HPP Thuisopdracht - opdracht 6

Tips voor thuisopdracht 6 van Het Perfecte Plaatje

Wil je meedoen met de zesde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! We helpen je graag op weg naar jouw perfecte plaatje met tips en inspirerende artikelen.

De zesde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje is: Maak een foto waar de emotie van af knalt

Het Perfecte Plaatje wordt elke woensdagavond 20:30 uur bij RTL4 uitgezonden.

Stuur je foto in via RTL

10 Tips | Gear tips | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie

10 tips voor het vastleggen van emotie

1

Observeer de situatie

Of je nu op straat loopt of in een pretpark verblijft, overal zijn emoties te zien. Ga eens zonder camera de straat op, kijk om je heen en observeer. Van verliefde stelletjes tot een wanhopige moeder met huilende baby, er zijn genoeg emoties te zien. Wanneer je weet waar je op moet letten en welke emoties er te vinden zijn, kun je de camera meenemen om foto’s met emotie te maken.

2

Verplaats je in de kijker

Waar word jij geëmotioneerd van? Bekijk thuis verschillende foto’s en let op de emotie die de foto bij je oproept. Word je ergens heel blij van? Of raak je van bepaalde foto’s juist verdrietig? Onderzoek waar dat aan ligt en hoe de foto is gemaakt. Is er bijvoorbeeld gekozen voor een bepaalde kijkhoek die de aandacht trekt, of is er gebruik gemaakt van kleuren waardoor de emoties versterkt worden? Neem dit allemaal mee wanneer je zelf achter de camera staat.

3

Focus niet alleen op blije emoties

Bij het fotograferen van emotie denken veel mensen aan lachende gezichten en blije modellen. Er zijn echter ook vele andere emoties die je kunt vastleggen, zoals woede, verdriet of liefde. Focus je daarom niet alleen op lachende mensen, maar fotografeer juist die huilende baby, de verliefde tiener of de kwetsbare senior.

4

Zoek de spontaniteit op

Fotografeer op plekken waar je veel spontane, echte emoties kunt tegenkomen. Denk aan een sportwedstrijd waar een deelnemer juichend de finish behaalt, of waar het verliezende team op de grond zakt van verdriet. Ook kun je denken aan een kinderboerderij waar een kleuter met vol enthousiasme naar de dieren kijkt, of een oma die haar kleinkind knuffelt. Stap uit je comfortzone en neem een kijkje op een vliegveld. Hier kom je veel emoties tegen, van mensen die afscheid nemen tot dierbaren die elkaar na lange tijd eindelijk weer kunnen omhelzen.

5

Maak close-up foto’s

Als je emoties vastlegt en hier een close-up foto van maakt, komt de emotie meer tot leven. Kijk daarom goed naar het gezicht van je model en let op wat deze persoon uitstraalt. Belangrijk is om scherp te stellen op de ogen. Hiermee maak je de foto krachtiger waardoor de emoties uit het beeld spatten.

6

Standpunt en sfeer

Sommige emoties komen beter tot hun recht wanneer je ze vanuit een ander standpunt en sfeer fotografeert. Eenzaamheid of angst creëer je bijvoorbeeld door te fotograferen in een donkere, lege ruimte. Een liefdevolle sfeer ontstaat als er zachte kleuren in de omgeving zijn. Probeer verschillende standpunten uit en ontdek wat het beste werkt voor de sfeer die jij wil creëren.

7

Maak gebruik van kleur

Kleurgebruik speelt een grote rol bij het overbrengen van emoties. Speel daarom met kleuren. Dit is lastiger wanneer je op straat fotografeert, maar zeker wanneer je een fotoshoot doet heb je veel mogelijkheid om met kleur te werken. De kleur rood is bijvoorbeeld perfect als je liefde, passie of woede wil vastleggen, waarbij blauw meer geschikt is voor eenzaamheid, verdriet en kou.

8

Ga het gesprek aan

Ga het gesprek aan met je model en vraag naar de dingen waar hij gelukkig van wordt. Grote kans dat er gelijk een lach op het gezicht verschijnt. Natuurlijk is het tegenovergestelde ook mogelijk: vraag je model zijn ogen te sluiten en aan een verdrietige gebeurtenis te denken. Wanneer je model daarna zijn ogen weer opent, kun je de rauwe, pure emotie in de ogen vastleggen.

9

Laat je model de locatie kiezen

Wanneer je met een model werkt, wil je dat je model zo natuurlijk en ontspannen mogelijk voor de camera staat. Wanneer je model namelijk niet op zijn gemak is, zal hij sneller een masker opzetten en geen pure emoties meer laten zien. Vraag daarom je model in welke omgeving(en) hij zich goed en ontspannen voelt. Dit vergroot de kans op pure emoties.

10

Leg interactie vast

Wanneer je meerdere mensen fotografeert, bijvoorbeeld een familie, vriendengroep of koppel, zorg er dan voor dat je de onderlinge interactie vastlegt. Dit bevat namelijk veel emotie. Fotografeer je een kind? Zorg er dan voor dat bijvoorbeeld het favoriete knuffeltje aanwezig is. Dit stelt het kind op het gemak en kan voor aandoenlijke foto’s zorgen.


Gear tips

Thuisopdracht insturen

Heb je jouw inzending voor de thuisopdracht gereed? Stuur deze dan op naar RTL. Let op: Omdat dit een RTL-actie is, ga je hiermee naar de RTL-omgeving.

Stuur je foto in via RTL

Inzenden kan tot en met zondag 21 november 12:00

Extra inspiratie

tips voor trouwfotografie

TIPS VOOR TROUWFOTOGRAFIE

Tips en tricks om jouw eerste dag als trouwfotograaf succesvol te laten verlopen.

> Lees artikel

tips-geforceerde-portretten-voorkomen

TIPS VOOR PORTRETTEN

Tips voor spontane portretfotografie!


> Lees artikel

tips-kinderen-fotograferen

KINDEREN FOTOGRAFEREN

Wij delen we tien fijne tips om jouw kinderen vast te leggen precies zoals ze zijn.

> Lees artikel

groepsfotografie-tips

TIPS VOOR GROEPSFOTOGRAFIE

Een groepsfoto maken gaat anders te werk dan een portret van één persoon..

> Lees artikel