gear

Camera en Objectief

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten camera's en objectieven verkrijgbaar voor maanfotografie. Hieronder laten wij zien welke basis-uitrusting je nodig hebt om een mooie close-up van de maan te fotograferen.

  • Camera met verwisselbare objectieven
  • Teleconverter
  • Tripod

De afstand tussen de maan en de aarde is maar liefst 384.400 km. Dus welk objectief kies je nou? De maan fotograferen met een groothoeklens kan, maar dat zorgt er natuurlijk weer voor dat de maan klein wordt weergegeven. Voor een mooie close-up foto van de maan gebruik je dus een telelens. Denk hierbij aan een minimale brandpuntafstand van 300mm. Hoe langer de lens, hoe beter. Het gebruik van een teleconverter zorgt ervoor dat de algehele brandpuntafstand vergroot wordt. Een 1,4x teleconverter vergroot bijvoorbeeld de brandpuntsafstand van een 300mm lens met 40% of tot 420mm in totaal, terwijl een 2,0x teleconverter de brandpuntsafstand van dezelfde lens vergroot tot 600mm. Wat je wel in gedachten moet houden is dat teleconverters de lensscherpte negatief beïnvloeden en het maximale diafragma verkleinen.

converter
Tripod

Bij het gebruik van objectieven met een lange brandpuntsafstand krijg je natuurlijk ook te maken met cameratrilling. Bij brandpuntsafstanden langer dan 300mm kan zelfs een kleine beweging het beeld vervagen. Daarom adviseren wij je ook om bij het gebruik van een telelens een tripod te gebruiken om een scherpe foto van de maan te kunnen maken. Waar je wel rekening mee moet houden is het feit dat de maan sneller beweegt dan je denkt. Dit houdt in dat je vaak je je uitrusting opnieuw moet positioneren.

Fotograferen van de Maan

How to

Zorg dat je vrij zicht hebt op de maan, houd in je achterhoofd dat je op dat moment constant aan het op- en instellen bent, de maan verplaatst zich en kan zich langzaam achter een boom of gebouw schuiven. Doe zoveel mogelijk handmatig omdat zo'n ver verwijderde helder object in het donker geen makkelijk onderwerp is om vast te leggen. Hieronder leggen wij jou uit wat de beste instellingen zijn om de maan zo scherp mogelijk te kunnen vastleggen.

Bestandsformaat RAW

Door te fotograferen in RAW krijg je veel meer informatie dan wanneer je dit in JPEG doet. Je krijgt een groter dynamisch bereik en hogere detaillering, wat voor meer creativiteit zorgt in de nabewerking.

Camera modus op handmatig

Je behoud hiermee de volledige controle over je camera. De maan is natuurlijk fel verlicht en in het beeld vaak klein aanwezig in een hele donkere omgeving. De autofocus functie van je camera heeft hierbij veel moeite met het scherpstellen van de maan.

Lage ISO

Om ruis te voorkomen adviseren wij jou om met een lage ISO aan het werk te gaan.

Diafragma

Houd de diafragma op f/8 of f/11, dit omdat elke foto met een meer dichter diafragma iets scherper is.

Sluitertijd

Een sluitertijd van 1/00 of 1/160 is vaak al voldoende. Kies je een te lange sluitertijd dan krijg je te maken met bewegingsonscherpte, want de maan is natuurlijk constant in beweging.

Handmatig scherpstellen

Kies hierbij voor 'oneindig' scherpstellen. Door dit te doen wordt de scherpte vaak meteen goed. Om dit in te stellen zet je de focusring op het Infinity-teken, het achtje (∞).

Fotograferen van de Maan

Veelgestelde vragen

Welke camera is het beste om te gebruiken?

Je kan de maan met elke camera fotograferen. Als je een close-up van de maan wilt maken dan heb je een telelens nodig in combinatie met een digitale camera of een compactcamera met een supertelelens, zoals de Canon Powershot SX70 HS.

Hoe maak ik een scherpe foto van de maan?

Als je een scherpe foto van de maan wilt maken, moet je eerst je uitrusting stabiliseren om elke vorm van cameratrilling te voorkomen. Vervolgens moet je een diafragma gebruiken die de beste scherpte oplevert. Maak dus veel testfoto's!Meer lezen

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen of inspiratieblogs.

beste videocamera op reis

Lightpainting fotografie

Maak dromerige beelden door te schilderen met licht.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Fotograferen met tegenlicht

Maak beelden waar je de sfeer van kunt proeven.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Filmen met een drone

Maak mooie videobeelden vanuit de lucht.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Beste fotocamera voor vakantie

Lees hier welke camera het beste bij jou past.

> Lees artikel

< Terug naar het overzicht