Keuzehulp statieven: welk statief moet je kopen?

Er zijn honderden statieven op onze website te vinden. Allemaal verschillend in materiaal, draagvermogen, hoogte en benamingen. Zo heb je tripods, monopods, gorillapods, tafelstatieven en nog veel meer. Welk statief is voor jou de beste keuze? Waar moet je op letten bij het kopen van een statief? Wij snappen dat dit lastige vragen zijn en helpen je graag met deze keuzegids, zodat jouw camera altijd stabiel staat!

Soorten statieven | Aluminium of carbon? | Aanbevolen apparatuur | Statiefkoppen | Accessoires

Soorten statieven

Statieven komen in verschillende vormen en maten, met ieder hun eigen toepassing. Om je te helpen kiezen, hebben wij een handig overzicht gemaakt met de voordelen en toepassingen per statief. Zo koop jij het statief dat het beste bij jou past.

Tripod

Tripod
Een tripod is een klassiek driebenig statief. Ook dit statief heeft verschillende varianten, die elk weer handig zijn voor een ander type fotografie. Met een tripod met omkeerbare of kantelbare middenkolom kan je camera bijna tot aan de grond komen, handig voor macrofotografie! Voor de reizigers onder ons is het belangrijk om te letten op het gewicht en de ingeklapte lengte. Hoe compacter het statief, des te makkelijker je deze overal mee naar toe kan nemen.

Alle tripods
Monopod

Monopod
Een monopod is een statief met maar één been. Ideaal voor als je stabiel foto's en video's wilt maken, maar toch beweeglijk wilt blijven. Een monopod hoef je niet telkens in te klappen en neem je gemakkelijk mee. Zelfs met zwaardere camera's en telelenzen lukt het veel monopods om stabiel te blijven. Een monopod is het perfecte statief als je evenementen en actiemomenten vast wil leggen.

Alle monopods
Gorillapod

Gorillapod
Een gorillapod is een buigzaam en klein statief dat met drie flexibele poten aan verschillende objecten kan worden vastgeklemd. Alle kogelgewrichten in de poten hebben een rubberen omhulsing. Of het nu een lantaarnpaal, hek of een boom is, de gorillapod kan overal aan vast gemaakt worden. Grote gorillapods kunnen zelfs de zwaarste spiegelreflexcamera's dragen.

Alle gorillapods
Tafelstatief

Tafelstatief
Een tafelstatief is een klein en licht statief dat op een vaste ondergrond gezet kan worden en zo extra ondersteuning biedt. Door de compacte constructie kan dit type statieven voor verschillende situaties worden ingezet, maar ze bieden vooral uitkomst als er niet veel ruimte is voor het meenemen van een grote tripod. Een perfect statief voor action- en 360°-cams en compactcamera's.

Alle tafelstatieven
Videostatief

Videostatief
Videostatieven zijn doorgaans steviger en iets sterker dan normale statieven. Professionele videocamera's met accessoires en complete videorigs kunnen behoorlijk oplopen in het gewicht. Het is dus belangrijk dat het statief voldoende stabiliteit geeft tijdens een opname. Een belangrijk onderdeel van een videostatief is een videokop. Deze maakt zeer vloeiende bewegingen dankzij de vloeistof die erin zit.

Alle videostatieven

Aluminium of carbon?

Het is je vast opgevallen tijdens het bekijken van onze statieven dat sommige van aluminium, en andere van carbon zijn gemaakt. Wat je dan zeker ook is opgevallen, is dat de prijzen van de carbonstatieven een stuk hoger liggen. Wat is het verschil tussen deze twee materialen en hoe zit dat met de prijs?

Aluminium
Een aluminiumstatief is erg stevig en veruit de meeste statieven worden van dit materiaal gemaakt. Aluminium is een relatief licht metaalsoort en hierdoor zijn de statieven niet ongelofelijk zwaar terwijl ze toch voldoende stabiliteit bieden. Een nadeel van dit metaal is dat het de temperatuur van de omgeving aanneemt. In de winter kunnen de poten dus erg koud aanvoelen. Gelukkig zijn er ook beenwarmers voor statieven.

Carbon
Een carbonstatief bestaat uit meerdere lagen van koolstofvezels. Dit is een zeer duurzaam en stevig materiaal, dat ook nog eens enorm licht qua gewicht is. Hierdoor zijn carbonstatieven vaak veel lichter dan statieven van aluminium. Carbonstatieven zijn dus perfect om mee op reis te nemen! Dit komt wel met prijskaartje, want koolstofvezel (carbonfibre) is een kostbaar materiaal.


Aanbevolen apparatuur

Om je keuze wat makkelijker te maken, hebben we hieronder een selectie gemaakt van onze favoriete statieven. We hebben ze verdeeld op basis van draagvermogen, zodat je eenvoudig het juiste statief kan uitzoeken voor jouw apparatuur.

Tot 1 kg:

Joby Gorillapod
Joby Gorillapod
  • Draagvermogen: 325g
  • Flexibel
  • Gewicht: 52g
Bekijk hier!
Manfrotto Mini Tripod
Manfrotto Mini Tripod
  • Draagvermogen: 1000g
  • Max. hoogte: 13.5cm
  • Gewicht: 190g
Bekijk hier!
Sirui tafelstatief
Sirui tafelstatief
  • Draagvermogen: 500g
  • Max. breedte: 8.5cm
  • Gewicht: 230g
Bekijk hier!

Tot 6 kg:

Rollei Compact traveler No.1
Rollei Compact traveler No.1
  • Draagvermogen: 5kg
  • Ingeklapt: 32cm
  • Gewicht: 1200g
Bekijk hier!
Benro Slim Travel Statief
Benro Slim Travel Statief
  • Draagvermogen: 4kg
  • Max. hoogte: 130cm
  • Gewicht: 1200g
Bekijk hier!
Sirui T-025SK Carbon
Sirui T-025SK Carbon
  • Draagvermogen: 5kg
  • Ingeklapt: 30cm
  • Gewicht: 1005g
Bekijk hier!

Meer dan 15 kg:

Sirui RX-2214 Reporter
Sirui RX-2214 Reporter
  • Draagvermogen: 18kg
  • Max. hoogte: 183cm
  • Gewicht: 1600g
Bekijk hier!
Gitzo Mountaineer
Gitzo Mountaineer
  • Draagvermogen: 18kg
  • Carbon
  • Gewicht: 1740g
Bekijk hier!
Leofoto Ranger
Leofoto Ranger
  • Draagvermogen: 15kg
  • Ingeklapt: 20cm
  • Gewicht: 1500g
Bekijk hier!

Verschillende statiefkoppen

Nu je een statief hebt gekozen, moet je er ook nog een geschikte statiefkop bij zoeken. Je plaatst je camera op zo’n statiefkop en deze kop bepaalt vervolgens hoe jij je camera kunt bewegen. Er zijn veel verschillende statiefkoppen. Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt met de meest voorkomende statiefkoppen.

Balhoofden
Balhoofden

Een balhoofd is de meestgebruikte statiefkop. Deze kop beweegt door een kogelgewricht, hierdoor kan je de camera snel en makkelijk in alle richtingen bewegen.


  Bekijk balhoofden
3-weg koppen
Driewegkoppen

Een driewegkop kan je op drie verschillende manieren afstellen. Door te tilten, pannen en kantelen kan je heel precies de richting van de camera bepalen. Het instellen kost hierdoor wel meer tijd.

Bekijk driewegkoppen
Schommelkoppen
Schommelkoppen

Een schommelkop is ideaal voor lange (tele)lenzen. De schommelkop monteer je op het objectief in plaats van op de body. Deze kop kan 360 graden draaien.


  Bekijk schommelkoppen
Panoramakoppen
Panoramakoppen

Een panoramakop is een echte musthave wanneer je een 360 graden foto wilt maken. Met deze kop kan je de camera met gelijke, vloeiende stappen bewegen.


  Bekijk panoramakoppen
Vloeistofkoppen
Vloeistofkoppen

Met een vloeistofkop voorkom je schokkerige beelden. Door de vloeistofkop worden de bewegingen namelijk licht vertraagd, waardoor de beelden niet trillen.


 
  Bekijk vloeistofkoppen
Videokoppen
Videokoppen

Een videokop heeft vaak een hoger draagvermogen én een langere bedieningshendel. Daarnaast is een videokop vaak gevuld met een vloeistof. Hierdoor is de kop makkelijk te bedienen én kan je vloeiende beelden schieten.

Bekijk videokoppen

Statiefaccessoires

Naast een statief en een statiefkop, zijn er ook tal van accessoires die je kan gebruiken. De drie veelgebruikte, en vaak ook essentiële, accessoires voor statieven zijn de waterpas, de beenwarmer en het contragewicht.

Veel statieven beschikken al over een ingebouwde waterpas. Als dit niet het geval is, kan je er een aanschaffen die je op je camera kan bevestigen. Met een waterpas weet je altijd zeker of je foto recht is. Dit scheelt je veel tijd bij het nabewerken. Zeker als je bijvoorbeeld honderden vakantiefoto's recht moet gaan zetten.

De beenwarmer is al kort uitgelegd bij de aluminiumstatieven. Ook bij deze accessoire geldt dat veel statieven het al standaard hebben. Als je vaak buiten te vinden bent tijdens de wat koudere maanden in het jaar, dan worden de poten van je aluminiumstatief erg koud. Als je geen handschoenen draagt vanwege de grip, dan kan het vastpakken van je statief nogal vervelend zijn. Een beenwarmer biedt dan uitkomst. Dit zachte omhulsel verandert, in tegenstelling tot de metalen poot, niet van temperatuur.

Hoewel een statief veel stabiliteit met zich meebrengt, kan het in sommige gevallen niet genoeg zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat er een harde wind staat. Om je stabiliteit te vergroten én om te voorkomen dat je kostbare camera omvalt, gebruik je een contragewicht. Veel statieven hebben aan de onderkant een klein haakje. Hier kan je een gewicht aan hangen om het statief stabieler te maken. Dit kan een gevulde tas zijn, een zandzak of iets anders met gewicht. Voor je iets aan dit haakje hangt, is het handig om even het draagvermogen van je statief te checken.

Meer keuzehulpen