Het Perfecte Plaatje 2022

Tips & tricks voor de zevende thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje

Wil je ook dit jaar weer meedoen met de thuisopdrachten van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg! Ga goed voorbereid aan de slag dankzij onze tips & tricks en maak van jouw foto een perfect plaatje.

De zevende thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL is: maak een macrofoto van een insect. Onze verzamelde tips voor deze opdracht lees je hieronder, inclusief een exclusieve bonustip van gastjurylid Bas Meelker.

10 Tips | Bonustip van gastjurylid | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie | Deel jouw resultaat

1. Lees je goed in over wat macrofotografie eigenlijk is

Wij raden je aan om je goed in te lezen over wat macrofotografie eigenlijk is. Officieel is er pas sprake van macrofotografie wanneer het beeld op de sensor minimaal even groot is als het gefotografeerde onderwerp. De term die hiervoor gebruikt wordt, is 1 op 1 fotografie. Op specifieke macrolenzen wordt hiernaar verwezen als 1:1. Wanneer je beeld hier niet aan voldoet, spreek je over close-upfotografie. In de praktijk worden deze twee vormen van fotografie regelmatig door elkaar gebruikt.

2. Gebruik de juiste lens

Macrofotografie vraagt om een specifieke macrolens. Grof gezien kun je alle verschillende macrolenzen opdelen in drie categorieën. De eerste is een korte lens met 30mm tot 50mm, de tweede een standaard lens met 60mm tot 105mm en de derde met 150mm tot wel 200mm. Het grote verschil zit ‘m in de afstand dit je tot je onderwerp kunt nemen, dat is met de laatstgenoemde lens een stuk meer dan de eerste. Hierdoor verstoor je de dieren of insecten minder en blokkeer je ook het licht niet, want met de korte lens kun je voor een scherpe foto slechts 15 centimeter van je onderwerp fotograferen.

3. Kies ook eens een alternatief

Wanneer je geen specifieke macrolens hebt, zijn er ook alternatieven. Eén hiervan is een close-upfilter. Dit is een filter die je voor op je objectief zet en als het ware als een vergrootglas dient. Deze filter geeft eenzelfde soort effect als een macrolens en je kan vanaf een redelijke afstand je onderwerp fotograferen. Het nadeel van een filter is dat het een extra glas toevoegt tussen de camera en het onderwerp, dit kan zorgen voor een mindere fotokwaliteit.

Een ander alternatief is het gebruik van een macrotussenring. Dit is een cilinder die tussen de body en lens geplaatst wordt, waardoor je dichter op je onderwerp kan fotograferen en toch kan scherpstellen. Hoewel de cilinder geen glas bevat, moet het licht wel een langere afstand naar de sensor afleggen. Het nadeel van dit alternatief is dus enig lichtverlies.

4. Gebruik een statief

Het gebruik van een statief is zeker aan te raden bij het maken van macrofoto’s van insecten. Je voorkomt hiermee bewegingsonscherpte op je foto’s. Zelfs de kleinste bewegingen van de camera, zoals het afdrukknopje indrukken, kan al voor onscherpte zorgen. Daarnaast kan je ook preciezer werken met kleinere diafragma’s. Hierdoor werk je nauwkeuriger en is de kans op een onscherpe foto een stuk kleiner. Onderzoek voor je gaat fotograferen aan welke eisen jouw statief moet voldoen. Moet jij statief bijvoorbeeld licht van gewicht zijn om mee op pad te nemen of een laag standpunt hebben wanneer je laag bij de grond wilt fotograferen?

5. Ga op onderzoek uit en leer de insecten kennen

Net zoals een portret echt tot leven komt bij een klik tussen een model en fotograaf, is dit ook het geval bij het maken van macrofoto’s van insecten. Hoe beter jij als fotograaf de karaktereigenschappen van jouw gekozen insect kent, des te groter de kans op een goede foto. Denk aan de bloemen of planten waarmee een insect zich voedt, maar ook aan hoe ze kunnen reageren op jouw aanwezigheid. Door het gedrag van insecten te begrijpen, kun je anticiperen op hun gedrag.

6. Bedenk welk verhaal je met je foto wilt vertellen

Ga je enkel voor een technisch mooi shot of wil je juist wat vertellen met je macrofoto? Vraag jezelf af hoe je het verhaal van je foto kunt verwerken in compositie en licht. Ook al heb je de insecten niet onder controle, probeer het uiteindelijke plaatje zo visueel mogelijk te maken in je hoofd, dan weet je continu waar je naar streeft. Vervolgens kun je nadenken welke weersomstandigheden het juiste licht geven, of kies je voor een lichtopstelling?.

7. Fotografeer op ooghoogte

Wanneer je een insect op ooghoogte fotografeert, geeft dit een bijzonder effect bij macrofotografie. Ineens is het niet zomaar een insect, maar het is een insect dat je opeens recht in de ogen kan kijken. Dit maakt een macrofoto extra bijzonder. Je laat immers iets zien wat met het blote oog niet te bekijken is. Daarnaast wordt de kijker onderdeel van de wereld van het insect. Ook hierbij is het gebruik van een laag statief natuurlijk zeer prettig.

Macrofotografie

Foto: Bas Meelker

8. Speel met scherpte en onscherpte

Je onderwerp scherp fotograferen, is altijd een goed streven. Maar speel ook eens met onscherpte in je foto. Gebruik bijvoorbeeld een heel groot diafragma waardoor maar een klein deel van je onderwerp scherp wordt. Dat kan een foto een stuk spannender maken.

9. Denk goed na over je achtergronden

In je foto gaat het niet alleen om je onderwerp; alles in je foto doet mee. Een rustige of drukke achtergrond of een andere kleur kan je foto een hele andere dimensie geven. Experimenteer hier vooral eens mee!

10. Wees voorzichtig met de natuur

Last but not least: wees voorzichtig met de natuur! De natuur is kwetsbaar en met name insecten hebben het op dit moment erg zwaar. Ga dus behoedzaam te werk en bedenk dat geen enkele foto het onnodig beschadigen van de natuur waard is.Bonustip

Gastjurylid Bas Meelker: ‘Geduld is een schone zaak’

‘Bij macrofotografie is het belangrijk dat je geduld hebt en een goed plekje opzoekt waar je kunt fotograferen. Ga eens rustig zitten en kijk goed om je heen. Pas dan zie je vaak hoeveel interessante onderwerpen er te vinden zijn.’

Bas Meelker

Thuisopdracht insturen

De thuisopdracht is afgelopen. Jouw foto inzenden is helaas niet meer mogelijk.

Extra inspiratie

Deel jouw resultaat

Deel jouw perfecte plaatje met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Ga terug naar boven