Kleurenfilters
Door een kleurenfilter te gebruiken, benadruk en corrigeer je kleuren in je foto’s en creëer je de gewenste sfeer.
Telesin Duik-filters voor GoPro 9/10/11/12, rood/roze/magenta
12, 95
Godox Standaard reflector en kleurfilters voor AD300Pro (AD R14)
32, 95
PGYTech Gradual Color Red Filter lens voor DJI Mavic Pro
Adviesprijs 17,95
9, 23
PGYTech Gradual Color Blue Filter lens voor DJI Mavic Pro
Adviesprijs 17,95
9,-
PGYTech Gradual Color Orange Filter lens voor DJI Mavic Pro
Adviesprijs 17,95
9,-
Hoya 67mm YA3 Pro (oranje)
89,-
MagMod XL Creative Dome Gels
69, 95
Hoya HMC R1 Pro (Red) 67mm in SQ Case
89,-
Rollei Astroklar filter 105mm
Adviesprijs 99,99
49,-
Rollei Astroklar filter 58mm
Adviesprijs 99,99
49,-
Leica 13061 Filter Orange E 39 zwart
150,-
B+W RED DARK 630 MRC BASIC 43
91,-
Kleurenfilter
Een kleurenfilter is ontwikkeld om een deel van het kleurenspectrum te versterken of te absorberen. In het tijdperk van analoge fotografie waren kleurenfilters nodig om de invloed van afwijkingen in kleuren tegen te gaan. Deze afwijkingen ontstonden vooral door het verschil in dag- en kunstlicht, waarbij de specifieke filters de invloed verzwakten. Filters zijn vaak gemaakt van kunststof of gekleurd glas en bieden naast verschillende functies ook stevigheid.
In het digitale tijdperk zijn er kleurenfilters op de markt voor talloze toepassingen. De modellen die kleuren kunnen corrigeren en helder in beeld kunnen brengen worden veel gebruikt. Daarnaast kan het contrast tussen verschillende kleuren en objecten vergroot worden. Veel voorkomende filters zijn die van Lee, B+W en 84dot5mm.
De functies van verschillende kleurenfilters
Voor zwart-wit fotografie is het gebruik van kleurenfilters een effectieve toevoeging om meer uit de details van je foto’s te halen. Rood filters zorgen er voor dat het contrast in de afbeeldingen wordt verhoogd en er meer verschil ontstaat in de zwarte en witte segmenten. Een geel filter biedt vooral een ondersteunende rol voor een rood filter. Het verschil in contrast zit namelijk voornamelijk in een rood filter. Groen filters zorgen voor verschillen in natuurgebieden en blauw filters lichten de lucht uit.
Creëren van sfeerbeelden
Een andere toepassing voor kleurenfilters is het ontwikkelen van sfeerbeelden door het gebruik van de zogenoemde warme en koude verloopfilters. Warme filters zorgen bijvoorbeeld voor een oranje gloed in het beeld. De koude filters geven meer ruimte aan de lichtere kleur, vooral blauwtinten. Je kunt deze filters in verschillende omstandigheden inzetten. Bij mooie wolkenluchten met ijs op de voorgrond kun het effect van winter versterken. Op een strand met een stralende zon kun je juist het zomerse gevoel aanwakkeren.
Gebruik bij flitslicht
Een veel voorkomend probleem bij het gebruik van flitslicht in combinatie met het al aanwezige licht is dat de kleuren niet overeenkomen. Het flitslicht heeft namelijk altijd dezelfde kleurentemperatuur, maar het overige licht verandert continue. Kleurenfilters kunnen hier een oplossing voor bieden. Je kunt namelijk het flitslicht bijstellen naar het omgevingslicht. Hierdoor sluit alles beter bij elkaar aan.
Scherpte, licht en kleuren
Het resultaat verschilt door een aantal factoren. Ten eerste zit er verschil tussen de kleurenfilters van verschillend materiaal. Daarnaast speelt de optische kwaliteit een bepalende rol. Scherpteverlies kan voorkomen, maar de functionaliteit van de filter geeft dan wel het gewenste effect. Het is ook de bedoeling dat kleuren wijzigen dankzij een kleurenfilter. Voor afnemende lichtsterkte kun je experimenteren met een langere sluitertijd of hogere ISO waarde.