Focus stacking is een techniek die u kunt gebruiken voor optimale controle over de scherptediepte. Als we focus stacking letterlijk naar het Nederlands vertalen, wordt dit 'brandpunt stapelen'. En dat is precies wat u met deze techniek doet. Focus staking is vooral bij (extreme) macrofotografie erg populair.
Wat doet u precies met focus stacking?
Bij het maken van een focus stack foto combineren we een reeks van beelden tot één resultaat. Ieder beeld in dit resultaat heeft een ander punt waar op gefocust is. Bij het combineren van deze reeks worden alleen de scherpe delen van de foto's samengevoegd en krijgt u een resultaat waarbij de scherptediepte naar eigen wens bepaald is.
We hebben een voorbeeldfoto gemaakt van een bloem waarbij we meerdere foto's met een diafragma van f/2.8 hebben gemaakt. Door de grote diafragma-opening is de scherptediepte van de foto heel klein. Op onderstaande afbeelding is te zien hoe we de focus voor iedere foto een klein stukje verlegd hebben. Om dit nauwkeurig te kunnen doen hebben we gebruik gemaakt van een instelslede.
Toen we 40 foto's gemaakt hadden was de bloem van voor tot achter scherpgesteld. Na het maken van deze foto's hebben we deze met software gecombineerd tot één resultaat. Wij hebben gekozen om deze foto's te combineren met Helicon Focus.
Wat is het voordeel van deze werkwijze?
Eerder noemden we de optimale controle over de scherptediepte. Naast het combineren van 40 foto's is het natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor een kleiner diafragma om de bloem van voor tot achter scherp te krijgen. Bij het werken met focus stacking is het voordeel dat je een precieze controle hebt over de achtergrond onscherpte. Op onderstaande foto's is het verschil te zien tussen de focus stack foto (links) en de foto gemaakt met een klein diafragma van f/16 (rechts).
Focus stacking
Kleine diafragma-opening
Waar kunt u focus stacking nog meer voor gebruiken?
Naast de precieze controle over de scherptediepte is focus stacking dé oplossing voor het fotograferen waarbij de maximale scherptediepte is. Binnen de extreme macrofotografie is focus stacking een must voor voldoende scherptediepte in het eindresultaat. Door de extreme vergroting is de scherptediepte ook extreem klein (slechts een fractie van een millimeter bij een kleine diafragma-opening).
We hebben hieronder een focus stack foto van een vlieg gemaakt waarbij we de ogen van de vlieg scherp in beeld willen hebben. Voor het maken van de foto’s hebben we gebruik gemaakt van een Canon EOS 5D mark IV, een Zonghyi Mitakon 20mm Super macro, een Novoflex Castel mini instelslede en twee speedlite flitsers voor voldoende licht. Om een idee te geven over de kleine scherptediepte bij een super macrofoto hebben we ook een enkele foto toegevoegd waarbij u kunt zien dat slechts een heel klein deel scherp is.
Enkele foto vlieg
100% uitsnede of 'crop'
Om ervoor te zorgen dat de ogen van de vlieg volledig binnen de scherptediepte vallen hebben we een reeks van 40 foto’s gecombineerd tot één beeld. Het resultaat van deze beelden ziet u hier: