Het Perfecte Plaatje 2022

Tips & tricks voor de zesde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje

Wil je ook dit jaar weer meedoen met de thuisopdrachten van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg! Ga goed voorbereid aan de slag dankzij onze tips & tricks en maak van jouw foto een perfect plaatje.

De zesde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL is: een sportfoto waar de actie vanaf spat. Onze verzamelde tips voor deze opdracht lees je hieronder, inclusief een exclusieve bonustip van gastjurylid Marcel ter Bals.

10 Tips | Bonustip van gastjurylid | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie | Deel jouw resultaat

1. Bedenk hoe je actie wil laten zien

Vraag jezelf af wat jij onder actie verstaat en welk beeld je hierbij voor je ziet. Weet je ook al welke sport je wilt gaan fotograferen? Het handigste is om te beginnen met een sport die je begrijpt of zelf beoefent. Op deze manier weet je direct welke actie een spectaculaire foto kan opleveren. Daarnaast zal het ook eenvoudiger zijn een model voor je foto te vinden.

2. Kies je model en achtergrond

Wanneer je de kans hebt om zelf een model te kiezen, ga dan op zoek naar het model dat het beste aansluit bij jouw foto. Dit hoeft niet per se de beste sporter te zijn, soms kan een sporter met bijzondere uiterlijke kenmerken of veel expressie beter werken dan een pro-sporter zonder uitstraling. Vervolgens kun je op zoek naar een achtergrond. Kies je hierbij voor een passende achtergrond of juist eentje met contrast, iets wat misschien wel vragen oproept?

3. Check de locatie, zodat je alles kan voorbereiden

Wanneer je op een sportevent jouw foto wilt maken, heb je te doen met de speler(s) en het speelveld. Het kan helpen om de locatie van tevoren te bekijken om je zo goed voor te kunnen bereiden op de omstandigheden. Hoe is het licht, vanaf welke hoek kun je de mooiste foto’s maken en hoe stel je je camera het beste in? Schiet ook zeker, wanneer dat mogelijk is, eerst tijdens een training: zo ben je goed voorbereid wanneer het echte event plaatsvindt.

4. Schiet veel foto’s, zodat je later het perfecte plaatje kunt uitkiezen

Stel je camera in met een hoge burst-modus, waardoor je zoveel mogelijk beelden per seconde kunt maken. Op deze manier vang je veel verschillende bewegingen en is de kans groter dat jouw gewenste shot ertussen zit. Mocht jouw camera niet over een snelle motordrive beschikken, dan kun je overwegen in het jpeg-bestandformaat te schieten in plaats van RAW. Doordat de jpeg-bestanden kleiner van formaat zijn, zal jouw camera een hoger aantal foto’s per seconde kunnen schieten. Wat ook kan helpen, is het gebruik van een snellere geheugenkaart.

5. Stel je camera goed in

Als uitgangspunt kun je starten met een diafragma van 4 en een sluitertijd rond de 1/1000s. Vervolgens kun je op zoek gaan naar het perspectief dat past bij jouw idee. Wanneer je één of meerdere composities gevonden hebt, kun je verder spelen met de instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld met een iets langere sluitertijd beweging in de foto creëren. Of beweeg de camera met het onderwerp mee om een fraai pan-shot te schieten. Bij zo’n shot is het onderwerp scherp, maar de achtergrond bewogen. Let op, dit vergt flink veel oefening maar levert spectaculaire resultaten op.

Foodfotografie

Foto: Marcel ter Bals

6. Geef niet op

Sportfotografie is complex, omdat je in slechts korte tijd het perfecte plaatje kunt schieten. In dat moment wil je niet alleen de actie goed vastleggen, je model moet ook net goed kijken, het licht moet goed zijn, net als de achtergrond. Laat je niet ontmoedigen wanneer het niet direct lukt. Je kunt een sportfoto zien als een stappenplan, die je stap voor stap moet beheersen voor je een goede foto schiet. Begin bijvoorbeeld bij het vastleggen van de actie, zonder rekening te houden met de achtergrond. Wanneer je de actie naar je zin kan vastleggen, probeer je dit nogmaals maar dan met een fraaie achtergrond. En ga zo door tot je alle elementen gecombineerd hebt tot jouw perfecte plaatje.

7. Kies de juiste gear afhankelijk van welk actieshot je wil maken

Met een groothoeklens kun je dichtbij je onderwerp komen en tevens een stuk van de omgeving laten zien. Doordat je als kijker dicht op de actie staat, maakt dit de foto erg dynamisch en heb je het gevoel dichtbij te zijn. Is het bij jouw foto niet mogelijk om dichtbij te staan? Dan kan je het beste een zoomlens gebruiken. Afhankelijk van hoe dicht bij je kunt komen, zal een lens van 200 tot 400 mm het beste werken. Wanneer je kiest voor een zoomlens, is het verstandig om je camera op een statief te zetten, zoals een tripod of een mobielere monopod, zodat je bewegingsonscherpte in jouw foto’s voorkomt.

8. Wees brutaal

Of je nou de zaterdagcompetitie van jouw lokale voetbalclub schiet of een race-event op het circuit op Zandvoort: een brutale fotograaf heeft de halve wereld. Vraag mensen opzij te gaan en wees niet bang om naar de beste plekjes voor jouw foto te lopen. Zoek uit wat de mogelijkheden zijn op sportevenementen, wellicht bestaat er de mogelijkheid achter de schermen te komen. Lukt dit niet, zorg dan dat je de locatie vooraf verkent zodat jij als eerste op de beste plek zit.

9. Leer jouw focus kennen

Om jouw onderwerp goed scherp in beeld te krijgen, is het van belang dat je precies weet hoe je moet focussen met jouw body. Dat klinkt misschien logisch, maar je zult merken dat jouw camera veel verschillende mogelijkheden heeft waarmee je kunt werken. Het is dan aan jou om de beste eruit te kiezen. Vertrouw je bijvoorbeeld op de camera en laat je de automatische focus het werk doen? Of stel je vooraf scherp op een object waar jouw model voorbijkomt? Sta ook stil bij hoe jouw camera reageert wanneer er meerdere mensen in beeld zijn. Hoe zorg jij er dan voor dat je dan focust op de juiste persoon? Zorg dat je bekend bent met de verschillende opties van jouw camera, zodat je in het heetst van de strijd snel de juiste kunt kiezen.

10. Denk in lagen

Een hulpmiddel bij het schieten van sportfotografie is het denken in lagen: wat komt er op de voorgrond, wat in het midden en wat op de achtergrond van je beeld? Door de verschillende lagen krijgt het onderwerp een duidelijke plek op de foto en je creëert diepte. Wanneer je dit combineert met een laag diafragma, krijg je de kans om je onderwerp te isoleren tussen de voor- en achtergrond. Vind je het lastig om een voorgrond te vinden? Dan kun je experimenteren met een laag standpunt waarmee je een deel van de grond als voorgrond laat fungeren. Zoek naar creatieve hoeken waarmee jouw onderwerp zich tussen een complimenterende voor- en achtergrond bevindt, dit versterkt het totale plaatje.



Bonustip

Gastjurylid Marcel ter Bals: ‘Vertel een verhaal’

‘Ik vind het belangrijk dat een foto een verhaal vertelt. De sporters in beeld zijn topatleten en die breng je op hun mooist in beeld. Het onderwerp zal daarom altijd emotie, kracht en inspanning tonen. Dit kan snel te veel worden op een foto, zorg dus voor een goede balans in het beeld. Een valkuil kan zijn dat de foto te druk is of dat er te veel afleidende factoren zijn waardoor het onderwerp ondergesneeuwd raakt. Speel daarom met de scherptediepte en compositie. Als je veel foto’s maakt, krijg je echt wel een paar foto’s die bijzonder zijn.’

Marcel ter Bals

Thuisopdracht insturen

De thuisopdracht is afgelopen. Jouw foto inzenden is helaas niet meer mogelijk.

Extra inspiratie

Deel jouw resultaat

Deel jouw perfecte plaatje met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Ga terug naar boven