Het Perfecte Plaatje 2022

Tips & tricks voor de achtste thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje

Wil je ook dit jaar weer meedoen met de thuisopdrachten van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg! Ga goed voorbereid aan de slag dankzij onze tips & tricks en maak van jouw foto een perfect plaatje.

De achtste thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL is: een sprookjesachtig portret. Je leest onze tips voor deze opdracht hieronder, inclusief een exclusieve bonustip van gastjurylid Marije Dijkema.

10 Tips | Bonustip van gastjurylid | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie | Deel jouw resultaat

1. Bedenk wat jij sprookjesachtig vindt

Sprookjesachtig is een persoonlijk begrip. Om een goede invulling aan deze opdracht te geven, is het dan ook belangrijk om jezelf af te vragen wat de opdracht voor jou betekent. Zorg ervoor dat je voor je begint duidelijk voor ogen hebt wat je wil gaan vastleggen. Denk ook alvast na over de details. Hoe meer zaken vooraf duidelijk zijn, des te effectiever je aan de slag kunt gaan.

2. Kies de juiste props, kleding en looks voor je model

Nadat je een helder beeld hebt gevormd van jouw potentiële foto, ga je nadenken over zaken als attributen en accessoires. Met welke zaken kun je jouw beeld versterken? Denk hierbij ook aan make-up en haar: hoe moet dit er idealiter uitzien om jouw foto helemaal af te maken? Wij raden je aan om een (online) moodboard te maken met inspirerende beelden die aansluiten bij je idee. Naast dat het zorgt voor een boel voorpret, heb je dankzij een moodboard ook houvast tijdens het shooten.

3. Speel met de instellingen

De regels van portretfotografie kun je uiteraard ook voor een sprookjesachtig portret toepassen. Maar zeker wanneer je een dromerig effect wilt nastreven, kan het helpen om eens te experimenteren met een lager diafragma. De onscherpte die je hiermee op het verloop van de foto creëert, kan een spannend effect geven.

4. Bedenk welke achtergrond het beste werkt voor jouw idee

De achtergrond van jouw portret kan een mooie versterking zijn van het gewenste eindresultaat. Bedenk of je kiest voor een neutrale en egale achtergrond die ervoor zorgt dat echt alle aandacht op jouw model is gericht, of kies juist voor een achtergrond die aansluit bij jouw model, wat kan zorgen voor een nog krachtiger beeld. Wil je vragen of reacties oproepen? Kies dan voor een contrasterend en verrassende achtergrond.

5. Gebruik een statief

Door een statief op ooghoogte van het model te plaatsen, is het eenvoudiger om scherp te stellen op de ogen met een lager diafragma. Wanneer je beschikt over een body met eye-tracking kun je zelfs afdrukken zonder door de zoeker te kijken. Dit heeft als voordeel dat je met je model kunt blijven communiceren. Meestal zorgt dit ervoor dat je model zich beter op diens gemak voelt, wat de foto ten goede komt. Door eventueel gebruik te maken van een remote kun je dit zelfs nog versterken.

Marije Dijkema

Foto: Marije Dijkema

6. Gebruik zacht licht

Een zacht licht gecombineerd met tegenlicht of schaduw versterkt een dromerige setting. Vermijd direct zonlicht en plaats je model liever in de schaduw of binnen, waar je met behulp van invallend daglicht of lampen kunt spelen om de juiste look voor jouw foto te creëren. Hulpmiddelen als softboxen of simpelweg vitrage kunnen ook helpen het juiste effect te creëren.

7. Focus op de ogen

Zoals Leonardo da Vinci ooit al schreef: ‘De ogen zijn de spiegel van de ziel’. Daarom is het zaak om ervoor te zorgen dat de ogen van je model perfect scherp zijn. Zo krijg je het gevoel dat wanneer je als kijker naar een portret kijkt, het model je ook écht aankijkt met misschien wel een verhulde boodschap in diens blik. Wanneer jouw model van opzij de camera inkijkt en je voor een laag diafragma kiest, zorg je ervoor dat het oog dat het dichtste bij de camera is, scherp is. Het oog dat verder van de camera afligt kan dan iets onscherp zijn, in welke mate hangt van jouw persoonlijke voorkeur af.

8. Laat je model zich goed inleven

Neem jouw model mee in de fantasiewereld die jij in gedachten hebt. Vraag je model zich goed in te leven, hoe beter hij of zij dit doet, des te meer je hiervan terug zult zien in het uiteindelijke beeld. Hiervoor is het ook van belang dat jouw model zich op z’n gemakt voelt en zich vrij voelt deze emoties te ondergaan.

9. Speel met het perspectief en compositie

Door te spelen met het perspectief en de compositie, kun je verrassende beelden krijgen. Hoewel je in eerste instantie misschien zult kiezen voor een wat traditionelere compositie om te oefenen, is het erg leuk om daarna wat te experimenteren. Zet je camera eens een stuk naar voren of achteren, gebruik een ander brandpunt of schiet eens van een lager of hoger standpunt. Wat valt je op? Wat verandert dit aan de sfeer of emotie op de foto? Komt dit jouw gewenste beeld ten goede of juist niet?

10. Experimenteer met de nabewerking

Een sprookjesachtige sfeer leent zich uitermate goed voor subtiele nabewerking. Dit kan door bijvoorbeeld het extra aanzetten van rood gestifte lippen of door het spelen met kleurintensiteit. Je kan er ook voor kiezen om je beeld veel te bewerken, door bijvoorbeeld elementen als mist of wolken toe te voegen. Je neemt hierdoor de kijker nog meer mee in de wereld van het model.



Bonustip

Gastjurylid gastjurylid Marije Dijkema: ‘Laat een model wegkijken’

‘Een model dat wegkijkt van de camera komt sneller dromeriger over dan een model dat recht in de camera kijkt.’

Marije Dijkema

Thuisopdracht insturen

De thuisopdracht is afgelopen. Jouw foto inzenden is helaas niet meer mogelijk.

Extra inspiratie

Deel jouw resultaat

Deel jouw perfecte plaatje met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Ga terug naar boven