Fullframe vs. cropfactor

Keuzehulp: Full frame vs. cropsensor

In je zoektocht naar een nieuwe spiegelreflex- of systeemcamera ben je ongetwijfeld wel eens de termen full frame en cropsensor tegengekomen. Maar wat betekenen deze nu eigenlijk? In dit artikel leggen we beknopt uit wat beide termen betekenen, wat de verschillen zijn en wat voor jou de beste keuze is.

Full frame vs. Cropsensor | Brandpuntsafstanden | De voor- en nadelen

Full frame vs. Cropsensor: de verschillen

De term full frame of cropsensor zegt iets over de grootte van de beeldsensor waar de camera mee uitgerust is. Een full frame sensor heeft de afmetingen van een ‘ouderwets’ filmnegatief van 24 x 36 mm. Een camera met een cropsensor, ook wel ‘cropcamera’ genoemd, beschikt over een kleinere sensor. Dit resulteert in een uitsnede van het beeld omdat de sensor te klein is om het gehele beeld vast te leggen. Met een full frame camera wordt wel de volledige beeldhoek van een objectief benut.

Cameramerken hanteren verschillende sensorgroottes, met andere cropfactors ten gevolg. Een veel voorkomende cropfactor, onder meer bij de APS-C sensors van Fujifilm, Sony en Nikon, is een cropfactor van 1,5. Dit betekent dat de sensor 1,5 keer kleiner is dan de full frame variant, ruwweg 16 x 24 mm.

 
Sensorformaten
 

De grotere sensor in full frame camera’s zorgt voor een kleinere scherptediepte, wat neerkomt op mooiere bokeh in je foto’s. Over het algemeen heeft de full frame sensor ook een groter dynamisch bereik dan een cropcamera. Zo heb je minder snel last van ruis bij hogere ISO-waardes.

Brandpuntsafstanden

Zoals gezegd wordt er bij een cropsensor een uitsnede gemaakt van het beeld. Dit betekent dat het objectief niet tot de randen benut wordt en er dus als het ware meer zoom is. Een brandpuntsafstand van 24mm is daarmee op een full frame camera een redelijke groothoek, waarbij de beeldhoek op een camera met een cropfactor van 1,5 een stuk minder groot is bij dezelfde brandpuntsafstand.

 

Foto met een full frame camera

Het resultaat van cropfactor 1,5

 

Een bijkomend voordeel van het niet volledig benutten van de beeldhoek van het objectief is dat de vaak kwalitatief mindere randen van een objectief niet terugkomen op de foto. Zo heb je met een cropcamera minder last van lensafwijkingen als vignetting, vervorming of onscherpte naar de randen.

Let op: niet alle lenzen zijn op zowel full frame camera’s als cropcamera’s te gebruiken. Dit komt omdat de lensvatting anders is.

Voor- en nadelen op een rijtje

Full frame camera

Groter dynamisch bereik

Minder snel ruis bij hogere ISO-waardes

De volledige beeldhoek van het objectief wordt benut

Kleinere scherptediepte, dus meer bokeh

Lensafwijkingen komen meer naar boven

Duurder in aanschaf

Cropcamera

Goedkoper in aanschaf

Lensafwijkingen minder zichtbaar

Kleiner dynamisch bereik

Sneller ruis bij hogere ISO-waardes

Grotere scherptediepte, dus minder bokeh

 

Wanneer kies je voor full frame?

Als je budget het toestaat en je behoefte hebt aan een groot dynamisch bereik en uitstekende prestaties in moeilijke lichtomstandigheden, dan is de full frame camera de juiste optie. De camera presteert beter in donkere lichtomstandigheden, waardoor je minder snel last krijgt van ruis in je foto’s. Daarnaast onderscheid je je ook met een grotere onscherpte (bokeh) voor en achter je onderwerp. Ideaal voor bijvoorbeeld portretfotografie of bruiloften.

Wanneer kies je voor crop?

Wil je een camera vooral gebruiken om herinneringen vast te leggen, dan volstaat een cropcamera prima. Omdat de camera’s aantrekkelijker in prijs zijn kun je ook met een kleiner budget een uitstekende camera kopen. Trek je er zo af en toe eens met je camera op uit of wil je leuke kiekjes maken op vakantie? Kies dan voor een camera met een cropsensor.

Huren

Kan je geen keus maken? Dan is het huren van een camera een goede optie voor je. Zo kun je alles uitproberen en kijken wat je het fijnst vindt werken. Kijk snel op verhuur.kamera-express.nl voor een groot aanbod full frame- en cropcamera's. Leuk om te weten: je totale huurprijs wordt in mindering gebracht van de camera mocht je deze willen aanschaffen na de huurperiode.

Alle keuzehulpen

 
Meer keuzehulp nodig?

Lees ook deze artikelen eens: