Keuzehulp Statieven: Welk statief moet je kopen?

Er zijn honderden statieven op onze website te vinden. Allemaal verschillend in materiaal, draagvermogen, hoogte en benamingen. Zo heb je tripods, monopods, gorillapods, tafelstatieven en nog veel meer. Welk statief is voor jou de beste keuze? Waar moet je op letten bij het kopen van een statief? Lastige vragen! Wij helpen je een handje met deze keuzegids, zodat jouw camera altijd stabiel staat!

Soorten statieven | Aluminium of carbon? | Aanbevolen apparatuur | Statiefkoppen | Accessoires

Soorten statieven

Statieven komen in verschillende vormen en maten, met ieder hun eigen toepassing. Om je te helpen kiezen hebben wij een handig overzicht gemaakt met de voordelen en toepassingen per statief. Zo koop jij het statief dat het beste bij jou past.

Tripod

Tripod
Een tripod is een klassiek driebenig statief. Ook hier in zijn er veel verschillende keuzes, die elk weer handig zijn voor een ander type fotografie. Als je veel aan macrofotografie doet, dan moet je gaan voor een statief dat laag bij de grond komt. Een tripod met omkeerbare of kantelbare middenkolom kan je camera bijna tot aan de grond krijgen. Voor de reizigers onder ons is het belangrijk om te letten op het gewicht en de ingeklapte lengte. Hoe compacter het statief, hoe makkelijker je deze overal mee naar toe neemt.

Alle tripods
Monopod

Monopod
Een monopod is een statief met maar één been. Ideaal voor als je stabiel foto's en video's wilt maken, maar toch erg mobiel wilt blijven. Een monopod hoef je niet telkens in te klappen en neem je gemakkelijk mee. Perfect als je evenementen en actiemomenten vast moet leggen. Zelfs met zwaardere camera's en telelenzen lukt het veel monopods om genoeg stabiliteit te bieden voor een foto zonder bewegingsonscherpte.

Alle monopods
Gorillapod

Gorillapod
Een gorillapod is een buigzaam en klein statief dat met drie flexibele poten aan verschillende objecten kan worden vastgeklemd. Alle kogelgewrichten in de poten hebben een rubberen omhulsing. Of het nu een lantaarnpaal, hek of een boom is, de Gorillapod kan overal aan vast gemaakt worden. Grotere modellen kunnen zelfs de zwaarste spiegelreflexcamera's dragen.

Alle monopods
Tafelstatief

Tafelstatief
Een tafelstatief is een klein en licht statief dat op een vaste ondergrond gezet kan worden en zo extra ondersteuning biedt. Door de compacte constructie kunnen dit type statieven voor verschillende situaties worden ingezet, maar bieden ze vooral uitkomst als er niet veel ruimte is voor het meenemen van een grote tripod. Perfect voor action- en 360°-cams en compactcamera's.

Alle tafelstatieven
Videostatief

Videostatief
Videostatieven zijn doorgaans steviger en iets sterker dan normale statieven. Professionele videocamera's met accessoires en complete videorigs kunnen behoorlijk oplopen in het gewicht. Het is dus essentieel dat het statief voldoende stabiliteit geeft gedurende een opname. Een belangrijk aspect van een videostatief is een videokop. Deze maakt zeer vloeiende bewegingen dankzij de vloeistof die erin zit.

Alle videostatieven

Aluminium of carbon?

Het is je vast opgevallen tijdens het bekijken van onze statieven. De ene keer staat er aluminium en de andere keer carbon. Wat je dan ook opgevallen is, is dat de prijzen van de carbon statieven een stuk hoger liggen. Wat is het verschil tussen deze twee materialen en hoe zit dat met de prijs?

Aluminium
Een aluminium statief is erg stevig en veruit de meeste statieven worden er van gemaakt. Aluminium is een relatief lichte metaalsoort en hierdoor zijn de statieven niet ongelofelijk zwaar terwijl ze toch voldoende stabiliteit bieden. Een nadeel aan dit metaal is dat het de temperatuur van de omgeving aanneemt. In de winter kunnen de poten dus erg koud aanvoelen. Gelukkig zijn er daar statieven voor met beenwarmers.

Carbon
Een carbon statief is gemaakt uit meerdere lagen van koolstofvezels. Dit is een zeer duurzaam en stevig materiaal, dat ook nog eens enorm licht qua gewicht is. Hierdoor is het gewicht van carbon statieven vaak vele malen lager dan die van aluminium. Perfect voor op reis! Dit komt wel met prijskaartje, want koolstofvezel (carbonfibre) is een kostbaar materiaal.


Aanbevolen apparatuur

Om je keuze wat makkelijker te maken hebben we hieronder een selectie gemaakt van onze favoriete statieven. Ze zijn opgedeeld in draagvermogen, zodat je eenvoudig het juiste statief kan uitzoeken voor jouw apparatuur.

Tot 1 kg:

Joby Gorillapod
Joby Gorillapod
 • Draagvermogen: 325g
 • Flexibel
 • Gewicht: 52g
Bekijk hier!
Manfrotto Mini Tripod
Manfrotto Mini Tripod
 • Draagvermogen: 1000g
 • Max. hoogte: 13.5cm
 • Gewicht: 190g
Bekijk hier!
Sirui tafelstatief
Sirui tafelstatief
 • Draagvermogen: 500g
 • Max. breedte: 8.5cm
 • Gewicht: 230g
Bekijk hier!

Tot 6 kg:

Rollei Compact traveler No.1
Rollei Compact traveler No.1
 • Draagvermogen: 5kg
 • Ingeklapt: 32cm
 • Gewicht: 1200g
Bekijk hier!
Benro Slim Travel Statief
Benro Slim Travel Statief
 • Draagvermogen: 4kg
 • Max. hoogte: 130cm
 • Gewicht: 1200g
Bekijk hier!
Sirui T-025SK Carbon
Sirui T-025SK Carbon
 • Draagvermogen: 5kg
 • Ingeklapt: 30cm
 • Gewicht: 1005g
Bekijk hier!

Meer dan 15 kg:

Sirui RX-2214 Reporter
Sirui RX-2214 Reporter
 • Draagvermogen: 18kg
 • Max. hoogte: 183cm
 • Gewicht: 1600g
Bekijk hier!
Gitzo Mountaineer
Gitzo Mountaineer
 • Draagvermogen: 18kg
 • Carbon
 • Gewicht: 1740g
Bekijk hier!
Leofoto Ranger
Leofoto Ranger
 • Draagvermogen: 15kg
 • Ingeklapt: 20cm
 • Gewicht: 1500g
Bekijk hier!

Verschillende statiefkoppen

Je hebt een statief gekozen en nu moet je nog een geschikte statiefkop erbij zoeken. Je plaatst je camera op je statiefkop. Deze kop bepaald hoe jij je camera kunt bewegen. Er zijn veel verschillende statiefkoppen. Welke jij nodig hebt, hangt af van voor wat je hem wilt gebruiken. Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt met de belangrijkste statiefkoppen.

Balhoofden
Balhoofden

Een balhoofd is de meest gebruikte statiefkop. Deze is gebaseerd op een kogelgewricht zodat je snel en makkelijk in alle richtingen kan verstellen.


  Bekijk balhoofden
3-weg koppen
Driewegkoppen

De driewegkop is op 3 verschillende assen aan te passen. Zo kan je heel precies de richting van de camera bepalen. Het instellen kost hierdoor wel wat meer tijd.

Bekijk driewegkoppen
Schommelkoppen
Schommelkoppen

Een schommelkop is ideaal voor lange (tele)lenzen. De schommelkop monteer je op het objectief in plaats van op de body. Daarnaast kan deze kop 360 graden draaien.


  Bekijk schommelkoppen
Panoramakoppen
Panoramakoppen

Een panoramakop is een echte musthave wanneer je een 360 graden foto wilt maken. Met deze kop kan je de camera in gelijke, vloeiende stappen bewegen.


  Bekijk panoramakoppen
Vloeistofkoppen
Vloeistofkoppen

Met een vloeistofkop voorkom je schokkerige en trillende beelden. Dit komt omdat de vloeistofkop de bewegingen licht vertraagd.


 
  Bekijk vloeistofkoppen
Videokoppen
Videokoppen

Een videokop heeft vaak een hoger draagvermogen én een langere bedieningshendel. Daarnaast zijn ze gevuld met een vloeistof zodat je vloeiende beelden filmt.

Bekijk videokoppen

Statief accessoires

Drie veel gebruikte, en vaak ook essentiële, accessoires voor statieven zijn de waterpas, beenwarmer en het contra gewicht. Veel statieven beschikken al over een ingebouwde waterpas. Als dit niet het geval is, dan kan je er een aanschaffen die je op je camera kan bevestigen. Met een waterpas weet je altijd zeker of je foto recht is en er geen scheve horizon is. Dit scheelt je erg veel tijd in het nabewerken. Zeker als je honderden vakantiefoto's recht moet gaan zetten.

De beenwarmer is al kort uitgelegd bij de aluminium statieven hierboven. Wederom zijn er veel statieven die hier standaard over beschikken. Als je vaak buiten te vinden bent tijdens de wat koudere maanden in het jaar, dan worden de poten van je aluminium statief erg koud. Als je geen handschoenen aan hebt vanwege de grip, dan kan het vastpakken van je statief nogal vervelend zijn. Een beenwarmer biedt de uitkomst in dat geval. Dit zachte omhulsel verandert, in tegenstelling tot de metalen poot, niet van temperatuur.

Hoewel een statief veel stabiliteit met zich meebrengt, kan het in sommige gevallen toch niet genoeg zijn. Dit kan komen door bijvoorbeeld harde wind. Om je stabiliteit te vergroten én om te voorkomen dat je kostbare camera omvalt, gebruik je een contra gewicht. Veel statieven hebben aan de onderkant een klein haakje. Hier kan je een extra gewicht aan hangen om het statief stabieler te maken. Dit kan een gevulde tas zijn, een zandzak of iets anders met gewicht. Let wel op het draagvermogen van je statief!

Meer keuzehulpen