HPP Thuisopdracht - opdracht 8

Tips voor thuisopdracht 8 van Het Perfecte Plaatje

Wil je meedoen met de achtste thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! We helpen je graag op weg naar jouw perfecte plaatje met tips en inspirerende artikelen.

De achtste thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje is: Maak een iconisch beeld na

Het Perfecte Plaatje wordt elke woensdagavond 20:30 uur bij RTL4 uitgezonden.

Stuur je foto in via RTL

10 Tips | Gear tips | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie

10 tips voor het namaken van een iconisch beeld

1

Raak geïnspireerd

Er zijn een heleboel iconische beelden, maar welke is nu echt jouw favoriet? Ga bij jezelf na welk bekend beeld je voorkeur heeft. Is het een beeld van vier mannen op een zebrapad, een naakte zwemmende baby of toch een banaan? Als er vanzelf niks te binnen schiet, denk dan eens aan je favoriete album, film of fotograaf. Er is een grote kans dat er tussen je favoriete media al een iconisch beeld zit! Nog niet zeker van je keuze? Vraag het dan aan je vrienden of familie, waarschijnlijk hebben zij ook een persoonlijke favoriet die ze graag met je delen.

2

Ontdek de karakteristieken

Sommige beelden herkennen we meteen en andere vergeten we weer heel snel. We zien elke dag zoveel beeldmateriaal dat er wel iets bijzonders moet zijn aan de iconische beelden die ons bijblijven. Het is belangrijk om te ontdekken wat je gekozen beeld iconisch maakt. Een iconisch beeld is onmiddellijk herkenbaar, daarom is het van belang om uit te vinden wat er nu zo kenmerkend aan is. Het kan van alles zijn, van sfeer tot compositie. Bekijk het iconische beeld goed en bedenk, wat maakt dat ik deze foto onmiddellijk herken? Door te ontdekken wat er zo karakteristiek is aan het beeld maak je het makkelijker na als je achter de camera staat.

3

Vertel een verhaal

Niet alleen herkenbaarheid is een belangrijk kenmerk van iconische beelden, ze hebben vaak ook een symbolische boodschap. Het beeld vertelt een verhaal, is controversieel of neemt een politiek standpunt. Vaak spreken iconische beelden ook tot de verbeelding, ze zetten je echt aan het denken. Wat voor bericht of emotie probeert jouw iconische beeld over te brengen? Onderzoek of de symbolische waarde ook wordt overgebracht door de kenmerken van de foto zelf. Is er bijvoorbeeld gekozen voor een opname vanuit een hoge hoek, waardoor het onderwerp klein of kwetsbaar lijkt? Of juist het tegenovergestelde, lijkt het onderwerp van de foto sterk en krachtig door een lage opnamehoek? Let ook op kleurgebruik, verschillende kleuren kunnen verschillende emoties oproepen.

4

Kies je camera

Natuurlijk maak je met de nieuwste camera’s de scherpste opnames, maar soms is dit niet nodig voor een iconisch beeld. Sommige iconische beelden zijn wat ouder en hebben daarom niet de beste beeldkwaliteit. Het kan leuk zijn om een oudere camera te gebruiken om de foto’s een echte retro-look te geven. Denk ook eens aan verschillende objectieven waarmee je een creatief effect kan creëren zoals een fisheye of macro lens. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze effecten later toe te voegen, in tip nummer negen lees je meer over de nabewerking van foto’s.

5

Maak het jezelf makkelijk

Spontaniteit in fotografie is belangrijk, maar als het gaat om iets recreëren is controle nog belangrijker. In aflevering acht van de Gear Tips zie je hoe je makkelijk een set bouwt voor het namaken van je favoriete beeld. Een statief is essentieel voor een goede controle over de camerahoek, zo bepaal je precies de compositie van de opname. Met een continu licht beheer je de belichting. Kleurtemperatuur, lichtintensiteit en lichteffecten hebben allemaal invloed op de uitstraling van de foto. Kies een verlichting die bij de sfeer van je gekozen beeld past. Wil je later aan de slag met achtergrondbewerking of heb je liever een kale achtergrond? Dan is een backdrop wat voor jou. Leef je helemaal in en maak gebruik van verschillende rekwisieten, zo maak je de foto al helemaal speciaal.

6

Voeg een eigen draai toe

Iets je eigen maken in een namaakopdracht klinkt misschien niet logisch, maar het is toch belangrijk om een eigen draai te geven aan je foto’s. Belangrijk is dat je het beeld herkenbaar laat, maar voeg bijvoorbeeld een persoonlijk detail toe. Als je een persoonlijke fotografiestijl hebt kan je die gewoon gebruiken. Zo kan je als fotograaf je creativiteit kwijt, terwijl je toch duidelijk inspiratie haalt uit het origineel.

7

Denk groter

Denk je eens in, wat zou er buiten het kader van dit beeld afspelen? Hoe zou dit iconische beeld eruit zien door een groothoeklens? Door jezelf deze vraag te stellen kom je misschien wel op leuke, originele ideeën hoe je jouw favoriete iconische beeld kan uitbreiden. Het is natuurlijk moeilijk om een klassieker te verbeteren, maar je kan het altijd proberen! Beeld je in hoe de omgeving van de foto er verder uitziet, wat voor objecten er nog meer op kunnen staan of misschien zelfs wat er achter de camera afspeelt.

8

Verwacht het onverwachte

Als je niet zo van het recreëren bent kan je altijd een onverwachte twist aan het iconische beeld geven. Als het beeld bekend genoeg is, zijn er waarschijnlijk ook een hoop parodieën. Een parodie steekt vaak de draak met het origineel, het is meestal een grappige nabootsing. Hoe bekender je bent met het origineel, hoe meer referenties in de parodie je snapt. Probeer de herkenbaarheid van het iconische beeld te bewaren, terwijl je een onverwachte wending toevoegt.

9

Perfectioneer in nabewerking

Sommige beelden hebben effecten die moeilijk of niet na te bootsen zijn tijdens het fotograferen. Bekijk jouw gekozen beeld goed en beslis wat haalbaar is tijdens de fotosessie. Als er belangrijke details van het iconische beeld verloren gaan op de opnames kan je altijd nog de foto perfectioneren tijdens de nabewerking. Je kan bijvoorbeeld filters toevoegen om extra sfeer te creëren, achtergronden veranderen of objecten toevoegen die je tijdens het fotograferen niet bij de hand had.

10

Voel geen druk

Een iconisch beeld namaken is geen makkelijke klus. Veel mensen zullen het beeld kennen, ze weten dus waar je naar refereert. Ook zijn iconische beelden vaak bekend omdat het mooie en indrukwekkende beelden zijn. Ondanks de onvermijdelijke vergelijking met het origineel hoef je geen druk te voelen. Of je nu het iconische beeld zo precies mogelijk namaakt of je eigen draai er aan geeft, het belangrijkste is dat je er plezier in hebt!


Gear tips

Thuisopdracht insturen

Heb je jouw inzending voor de thuisopdracht gereed? Stuur deze dan op naar RTL. Let op: Omdat dit een RTL-actie is, ga je hiermee naar de RTL-omgeving.

Stuur je foto in via RTL

Inzenden kan tot en met zondag 5 december 12:00

Extra inspiratie

photoshop bewerken

FOTO'S BEWERKEN IN PHOTOSHOP

Je kunt zoveel kanten op in Photoshop. Maar waar begin je? Hier een beknopte tutorial.

> Lees artikel

stilleven-fotograferen

STILLEVEN FOTOGRAFEREN

Een stilleven fotograferen is het vertellen van een verhaal, in beeld.

> Lees artikel

thuis fotostudio maken

MAAK JE EIGEN FOTOSTUDIO

Je wilt een eigen fotostudio maken, maar wat heb je daar nu precies voor nodig?

> Lees artikel

fotograferen met daglichtlampen

DAGLICHTLAMPEN GEBRUIKEN

Met een daglichtlamp schiet je schitterende foto's met natuurgetrouw licht.

> Lees artikel