portretideeën

Foto: Yoshi Mertens Photography  

4 tips voor een creatieve landschapsfoto

Ga de uitdaging aan en leg een landschap net wat anders vast

Wanneer je aan de slag gaat met landschapsfotografie staan de kleuren van de natuur vaak centraal en gebruik je een groothoekobjectief om een zo groot mogelijk gebied op de foto te krijgen. Hoewel landschapsfoto's veel gelijkenissen kennen, is het ook mogelijk om te experimenteren.

Wij dagen je uit om eens een landschap met een verrassende invalshoek vast te leggen of om vanuit een ander perspectief te fotograferen. Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om je landschapsfoto's in zwart-wit te schieten? Wij helpen je graag op weg met vier verrassende tips voor landschapsfotografie.

 

1. Landschappen vanuit de lucht

We zien een landschap meestal vanaf ooghoogte en een kikvorsperspectief kunnen we ons vaak ook nog wel voorstellen, maar een landschap ziet er vanuit de lucht weer heel anders uit. Is er een uitzichtpunt in de buurt of heb je een drone? Leg een landschap dan eens vanuit de lucht vast. 

Drones beschikken over een kleine camera waarmee je foto's of video's kunt maken. Het bekendste drone merk is DJI en deze drones kan je heel makkelijk vanaf je smartphone bedienen. Net als bij een camera kun je belangrijke instellingen als de ISO-waardesluitertijd en het diafragma eenvoudig controleren en aanpassen. Het vliegen met een drone vergt wel even wat oefening (zoals Bart van ons videoteam maar al te goed weet...). Je bestuurt een drone met joysticks en dit vergt oefening. Je wilt immers geen objecten, zoals bomen, raken en als je een video maakt wil je dat de beelden zo vloeiend mogelijk zijn. De voorbereiding en oefening bij dronefoto- en videografie is het halve werk.

 

2. Gebruik mist voor een mysterieus effect

Wanneer je vroeg op pad gaat om te fotograferen, kun je nog wel eens mistbanken tegenkomen. Laat je hier niet door tegenhouden, maar gebruik deze mist juist om je foto's een mysterieus effect te geven. Mist lijkt op het eerste gezicht misschien een obstakel, maar je kunt het erg goed gebruiken om je landschapsfoto een creatieve draai te geven.

Natuurlijk moet je wel met een aantal dingen rekening houden als je in de mist wilt fotograferen. Zo lijkt een mistig landschap al snel grauw en licht. Hierdoor kan het zijn dat je foto's onderbelicht worden en de mist grijzig lijkt in plaats van wit. Dit kun je voorkomen door je belichtingscorrectie handmatig in te stellen en de foto wat te overbelichten. De mist blijft dan op de foto net zo wit als in het echt, wat de foto een stuk interessanter maakt. 

Vergeet ook niet dat mist bestaat uit kleine waterdruppeltjes die in de lucht zweven. Hierdoor loop je het risico dat er waterdruppeltjes op je camera of lens terecht komen. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld vochtvreters in je tas te doen. Daarnaast is het aan te raden om je apparatuur op temperatuur te laten komen voordat je het weer meeneemt naar binnen. 

 

3. Ga eens voor zwart-wit

We begrijpen het dat een landschap zwart-wit vastleggen totaal niet voor de hand ligt. Toch willen we je eens uitdagen om het groene gras en de felgekleurde bloemen eens zwart-wit te fotograferen. Zo kun je bijvoorbeeld zonder kleur nóg beter een dreigende onweersbui vastleggen of het contrast van een foto benadrukken. 

Foto's met enkel zwart, wit en grijstinten moeten op een andere manier opvallen dan met kleur. Je kunt bijvoorbeeld spelen met de compositie van je foto. Zet bijvoorbeeld één onderwerp of een structuur centraal op je foto. Ook kun je goed gebruik maken van zonlicht in je foto's door bijvoorbeeld met tegenlicht te fotograferen. Zorg er hierbij wel voor dat de contrasten in je foto niet té groot worden. 

Een van de meest gebruikte accessoires bij landschapsfotografie is filters. Zeker wanneer je in zwart-wit wilt fotograferen zijn filters onmisbaar. Gebruik bijvoorbeeld een polarisatiefilter om reflecties uit je beelden te verwijderen of een grijsverloopfilter om nog meer controle over het contrast te hebben.

 

4. Kies voor minimalisme in je landschapsfoto

Minimalisme is misschien niet het eerste woord dat in je opkomt wanneer je denkt aan landschapsfotografie. Minimalistische landschapsfoto's stellen één onderwerp centraal in een vrijwel lege omgeving. Voor landschapsfotografen is het een leuke uitdaging om ook eens op deze manier naar landschapsfotografie te kijken. Houd in je achterhoofd dat niet elk takje of bosje op de foto hoeft te komen. 

Er zijn meerdere manieren om het minimalisme van je foto te benadrukken. Zo kun je het beeld zwart-wit maken om het gevoel van leegte te versterken. Het minimalisme kan bijvoorbeeld ook blijken uit een bepaalde symmetrie in je foto. Het duurt misschien even voordat je het perfecte onderwerp gevonden hebt, maar geef niet snel op. Je kunt ook spelen met filters om een minimalistisch effect te bereiken. Kies bijvoorbeeld voor een ND-filter en voor een lange sluitertijd om bepaalde onderwerpen in de omgeving weg te vagen.

< Terug naar het overzicht