Kipon Lens Adapters

Kipon Adapters kunnen als volgt worden geclassificeerd: macro-adapters, elektronische adapters, adapters met ingebouwd glas, optische adapters voor focale reductie, tilt-adapters, shift-adapters, tilt&shift-adapters en meer.

 

Onder invloed van de enigszins recente komst van spiegelloze camerasystemen is er ook een hernieuwde belangstelling voor het vermogen om een breed scala aan lenzen van derden te gebruiken. Vanwege het zelfreferentiële ontwerp van deze camera's biedt het ontbreken van een spiegel in een camerabody-ontwerp, naast een compacter totaalontwerp, een kortere FFD. Door deze kortere registratieafstand te hebben, kunt u theoretisch elke lens met een langere FFD monteren op een camera met kortere FFD door het gebruik van een lensadapter.

 

De lensadapter kan op effectieve wijze het verschil in brandpuntsafstand tussen camera en lens compenseren, bijvoorbeeld een Nikon F-lens naar Sony E-adapter die het verschil van 28,5 mm maakt om de juiste totale brandpuntsflensafstand van 46,5 mm te bieden voor een Nikon F-vattinglens voor oneindige focus. Hoewel dit de ideale situatie is, om lenzen met een langere FFD op camera's met een kortere FFD te plaatsen, bestaan er adapters waarmee u lenzen met kortere FFD-metingen fysiek kunt bevestigen aan camerabehuizingen met een langere FFD.

 

Het nadeel van deze adapters is dat u geen oneindige focus kunt bereiken zonder dat er een correctie element in de adapter zelf zit en het is onwaarschijnlijk dat de kwaliteit van dit correctieve element overeenkomt met de kwaliteit van de lens die wordt bevestigd. Zonder de correctielens op zijn plaats, biedt deze combinatie echter de mogelijkheid om te werken met minder dan oneindige scherpstelafstanden, aangezien de lensadapter nu functioneert als een verlengbuis.

 

Met dit in gedachten kunnen lensadapters ook aanzienlijk geavanceerder zijn en de elektronische communicatie tussen de lens en de camera behouden door het gebruik van dandelion chips, waarbij sommige adapters zelfs in staat zijn om de autofocus en beeldstabilisatiemogelijkheden van een lens te behouden. Aan de andere kant zullen volledig handmatige adapters geen informatie overbrengen tussen de camera en de lens, waardoor u handmatig moet scherpstellen en in de handmatige of diafragma-prioriteitsmodus op de camera moet werken.