10 Tips: Fotograferen in de sneeuw

Het is december en de sneeuw begint weer te vallen! De ideale weersomstandigheid om prachtige plaatjes te schieten in het bos, in de stad of misschien wel gewoon bij u op straat. Frank Jordan, natuurfotograaf en Kamera Express medewerker, geeft u tien tips voor het fotograferen in de sneeuw. 

Tip 1: Fotografeer met een stevig statief

Door het gebruik van een statief neemt u automatisch meer tijd voor het uitwerken van uw compositie en voorkomt u trillingsonscherpte in uw foto's. Maak bij voorkeur gebruik van een stevig en wat zwaarder driepoot statief. Een merk zoals Sirui heeft genoeg statieven die erg stevig zijn en zeer geschikt voor fotografie in de sneeuw. Natuurlijk zijn er nog meer merken in ons assortiment te vinden die ook geschikt zijn voor dit type fotografie.

Klik hier voor alle statieven

Tip 2: Gebruik een draadontspanner

Met een draadontspanner kunt u de camera van een afstand bedienen. Door het gebruik van een draadontspanner voorkomt u onscherpte door het indrukken van de ontspanknop op uw camera. Een alternatief hiervoor kan zijn om de zelfontspanner van uw camera te gebruiken. Wanneer u de trillingsonscherpte helemaal wilt voorkomen, dan kunt u de spiegel opklapfunctie gebruiken (mits uw camera deze functie ondersteunt). 

Klik hier voor alle draadontspanners

Tip 3: Zet uw beeldstabilisatie uit

Sommige objectieven hebben een ingebouwde beeldstabilisator, bijvoorbeeld bij Canon wordt dit aangeduid als IS ("Image Stabilizer"), bij Sony als OSS ("Optical Steady Shot") en bij Nikon als VR ("Vibration Reduction"). Als u een statief gebruikt dan kunt u gerust uw beeldstabilisatie uitzetten, aangezien uw camera toch al op een stevig en stabiel statief staat. Een stabilisatiemotor kan bij inschakeling namelijk toch onnodige trillingen veroorzaken, wat voor een onscherp beeld zorgt. Het is in zo'n situatie dus onnodig om de beeldstabilisatie van uw objectief te gebruiken.

Tip 4: Let op uw belichting

De belichtingsmeter van uw camera is standaard ingesteld op 18% grijs. Op het moment dat er veel wit (van bijvoorbeeld sneeuw) in uw beeld zit, dan heeft de camera de neiging om onder te belichten. Sommige camera's kunnen inspelen op deze situatie, maar het zelf controleren is natuurlijk beter. Om te voorkomen dat het wit in de foto grijs wordt, dient u in de regel tussen een halve en anderhalve stop over te belichten. Let dus goed op het histogram! Veel 'ruimte' aan de rechterzijde van het histogram duidt op een onderbelichte opname.

Tip 5: Zorg voor bescherming van uw camera

Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen. IJskristallen bestaan weer uit water, wat weer slecht is voor elektronische apparatuur. Door gebruik te maken van een regenhoes van bijvoorbeeld Op/Tech voorkomt u dat uw camera nat wordt. Ook is de sneeuw erg koud en kan het bevriezing van bewegende onderdelen in de camera veroorzaken. Laat sneeuw daarom niet te lang op uw camera liggen en veeg hem regelmatig schoon. 

Klik hier voor alle regenhoezen

Tip 6: Denk eens aan zwart-wit fotografie

Door het ontbreken van kleur in het landschap zijn de vormen vaak overheersender. Dat maakt de winter bij uitstek geschikt voor het maken van zwart-wit opnamen. U kunt uw camera in zwart-wit stand zetten of fotograferen in RAW formaat en de foto omzetten naar zwart-wit met behulp van nabewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop of Corel Paint Shop Pro. Natuurlijk hebben wij nog meer nabewerkingssoftware in ons assortiment.

Klik hier voor alle nabewerkingssoftware

Tip 7: Maak gebruik van een polarisatiefilter

Wanneer u een polarisatiefilter gebruikt worden de kleuren in uw foto's nog sterker. Een polarisatiefilter gaat namelijk vervelende reflecties van de sneeuw tegen, verhoogt het contrast en de lucht krijgt een diepere kleur blauw. Daarnaast beschermt een filter ook het glas van de lens van uw camera tegen vuil van buitenaf.

Klik hier voor alle polarisatiefilters

Tip 8: Gaat u op wintersport?

Denk dan eens aan een actioncam! Een actioncam, zoals de GoPro Hero 6 of DJI Osmo, is een echte sportcamera die u gemakkelijk kunt bevestigen aan bijvoorbeeld uw ski's, snowboard of helm! Door het bijzondere perspectief worden uw beelden indrukwekkend en kunt u ten alle tijden uw gemaakte rit bergafwaarts opnieuw beleven. 

Klik hier voor alle actioncams

Tip 9: Bescherm de apparatuur die u niet gebruikt

Een goede cameratas is geen overbodige luxe wanneer u op pad gaat in de sneeuw. Bovendien is een goede cameratas ook erg handig wanneer u op wintersport gaat. Tassen van bijvoorbeeld Lowepro en Peak Design zijn erg stevig, hebben een comfortabel draaggemak en zorgen voor een uitstekende bescherming van uw apparatuur.

Klik hier voor alle tassen

Tip 10: Zorg voor uzelf

Niets mooier dan het prachtige winterse weer fotograferen, maar dit kan ook wel erg koud zijn! Zorg daarom goed voor uzelf en draag stevige schoenen en warme kleding. Thermo ondergoed, zoals van Stealth Gear, is hierbij geen overbodige luxe. Ook kan een thermofles met koffie, thee of warme chocolademelk erg lekker zijn in het koude weer!

Klik hier voor alle thermo producten