Interview met onderwaterfotografe Mia Stawinski

Snel naar: Wie is Mia Stawinski? | Interview | Tips | Apparatuur | Foto's

Bekijk ook Mia's Instagram of website.

Wie is Mia Stawinski?

Mia Stawinski is een Nederlandse onderwaterfotograaf en Sony-ambassadeur die zich inzet voor de bescherming van de oceanen en natuur. Tijdens haar studie Communicatie en Media leerde Mia om met beeld verhalen te vertellen. Ze werkte na haar studie een aantal jaar in Hollywood, maar ze merkte na verloop van tijd dat ze zich meer wilde richten op foto- en videografie met een focus op bedreigde natuur en diersoorten. Ze ontwikkelde zich als wildlife- en onderwaterfotograaf en werd de afgelopen jaren genomineerd voor meerdere fotografieprijzen. Zo kreeg ze onder meer eervolle vermeldingen bij de ND Awards en de International Photography Awards, in de categorieën natuur- en onderwaterfotografie. Daarnaast won ze in november 2022 de derde prijs van de National Geographic Fotowedstrijd 2022 in de categorie dierfotografie.

De Sony-ambassadeur vertelt ons over haar werk, dat voor gave foto’s zorgt, maar ook risico’s met zich meebrengt. Ook geeft ze tips voor als je zelf aan de slag wilt met onderwaterfotografie!

Focus op (onderwater) wildlife

Mia’s passie voor fotografie begon al vroeg. “Ik was op de middelbare school al geïnteresseerd in foto- en videografie”, vertelt Mia. Ze studeerde daarom Communicatie en Media, en vertrok naar Hollywood om ervaring op te doen. Daar heeft ze een aantal jaar gewerkt. “Ik koos er ongeveer vijf jaar geleden voor om me te focussen op wildlifefotografie.” Ze vertrok daarom uit Los Angeles. “Ik reisde naar Indonesië en Mexico. Daar kwam ik in aanraking met onderwaterfotografie.” Ze haalde haar duikdiploma’s en nam een GoPro mee onder water, zodat ze haar duiken vast kon leggen. “Ik kon er heerlijk mee spelen, maar ik spaarde ondertussen voor een onderwaterbehuizing zodat ik mijn Sony A7 mark III mee kon nemen onder water.” Ongeveer drie jaar geleden kocht Mia haar onderwaterbehuizing. “Ik merkte toen pas echt dat onderwaterfotografie mijn passie is.”

Ze noemt het bijzonder om onder water te kunnen fotograferen. “Ik heb de mogelijkheid om foto’s en video’s te maken van een gebied dat voor veel mensen niet te bereiken is. Ik vind het zo gaaf dat mijn foto’s een inkijkje geven in de onderwaterwereld en dat ik mensen hiermee een beetje dichterbij kan brengen.” Ze vindt het ook belangrijk om haar onderwaterbeelden te delen. “Het maakt mensen bewust van de oceaan en haar kwetsbaarheid.”

Meer bewustzijn creëren

Mia wordt hierbij enorm geïnspireerd door Cristina Mittermeier. “Zij is bioloog en fotograaf, en haar focus ligt op het beschermen van de oceaan. Met haar fotografie laat ze de aarde en de oceaan zien en zorgt ze voor verbinding tussen mensen en natuur. Ze inspireert mij ook om foto’s te maken die een verandering teweeg kunnen brengen. Ik hoop dat ik met mijn foto’s kan laten zien hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen.”

Dat is ook één van de redenen waarom Mia zich inzet voor non-profitorganisaties. “Ik wil deze organisaties helpen met hun boodschap verspreiden.” Ze vertelt dat ze afgelopen jaar gewerkt heeft voor The Olive Ridley Project op de Maldiven. “Naast dat ik veel heb geleerd en veel foto’s heb gemaakt, heb ik ook gezien wat hun werk is. Deze organisatie heeft een soort ziekenhuis voor schildpadden, waar ze bijvoorbeeld schildpadden kunnen helpen die vastzitten in plastic. Ik vind het bijzonder dat ik dat mocht fotograferen.”

Voorbereiding

Voordat Mia ergens gaat duiken, bereidt ze zich goed voor, zodat ze weet wat ze kan verwachten. “Ik doe bijvoorbeeld research naar de dieren die in die omgeving leven en hoe die zich kunnen gedragen. Ik zoek ook uit wat ik moet weten over de landschap en de stromingen, want die kunnen gevaarlijk zijn.” Ze zorgt er daarnaast voor dat al haar gear goed schoon is. “Er moeten bijvoorbeeld geen zandkorrels in mijn onderwaterbehuizing zitten. Daardoor kan een lekkage ontstaan, waardoor mijn apparatuur beschadigd kan raken.” Ook doet ze inspiratie op voordat ze het water ingaat. “Ik kijk naar wat andere fotografen in dat gebied hebben gefotografeerd, zodat ik weet wat ik kan verwachten.”

Mia vertelt dat ze soms wel spannende momenten meemaakt tijdens het duiken. “Duiken brengt wel risico’s met zich mee, daarom is het prettig om met een buddy te duiken.” Ze vertelt dat tijdens één van haar eerste duiken haar luchtfles leeg was. “Maar mijn apparatuur werkte niet goed, dus ik had dat niet door.” Ze dacht op dat moment dat ze nog voldoende lucht had, maar dat was helemaal niet zo. “Gelukkig was mijn duikbuddy er en die merkte dat ik geen adem meer kon halen. Wij hebben toen gereageerd zoals we tijdens duikcursussen hebben geleerd, zodat ik weer boven water kon komen. Dat was wel even slikken, maar achteraf ook een leerzame ervaring. Je kan dus nooit honderd procent vertrouwen op je apparatuur.”

Naast het risico en de leermomenten, zijn er ook genoeg mooie momenten. “Elke duik is weer anders. Dat is wel bijzonder. Het is eigenlijk ook heel avontuurlijk, want je weet nooit wat je aantreft.” Zoals die keer dat ze een walvishaai tegenkwam. “Dit was in Mexico en het was echt een bijzondere ervaring. Het is natuurlijk een enorm dier, maar hij zwom zo rustig en voor je het wist, was hij weer weg. Ik vond het heel bijzonder om foto’s van deze walvishaai te kunnen maken.”

Kwestie van geduld

Een enkele keer komt het voor dat een duik tegenvalt. Dit komt bijvoorbeeld omdat er geen zichtbaarheid is óf omdat er geen interessante dieren langskomen. “Ik was een keer aan het duiken op de Maldiven en ik had de mooiste dieren verwacht, maar het viel tegen. Ik lag al twee uur in het water en zag niets. Ik dacht ook dat er niets meer langs zou komen, dus ik was al bijna het water uit toen er opeens een groep roggen onder me zwom. Ik bleek gewoon geduld nodig te hebben.”

Het was achteraf een goede les, vertelt ze nu. “Het was goed om mezelf weer te herinneren dat je geduld moet hebben. Als je niet lang genoeg wacht, kan het zijn dat er alsnog een dier langs zwemt, als je nét het water uit bent.” Het is daarom soms ook lastig om het water uit te gaan. “Je hebt maar een bepaalde hoeveelheid lucht in je fles zitten, dus na een tijdje moet je er wel uit”, lacht Mia.

Ze is nu weer even in Nederland, maar ze doet al voorbereidingen voor haar volgende reizen en duiken. “Ik ga binnenkort naar een onderwaterbeeldenpark, met als doel om een connectie te creëren tussen mensen en de oceaan.” Ze wil hiermee mensen bewuster maken van het onderwaterleven.

“De oceaan is kwetsbaar en dat vergeten mensen nog wel eens.” Ze kijkt er ook enorm naar uit om eens te zwemmen met walvissen. “Ook zou ik eens naar West-Papoea willen. Het schijnt daar supermooi te zijn. Maar mijn bucketlist gaat nog even door.”

Tips

1. Volg een onderwater- en duikcursus. “Het is belangrijk om je onder water comfortabel te voelen, voordat je er gaat fotograferen. Het is moeilijker dan boven water fotograferen.”

2. Leer je gear goed kennen. “Het is verstandig om je onderwaterbehuizing goed te kennen voor je het water in gaat. Als je die niet kent, wordt het niets namelijk. De knopjes zijn namelijk anders dan op je camera zelf.”

3. Doe research voordat je gaat duiken. “Het is belangrijk om te weten wat je kan verwachten. Welke dieren zwemmen in de omgeving waar je wil duiken? Hoe kunnen ze zich gedragen? Hoe diep is het en wat is de stroming?”

4. Duik met een buddy. “Een buddy kan op jou en je omgeving letten, zodat jij rustig foto’s kan maken. Het is fijn om iemand bij je te hebben die je vertrouwt, die de omgeving in de gaten houdt en die op je wacht terwijl je foto’s maakt.”

5. Respecteer je omgeving. “Je bent als duiker te gast in de onderwaterwereld, wees daarom ook respectvol naar je

6. Maak veel foto’s en geniet. “Het is fijn om veel foto’s te maken, daar leer je van. Boven alles is het belangrijk om vooral te genieten!”

Apparatuur

Voor haar foto’s gebruikt Mia de volgende apparatuur. Een Sony A7 mark III camera en de Sony 16-35mm f2.8 GM lens samen met de Nauticam onderwaterbehuizing voor de Sony A7 III.

Mia's foto's

Benieuwd naar meer werk van Mia? Een greep uit haar portfolio:

De afgelopen jaren heeft ze haar eigen stijl ontwikkeld. “Ik focus mijn foto’s en video’s vaak op één dier en ik probeer de achtergrond stil te houden. Ik werk graag minimalistisch en ik probeer ook zo natuurlijk mogelijk foto’s te maken.” Zo kiest ze ervoor om niet te flitsen. “Ik wil dit niet vanwege de dieren. Ik wil niet in hun ogen schijnen. Ik werk zo natuurlijk mogelijk, dus ik bewerk mijn foto’s ook minimaal na.”

Terug naar onderwaterfotografie