Glazen bol fotografie

Tips voor het fotograferen met een lensball

Het fotograferen met een glazen bol is zeker niet makkelijk. Maar als je de uitdaging aangaat, gaan we je nog even over de drempel helpen. Deze tips zullen je helpen wanneer je tegen de muur aanloopt en niet meer weet waar je het zoeken moet.

Geef nooit op | Compositie | Handmatig scherpstellen | Afstand | Lichtinval | Nabewerking | Balvoetjes | Opbergen

Tip 1: geef nooit op

Fotograferen door een glazen bol is niet moeilijk, maar het kan even duren voor je het onder de knie hebt. Scherpstellen is namelijk iets lastiger, je moet rekening houden met de compositie en soms moet je voor het gewenste resultaat je in allerlei bochten wringen. Zoals met zoveel dingen geldt ook hier: oefening baart kunst. Oefen vooral heel veel en geef niet op. Zorg bijvoorbeeld dat je niet alleen een grote lensball hebt (denk aan 100 of 120 mm) maar ook een wat kleinere. Deze stop je makkelijk in je tas, waardoor je ook met je telefoon kan oefenen. Laagdrempeligheid helpt heel goed bij het leren van nieuwe skills.

glazen bol fotografie

Tip 2: Compositie en externe factoren

Een glazen bol is bij uitstek bedoeld voor creatieve foto’s. Compositie en externe factoren spelen hier een grote rol in. Door een goede combinatie van de bol, de achtergrond, lichtinval en lens kan je de bol optimaal benutten bij jouw foto’s. Er zijn echter heel wat meer manieren om de foto’s nog interessanter te maken. Leg de lensball bijvoorbeeld eens in een plas water, op een spiegel of experimenteer met bokeh. Daarnaast kan het gebruiken van een statief ervoor zorgen dat je in de bol meer van de achtergrond kan laten zien.

Tip 3: Handmatig scherpstellen

De kans is groot dat de automatische scherpstelling van je camera (of telefoon) wat moeite zal hebben met het scherpstellen op de glazen bol. Wij raden daarom altijd aan om

gebruik te maken van de handmatige scherpstelling en in live view te werken. Zo kun je precies instellen welk deel jij scherp wilt hebben op de foto. Fotografeer je liever met een smartphone? Tik dan met je vinger op het scherm op de plek waar je de focus wil hebben.

Tip 4: Afstand van de bol tot de lens

Ook het formaat van de bol speelt een rol bij het scherpstellen. Hoe groter de bol, hoe groter de afstand tussen de lens en bol moet zijn. De volgende maten worden veel gebruikt: 60mm, 80mm, 100mm en 120mm.

Tip 5: Lichtinval

Ook het wachten op het juiste licht is ontzettend belangrijk. Als de zon namelijk fel schijnt heb je kans op lichtpunten in de bol. Dit kan opgelost worden door schaduw te creëren of in de schaduw te gaan staan. Als je ’s avonds of bij zonsondergang fotografeert, heb je hier bijna geen last van. De omgeving wordt immers steeds donkerder waardoor de externe lichtbronnen vanzelfsprekend minder worden. Let hier wel op: scherpstellen in het donker is lastiger dan overdag. Dit los je op door je lensball op een stabiele ondergrond neer te leggen of een zaklamp te gebruiken om bij te schijnen.

Tip 6: Nabewerking

Een lensball heeft een convergerende werking. Hierdoor staat het beeld in de bol ondersteboven. Dit geeft unieke beelden en zorgt voor aparte effecten. Wil je het beeld liever omdraaien? Dan kan dit in beeldbewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom. Op je telefoon kan je de mobiele versie van Lightroom gebruiken. Maar er zijn natuurlijk nog meer opties voor je telefoon. Denk bijvoorbeeld aan apps als Snapseed of Afterlight.

Lensball fotografie
Lensball fotografie tips

Tip 7: Balvoetjes

Het is natuurlijk niet zo gek, maar een glazen bol blijft niet zo makkelijk liggen. Daarom bestaan er ook de welbekende balvoetjes. Gebruik deze tijdens het maken van jouw foto, wanneer je de lensball ergens neerlegt. Mocht je de lensball in je hand houden is er natuurlijk niks aan de hand. Wanneer je de foto hebt gemaakt met het balvoetje erbij, is het niet moeilijk om dit op te lossen. Neem een kijkje in een van de eerdergenoemde beeldbewerkingsprogramma’s en shop het voetje eenvoudig weg.

Tip 8: Vergrootglas, dus pas op

Je bent vast wel bekend met het begrip dat het vergrootglas zorgt voor warmte en brand. Dus als laatste tip willen we je herinneren dat je alert blijft bij het opbergen van de glazen bol. Belangrijkste is om regelmatig te controleren of jouw glazen bol niet in de zon ligt. Bewaar hem bijvoorbeeld in de bijgeleverde opbergpouch dan zit je altijd safe!