HPP Thuisopdracht - opdracht 7

Tips voor thuisopdracht 7 van Het Perfecte Plaatje

Wil je meedoen met de zevende thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! We helpen je graag op weg naar jouw perfecte plaatje met tips en inspirerende artikelen.

De zevende thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje is: Maak een een mooi indringend beeld van een kind waarbij je speelt met licht

Het Perfecte Plaatje wordt elke woensdagavond 20:30 uur bij RTL4 uitgezonden.

Stuur je foto in via RTL

10 Tips | Gear tips | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie

10 tips voor portretfotografie

1

Stel scherp op de ogen

Zoals bij veel andere vormen van fotografie is dit bij portretfotografie ook heel belangrijk: stel scherp op de ogen. Omdat het model het onderwerp is van de foto, zijn scherpe ogen misschien wel het belangrijkste. Het is niet voor niets dat fotograaf William Rutten wel eens heeft gezegd: "Focus altijd op de ogen of het oog dat het dichtstbij de kijker is. De ogen zijn het allerbelangrijkste stukje in je portret. Als die niet scherp zijn, is het portret mislukt."

2

Houd contact met het model

Bij portretfotografie is het belangrijk om je model op het gemak te stellen. Je ziet het namelijk snel terug op de foto wanneer je model zich ongemakkelijk voelde. Probeer daarom regelmatig te blijven praten. Leer je model kennen, toon interesse, laat af en toe wat foto’s zien en neem onzekerheden weg.

3

Fotografeer met een groot diafragma

Wil jij ook een mooie zachte, onscherpe achtergrond creëren? Gebruik dan een groot diafragma (klein getal). Dit zorgt voor een mooi bokeh effect en geeft je foto’s een professionelere uitstraling.

4

Ga creatief te werk

Wanneer je wat creatiever te werk wilt gaan kun je gebruik maken van props of alternatieve achtergronden. Hiermee kun je een bepaalde sfeer creëren die jij wilt uitstralen. Licht acteerwerk van je model kan hier ook bij helpen.

5

Gebruik de juiste brandpuntsafstand

Het gebruik van de juiste brandpuntsafstand is erg belangrijk voor portretfotografie. Een verkeerde afstand kan namelijk voor vervorming in het gezicht zorgen. Zo zorgt groothoek vaak voor grote neuzen, en drukt een telelens het gezicht in elkaar waardoor het model voller lijkt. Kies daarom voor een brandpuntafstand tussen de 35-100 mm, maar het beste blijf je tussen de 50-85mm.

6

Kies voor de juiste lenzen

Het juiste objectief gebruiken kan een groot verschil maken voor portretfotografie. Primelenzen zijn zeer geschikt omdat ze vaak een groot diafragma hebben en qua scherpte en kwaliteit bovenaan staan. Denk bijvoorbeeld aan een 35mm F/1.4, 50mm F/1.8, of 85mm F/1.2. Ook een 70-200mm F/2.8 is zeker geschikt voor portretfotografie.

7

Denk aan je compositie

Ook bij portretfotografie is compositie belangrijk. Fotografeer je model niet enkel in het midden, dit zorgt voor ‘saaie’ foto’s. Probeer daarom meerdere composities uit en ontdek wat voor jou werkt. Natuurlijk is het niet erg om af en toe van de regels af te wijken, maar vind hierin de juiste balans.

8

Fotografeer stiekem

Wanneer je een tijdje achter elkaar fotografeert zal het al snel erg geposeerd en geforceerd worden. Probeer daarom ook eens stiekem foto’s te maken. Maak bijvoorbeeld een grapje tussendoor en maak dan stiekem een foto. Mensen zijn vaak losser wanneer ze denken dat er geen foto’s worden gemaakt. Dit is een spontanere manier om iemand in beeld te brengen.

9

Zoek naar het juiste licht

Het juiste licht vinden bij portretfotografie kan lastig zijn. Je kunt het beste kiezen voor zacht en diffuus licht. Hiermee heb je minder kans op harde, vervelende schaduwen. Gebruik een softbox op je lamp of flitser om het licht te verzachten. Wanneer je dit niet hebt kun je ook het licht reflecteren.

10

Vergeet je nabewerking niet

Het editen van je foto’s geeft soms net die missende sparkel aan je foto. Daarnaast is het ook goed om de huid te retoucheren om oneffenheden weg te halen. Let er wel op dat je niet te enthousiast wordt met de nabewerking; je wil niet dat het model een levende pop wordt of een oranje huid krijgt.


Gear tips

Thuisopdracht insturen

Heb je jouw inzending voor de thuisopdracht gereed? Stuur deze dan op naar RTL. Let op: Omdat dit een RTL-actie is, ga je hiermee naar de RTL-omgeving.

Stuur je foto in via RTL

Inzenden kan tot en met zondag 28 november 12:00

Extra inspiratie

tips-kinderen-fotograferen

KINDEREN FOTOGRAFEREN

Wij delen we tien fijne tips om jouw kinderen vast te leggen precies zoals ze zijn.

> Lees artikel

tips-geforceerde-portretten-voorkomen

TIPS VOOR PORTRETTEN

Tips voor spontane portretfotografie!


> Lees artikel

thuis fotostudio maken

MAAK JE EIGEN FOTOSTUDIO

Je wilt een eigen fotostudio maken, maar wat heb je daar nu precies voor nodig?

> Lees artikel

wat-is-een-primelens

WAT IS EEN PRIMELENS?

Prime lenzen hebben veel voordelen, is het iets voor jou? Lees snel verder.

> Lees artikel