Lente

Musthaves voor lente-/ macrofotografie

Voor macrofotografie zijn er een aantal producten die onmisbaar zijn in uw fototas. Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van producten die niet mogen ontbreken als u mooie macrofoto's wilt maken.  

Macrokits

Wilt u direct aan de slag wilt met macrofotografie? Kies dan voor één van de macrokits. Deze kits zijn met zorg samengesteld en bestaan niet alleen uit een camera met macrolens, maar ook handige accessoires als een hoekzoeker of afstandsbediening. Met behulp van onderstaande kits kunt u dus meteen starten met het maken van macrofoto's. 

Canon EOS 80D Macro Edition

De Canon EOS 80D is een zeer complete DSLR die uitgerust is met een 24,2 Megapixel APS-C CMOS-sensor en DIGIC 6 beeldprocessor. In deze kit wordt hij geleverd met de Canon EF 100mm f/2.8 USM macrolens, een medium teleobjectief met een 1.0x vergroting. Samen met de draadontspanner en hoekzoeker heeft u de perfecte macrokit in handen!

Canon EOS 80D Macro Edition

Fujifilm X-T2 Macro Edition

De Fujfifilm Macro Edition is kit die speciaal is samengesteld voor macrofotografie. De kit bestaat uit de Fujifilm X-T2 met 60mm F/2.4 R macrolens en de RR-90 Remote. De kortste scherpstelafstand van dit objectief is 26.7cm, wat zorgt voor een maximale vergroting van 0.5x. Met de remote kunt u foto's maken zonder de ontspanknop in te drukken.

 

Nikon D7200 Macro Edition

Met deze Nikon D7200 kit haalt u alles in huis wat u nodig heeft voor macrofotografie. In combinatie met de Nikon AF-S 85mm F/3.5G ED iF VR(II) DX lens close-ups maken maken op ware grootte. De hoekzoeker is erg handig bij het fotograferen vanuit hoge- en lage standpunten en met de Nikon MC-DC2 kunt u de camera ontspannen zonder contact met de body.

Nikon D7200 Macro Edition

Macrolens (of tussenring/voorzetlens/achromaat)

Bij macrofotografie kunt u verschillende hulpmiddelen gebruiken om uw onderwerp groter in beeld te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een macrolens die speciaal ontworpen is voor macrofotografie. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere hulpmiddelen als tussenringen, voorzetlenzen en achromaten. Een tussenring is een ring die u tussen de camera en het objectief schroeft. Hierdoor wordt de afstand van de lens tot de camera groter, waardoor het scherpstelbereik verschuift. Zo kunt u van dichterbij scherpstellen, wat zorgt voor een grotere vergroting. Bij het gebruik van tussenringen is er één nadeel: het lichtverlies. Bij gebruik van één tussenring is dit vaak één stop, terwijl dit kan oplopen tot twee als u een set tussenringen gebruikt. Om nóg meer vergroting te krijgen kunt u een voorzetlens gebruiken. Deze zet u voor op uw macro objectief om een vergroting te krijgen die de 1:1 verhouding voorbij gaat. Het grote voordeel van gebruik van een voorzetlens is dat er geen licht verloren gaat. U kunt dus met dezelfde sluitertijd blijven werken. Het nadeel is dat er wel sprake is van enig kwaliteitsverlies, omdat u een optisch element toevoegt aan een bestaande lens. Een achromaat is een voorzetlens die bestaat uit meerdere lenselementen, waardoor vertekening en randonscherpte voorkomen wordt. 

Caruba tussenringen

Met de Caruba tussenringenset kunt u de brandpuntsafstand tussen een objectief en een camerabody een stuk kleiner maken. Met deze tussenringen kunt u dichterbij uw onderwerp komen, perfect voor macrofotografie! Deze set bestaat uit drie tussenringen die afzonderlijk van elkaar te gebruiken zijn of gecombineerd kunnen worden. De ringen hebben geen optische elementen waardoor het mogelijk is om objecten te vergroten zonder de kwaliteit te verminderen. De tussenringen hebben een chrome vatting en de opties zoals automatische scherpstelling blijven gewoon werken.

Caruba Tussenringenset

Marumi achromaat

Macro Achro filters behoren tot een van de beste voorzetlenzen die momenteel verkrijgbaar zijn. De scherpte is tot op heden door geen andere macrofilter overtroffen! U kunt dichter bij het onderwerp komen en bereikt zodoende een grotere afbeeldingmaatstaf. Een verlenging van de belichtingstijd is niet nodig. De sterkte van een Close-up filter wordt opgegeven in dioptrieën, in dit geval dus +5. Marumi DHG (Digital High Grade) filters zijn speciaal voor de digitale camera ontwikkeld. Met deze DHG filters, voorzien van speciale coating, wordt de reflectie van het binnenkomende licht ernorm gereduceerd.

Hoya close-up filterset

Creëer creatieve macro effecten met deze Hoya HMC Close-up set! Deze Hoya HMC close-up set bevat drie close-up voorzetlenzen, met een sterkte van +1, +2 en +4. Deze voorzetlenzen verkorten de brandpuntsafstand waardoor u dichterbij uw onderwerp kunt komen. Deze populaire serie Hoya filters staat bekend om het reduceren van reflecties op het filter oppervlak. Zo worden flare en ghosting aanzienlijk verminderd. Het resultaat hiervan is dan ook een hoge lichtdoorlatendheid van meer dan 97%, waardoor u een scherp contrast en goed uitgebalanceerde kleuren krijgt.

Hoya close-up filterset

Macroflitser

Bij macrofotografie komt u met uw objectief vaak heel dichtbij, waardoor het voor kan komen dat er een schaduw op uw onderwerp valt. U zult bij macrofotografie dus veel profijt zult hebben van een macroflitser. Er zijn allerlei soorten macroflitsers. Denk bijvoorbeeld aan een ringflitser waarmee u een gelijkmatige belichting creëert. Omdat een ringflitser wordt bevestigd om uw objectief vallen de schaduwen achter uw onderwerp weg. 

Aputure AHL-HC100 Amaran Halo Ringflitser

Deze multifunctionele Aputure LED camera ringflitser is uitermate geschikt voor macrofotografie en portretopnames. De belichting kan variëren van 5cm tot 1,5 meter afstand met verschillende verlichtingsmogelijkheden. Denk aan continu, flitsen, vol, linkerhelft en rechterhelft. Met behulp van de flitsschoen kan hij ook bovenop de camera geplaatst worden. Er worden 8 verloopringen meegeleverd, dus kan hij ook op een groot scala aan lenzen gedraaid worden. Bovendien zijn er genoeg mogelijkheden om de opname perfect te belichten. 

McoPlus Macro ring Lite MCO-14ext 

De McoPlus Macro ring Lite MCO-14ext is een ringflitser die speciaal ontworpen voor gebruik met een macro-objectief voor close-up fotografie. Deze McoPlus flitser heeft een richtgetal van 14 bij een ISO-waarde van 100 en het dubbele buisontwerp maakt het mogelijk om elke flitsbuis zelfstandig of gelijktijdig te ontsteken. Witte LED focuslampen en twee soorten modeling lampen zorgen voor een accurate voorvertoning van het lichteffect. Met een verlicht LCD-scherm kunt u instellingen aanpassen in zowel fel verlichte- als low-light situaties. 

McoPlus Macro ring LiteMCO-14ext

Venus Optics KX800 flexible macro twin flash

De Venus Optics KX800 flexible macro twin flash is speciaal ontworpen voor macrofotografie. Deze flitser is links en rechts individueel instelbaar. Dankzij het LED focusing light kunt u zeer precies focussen op het onderwerp. De hoge output maakt deze flitser bovendien een waardevolle tool voor macrofotografen die schieten met een klein diafragma. Dankzij de snelle recycletijd van twee seconden zult u geen kostbare tijd verliezen en de flexibele armen zorgen ervoor dat u zeer nauwkeurig kunt werken om uw onderwerp op de beste manier uit te lichten.

Venus Optics KX800 flexible macro

Macrostatief

Een macrostatief is een type statief dat speciaal ontwikkeld is voor gebruik bij macrofotografie. Een macrostatief moet aan verschillende eisen voldoen. Zo is stabiliteit een belangrijke factor, omdat zelfs de kleinste trilling terug te zien is op een macrofoto. Daarnaast is het belangrijk dat het statief laag bij de grond kan komen, zodat u de camera op de juiste hoogte kunt instellen. Ook zien we bij macrostatieven vaak een horizontale of omkeerbare middenkolom terug. Tot slot zijn ook spikes in de poten geen overbodige luxe, zodat het statief ook bij een onstabiele ondergrond als aarde stevig vaststaat. 

Joby Gorillapod 3K Kit 

De Joby Gorillapod 3K Kit Black/Charcoal is de opvolger van het Joby GorillaPod SLR-Zoom statief met Ball Head en bestaat uit een statief en balhoofd die erg compact en universeel bruikbaar zijn. Het maximale draagvermogen is 3 kilogram, waarmee deze kit geschikt is voor DSLR's, compacte videocamera's, flitsers en richtmicrofoons. De poten van dit statief zijn gemakkelijk te buigen, waardoor u hem aan vrijwel ieder oppervlak kunt bevestigen. Dankzij de flexibiliteit kunt u gemakkelijk een laag standpunt aannemen, ideaal voor macrofotografie. 

Joby Gorillapod 3K Kit

Manfrotto MK190XPRO3-BH Kit

Deze Manfrotto MK190XPRO3-BH Aluminium Tripod Kit bestaat uit een compact aluminium statief met geavanceerde functies en een uitstekende bouwkwaliteit en het Manfrotto 496RC2 balhoofd. Het belangrijkste kenmerk van het statief is de 90 graden kantelbare middenkolom waardoor deze zowel verticaal als horizontaal te gebruiken is. Het schakelen tussen verticale en horizontale positie vereist geen demontage en kan zelfs met de camera bevestigd uitgevoerd worden. Dit biedt een heel scala aan nieuwe gebruiksmogelijkheden voor o.a. macrofotografie.

 

Benro TMS07A Macro Statief

De Benro TMS07A is een statief dat ideaal is voor macrofotografie. Het statief is erg compact en lichtgewicht, waardoor u hem makkelijk mee kunt nemen naar verschillende locaties. Bovendien kan dit statief erg laag ingesteld worden, zodat u erg dicht op het onderwerp kunt fotograferen. De minimale hoogte is namelijk 11,3cm en de maximale hoogte is 61cm. Het statief heeft een maximaal draagvermogen van 4 kilogram en de poten zijn uitgerust met rubberen doppen voor een stevige grip op de ondergrond. Voor ruwere ondergronden worden er spikes meegeleverd. 

Benro TMS07A Macro Statief

Instelslede

Een instelslede is, zoals de naam al aangeeft een slede waarop de camera voor- en achteruit kan glijden. Zo kunt u uw camera (als deze op statief staat) gemakkelijk verplaatsen, zodat u de gewenste positie kunt bereiken. Dit doet u door de slede op uw statiefkop te plaatsen. Uw camera plaatst u vervolgens op het bewegende of glijdende deel. Eenmaal bevestigd kunt u de camera verplaatsen. Afhankelijk van de prijsklasse van de instelslede gebeurt dit met de hand of met een draaiknop. Heeft de camera de juiste positie bereikt? Vergeet dan niet de slede te vergrendelen. 

Falcon Eyes Macro Instelslede Pro CA-T1215

Met deze Falcon Eyes instelslede kunt u heel precies uw camera positioneren voor het fotograferen van kleine objecten als insecten, bloemen of andere macro-onderwerpen. De slede is aan de onderkant voorzien van een 1/4" schroefdraad wat past op alle gangbare camera- en lampstatieven. Met de duimschroeven kunt u bovendien zeer precies de camera naar links, rechts, voor en achter bewegen.

Falcon Eyes Pro CA-T1215

Novoflex Instelslede Castel-Mini

De Novoflex Castel-Mini instelslede beschikt over twee precisie wieltjes die zorgen dat het geheel 135mm verstelbaar is. De Castel-Mini is de ideale tool voor alle macrofotografen die graag een laag gewicht (deze instelslede weegt slechts 280 gram!) combineren met hoge precisie. De Castel-Mini beschikt over een 1/4" statiefaansluiting waarmee u hem gemakkelijk aan kunt sluiten op vrijwel elke camera.

Novoflex Instelslede Castel-Mini

Sunwayfoto MFR-150S Macro Focusing Rail

De Sunwayfoto instelslede is het perfecte gereedschap voor de macrofotograaf. De MF-150S maakt gebruik van een schroefknop om de camera vast te zetten op de instelslede. Met de draaiknoppen verplaatst u de camera naar de juiste positie. Dat is ideaal voor het nauwkeurig kunnen scherpstellen of voor het maken van meerdere opnames die later met een 'focus stack' worden samengevoegd voor een grotere scherptediepte.

Sunwayfoto MFR-150S Focusing Rail

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter wordt gebruikt om reflecterend licht tegen te gaan. Het meest merkbare effect is het effect op kleuren. Groen wordt bijvoorbeeld groener, felle kleuren worden versterkt en het contrast tussen de lucht en de wolken wordt groter. Zo worden de typische lentekleuren extra geaccentueerd, waardoor uw macrofoto nog beter tot zijn recht komt. Een polarisatiefilter gaat bovendien reflecties in glas en op water tegen. Handig, als u bijvoorbeeld dauwdruppels op de foto wilt zetten. 

Bekijk alle polarisatiefilters

 

Terug naar de overzichtspagina