paddenstoelen fotograferen

Het is herfst en de paddenstoelen schieten weer de grond uit, zo leg je ze het beste vast

Voor veel natuur- en landschapsfotografen is de herfst het favoriete jaargetijde. Het licht is vaak mooi en de natuur toont zich in haar allermooiste kleuren. Het bruingouden dek van gevallen bladeren vormt bovendien de ideale ondergrond voor misschien wel de mooiste schimmels die er zijn: paddenstoelen. Het is een geliefd onderwerp voor veel fotografen, maar hoe leg je paddenstoelen nou het mooiste vast?

Hoe kun je het beste paddenstoelen fotograferen?

Wanneer je in het herfst paddenstoelen gaat fotograferen kun je te maken krijgen met verschillende weerstypes welke van invloed zijn op de hoeveel licht die je op dat moment hebt. Of wil je misschien een unieke foto van paddenstoelen maken en weet je niet welke lens je daarvoor nodig hebt. Wij geven je vier tips om je op weg te helpen. 

paddenstoelenfotografie

Tip 1: probeer eens een macrolens

Paddenstoelen kun je fotograferen met alle soorten objectieven, van groothoek tot tele(zoom). Maar de mooiste resultaten bereik je meestal met een macrolens. Deze objectieven zijn zo ontworpen dat ze kleine objecten op ware grootte vast kunnen leggen, zodat je ook de allerkleinste details terug kan vinden op je foto. Bij foto’s van paddenstoelen zien we bovendien vaak dat de achtergrond wazig is en de paddenstoel juist scherp en helder. Dit zogeheten bokeh-effect ontstaat door te werken met een grote lensopening (dus een lage diafragmawaarde, bijvoorbeeld f/2.8, f/3.5 of f/4.5), waardoor de scherptediepte in de foto beperkt blijft. Dit is iets waar macrolenzen zich zeer goed voor lenen. Macro-objectieven zijn er al vanaf 35mm. Objectieven met langere brandpuntsafstanden, zoals die van 90mm en 105mm, zijn weliswaar iets duurder, maar ook een stuk veelzijdiger. Ze zijn namelijk ook geschikt voor bijvoorbeeld insectenfotografie; je hoeft niet zo dicht bij je onderwerp te komen om ze toch ‘groot’ in beeld te krijgen.

paddenstoelen-scherpstellen

Tip 2: stel handmatig scherp

Het is soms lastig om goed op een paddenstoel scherp te stellen, vooral als je met autofocus fotografeert. Hoe kleiner de paddenstoel, des te groter de uitdaging. Handmatig scherpstellen werkt vaak beter: je bepaalt dan zelf wat scherp is op de foto. Op sommige spiegelreflexcamera’s kun je scherpstellen met de scherptediepteknop ingedrukt, waardoor je meteen ziet wat er in de foto scherp wordt en wat niet. Wat ook kan helpen is om gebruik te maken van het schermpje achterop de camera. Je ziet dan veel beter wat je fotografeert. Een beweegbaar scherm voorkomt bovendien dat je op je buik moet liggen om een paddenstoel goed in beeld te krijgen. In de vaak natte herfst is dat niet bepaald een pretje. Maar als het niet anders kan: neem een vuilniszak mee waar je op kunt liggen.

Kijk hier voor nog meer artikelen die het leven van een paddenstoelenfotograaf een stuk aangenamer kunnen maken.

Fotograferen wildlife tips

Tip 3: houd rekening met weinig licht

Licht is vanzelfsprekend erg belangrijk bij het fotograferen van paddenstoelen. Ze groeien vaak op donkere plekken, waar niet altijd voldoende natuurlijk licht voorhanden is. Door een statief te gebruiken, bijvoorbeeld de Leofoto LS324C, voorkom je bewegingsonscherpte als je een langere sluitertijden gebruikt. Als je een zelfontspanner, een draadontspanner of de afstandsbediening (via je smartphone) gebruikt, sluit je bewegingsonscherpte helemaal uit. 

Je kunt er ook voor kiezen een kleine flitser of LED-lamp te gebruiken. Daarnaast kun je een een klein reflectiescherm gebruiken om licht op te vangen en het af te buigen naar de plek waar je het wilt hebben. Een kleine LED-zaklamp met instelbare lichtbundel biedt ook veel creatieve mogelijkheden.

paddenstoelen-tijdstippen

Tip 4: kies het goede tijdstip

Het tijdstip waarop je paddenstoelen gaat fotograferen, heeft grote invloed op de foto. Hoe later op de dag je eropuit gaat, hoe lichter en contrastrijker het licht wordt, ook in het bos. Gelukkig kan je de hele dag door paddenstoelen vastleggen, zeker als het bewolkt is. Zoek je op zonnige dagen toch naar een warme uitstraling van je foto? Zet dan de witbalans op ‘bewolkt’ of ‘schaduw’. Als je in RAW fotografeert, kun je met je fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop Elements, Lightroom of Corel Paintshop de kleurtint makkelijk aanpassen. Je kan ook creatief zijn met de hoek waarin je fotografeert. Leg een paddenstoel bijvoorbeeld eens van onderen vast! Maar je kunt ook een flesje met water meenemen, zodat je zelf dauwdruppels op de paddenstoel kunt creëren. Kijk op de pagina met herfsttips voor nog meer leuke suggesties!

< Terug naar het overzicht