hoe werkt een verrekijker

Hoe werkt een verrekijker?

Of je nu vogelspotter bent, vliegtuigspotter of bijvoorbeeld het spel tijdens een sportwedstrijd beter wilt bekijken, een verrekijker is de perfecte hulp. Maar hoe werkt een verrekijker nou precies? Hieronder leggen we het uit.

Magisch werking van licht | Welke soorten lenzen zijn er? | De opbouw | Over prisma's | Prijsklasse

De magische werking van licht

Een verrekijker geeft je de mogelijkheid om objecten en voorwerpen te zien op een manier die je met het blote oog niet kan zien. De belangrijkste truc voor een verrekijker is het gebruikmaken van licht en een aantal natuurwetenschappelijke principes.

Welke soorten lenzen zijn er?

Licht buigt wanneer het vanuit de lucht overgaat in ander materiaal zoals water of glas. Je noemt dit refractie. Niet alleen verrekijkers maken hier gebruik van, maar ook bijvoorbeeld een corrigerende bril of een vergrootglas.

Je kunt zeggen dat een lens niet meer is dan een geslepen stukje glas waarvan het oppervlak hol of bol is. Op het moment dat het licht de lens raakt, worden de lichtstralen vertraagd en gebogen. De manier waarop de lens is geslepen is heel bepalend voor de lichtbuiging. Hier kunnen we de lenzen in onderscheiden. Lenzen die middenin dikker zijn dan aan de zijkanten (een bolle lens), noemen we convex of convergerend. Deze lenzen trekken het licht naar binnen en focussen op één plek. Het resultaat is een vergroot beeld. Wanneer een lens in het midden dunner is dan aan de buitenkant (een holle lens), noemen we concaaf of divergerend. Deze lenzen doen precies het tegenovergesteld van een convergerende lens. De lichtstralen worden gespreid over een groter oppervlak.

verrekijker
prisma

De opbouw van een verrekijker

Als je een verrekijker zou ontleden, zou je zien dat er twee convergerende lenzen achter elkaar zijn geplaatst. De taak van een verrekijker is over het algemeen vergroten. De eerste lens (het objectief) vangt het licht op en geeft een gefocust beeld. De tweede lens (het oculair) vangt vervolgens dit beeld weer op en vergroot het. Een tube (de huls) geeft het effect van een telescoop. Zet twee van deze telescopen naast elkaar en je hebt een verrekijker.

Toch is het niet helemaal zo simpel zoals hierboven geschetst. Wanneer het licht van een veraf gelegen onderwerp de convergerend lens raakt, kunnen de afgebogen lichtstralen elkaar kruisen. Dit veroorzaakt een beeld dat ondersteboven staat. De prisma’s (twee geslepen stukken glas) moeten dit weer rechttrekken. De eerste prisma draait het beeld 90 graden, de tweede prisma draait het nog eens 90 graden verder. Dit corrigeert je beeld weer helemaal recht.

Prisma’s maken het verschil

Er zijn twee verschillende manieren waarop de prisma gezet kan worden, oftewel achter elkaar (een dakkantprisma) of waarbij ze 90 graden tegenover elkaar staan (porroprisma). De manier waarop de prisma’s geplaatst zijn, hebben invloed op het gewicht van de kijker en de vorm van de kijker (compact of groter).

De enige soort kijkers die niet meeweegt in deze stelling zijn veldkijkers (ook wel theaterkijkers). Deze soort kijkers zijn lichter en kleiner maar draaien het beeld wel om (zonder prisma’s). Het grote nadeel hiervan is dat de beeldkwaliteit minder is. Wil je meer weten over de eigenschappen van een verrekijker en heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste kijker? Lees dan verder op onze Keuzehulp Verrekijkers.

Prijsklasse

Een verrekijker kan enkele tientjes kosten tot duizenden euro’s. Kwaliteit en prijs is bij verrekijkers vaak wel verbonden. Het belangrijkste bij je keuze is dat de verrekijker past bij de activiteit waarvoor je hem gaat gebruiken. Denk aan gewicht, nachtelijk gebruik en coating. In ons assortiment is voor elke toepassing de geschikte verrekijker te vinden.

Welk merk kies jij?

Wij hebben verrekijkers van verschillende merken in ons assortiment. Welk merk kies jij?

Nikon | BresserBushnellSwarovski

Top 10 verrekijkers

Om de keuze iets makkelijker te maken hebben wij een top 10 verrekijkers opgesteld: 

Meer inspiratie

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan de volgende artikelen of inspiratieblogs.

beginmetfotografie

BEGINNEN MET FOTOGRAFEREN

Je hebt besloten dat je wilt starten met fotografie. Maar waar begin je dan?

> Lees artikel

dieren

BEWEGENDE DIEREN FOTOGRAFEREN

Hoe leg je het beste dieren vast als ze in beweging zijn?

> Lees artikel

compositie

WAT IS COMPOSITIE

Compositie kan je foto maken of breken. Ontdek onze belangrijkste tips.

> Lees artikel

lensball

FOTOGRAFEREN MET EEN LENSBALL

Een reflectie kan een foto dynamischer maken. Maar waar moet je op letten?

> Lees artikel


> BEKIJK MEER FOTOGRAFIETIPS