In de avond van vrijdag 27 juli verschijnt er een spectaculair beeld. De langste maansverduistering van de eeuw zal deze avond te zien zijn. Omdat de maan precies in de schaduw van de aarde staat, zal hij geen direct licht van de zon vangen. Omdat er toch wat licht zal afbuigen via de aarde, zal de maan een indrukwekkende rode kleur krijgen. Vergeet dus vooral niet even omhoog te kijken tussen 21.33 uur en 23.14 uur. Wilt u er echt niks van missen en nog lang kunnen nagenieten van dit bijzondere moment? Fotograferen kan natuurlijk ook! Dit zal u ongetwijfeld hele indrukwekkende beelden opleveren. Hieronder geven wij u 10 tips om de beste foto te maken. 

Tip 1: De camera

Gebruik een goede camera, waar u de instellingen bijvoorbeeld op handmatig kunt zetten. Hoewel u met de meeste camera's wel een goede foto kunt maken, werkt dit bijvoorbeeld erg prettig. Zeker als beginner kunt u best aan de slag gaan met uw systeem- of spiegelreflexcamera. Toch zijn er nog wat andere functionaliteiten waar u bij de keuze voor uw camera rekening mee kunt houden. Zo is het fijn als uw camera over een kantelbaar LCD-scherm beschikt omdat u op die manier altijd een goed overzicht houdt over het beeld dat u aan het vastleggen bent. Daarnaast is de mogelijkheid om in RAW-formaat te fotograferen min of meer onmisbaar en is het een groot voordeel als de camera weinig ruis produceert bij een hoge ISO-waarde.

Tip 2: Objectief

(Tele)objectieven met een groot brandpunt zijn voor het fotograferen van de maan het meest geschikt. Denk hierbij aan een minimale brandpuntsafstand van 200mm. Hierdoor krijgt u de maan en de indrukwekkende verduistering goed in beeld. Wanneer u een dergelijk objectief niet heeft, kunt u eventueel ook een 100mm objectief gebruiken. In dit geval zult u tijdens de nabewerking wel wat meer werk hebben. Bij voorkeur kiest u voor een objectief met een diafragma van f/2.8 of kleiner. Dit zorgt ervoor dat uw lens meer licht kan vangen. Er komt nu namelijk meer licht binnen op de sensor, waardoor u gebruikt kunt maken van kortere sluitertijden. Dit heeft weer een positief effect op de uiteindelijke afbeelding, omdat er nu minder ruis en dus een scherpere foto ontstaat. 

Tip 3: Belichting

Tijdens de verduistering zal het licht snel veranderen. Ook heeft u te maken met verschillende kleuren. Zorg er dus goed voor dat u snel uw instellingen kunt veranderen met betrekking tot het licht en de witbalans. U kunt het beste beginnen door de witbalans op op ongeveer 5000 te zetten. Vaak wordt dit ook aangegeven als de stand 'daglicht'. Hierdoor staat uw camera op de handmatige stand, waardoor hij door de rode kleur van de maan niet ineens alle kleuren gaat veranderen. Naast uw witbalans, kunt u ook het beste de autofocus uitschakelen en handmatig op de maan scherpstellen. Omdat het zo donker is, zal de automatische scherpstelling namelijk niet goed werken.

Tip 4: Sluitertijd

Het beste is om van tevoren even een aantal foto's te testen. Hierdoor kunt u goed bepalen welke ISO en sluitertijd voor die dag en tijd het beste zijn. Omdat het licht tijdens de verduistering snel zal veranderen, moet u snel kunnen schakelen tussen de instellingen. Is de maan bijvoorbeeld erg helder, dan kunt u de sluitertijd wat sneller zetten. Is de kleur van de maan snel veranderd en is hij nu te donker? Dan kan de sluitertijd het beste iets langer. Kijk wel uit voor te lange sluitertijden in combinatie met een telelens, want zowel de aarde als de maan bewegen. Hierdoor kan dus bewegingsonscherpte ontstaan, wat veel invloed heeft op uw foto. 

Tip 5: Het statief

Wanneer u met een groot brandpunt fotografeert, is een statief essentieel. Het is namelijk van groot belang dat uw camera en lens volledig stil blijven - vooral wanneer de sluiter voor een langere tijd open moet staan. Maar waar let u op bij de keuze voor uw statief? Het draagvermogen is één van de voornaamste eisen. Dit vermogen moet hoog genoeg zijn om minstens een camera en zware lens te dragen. Ook is het een plus als het statief mee kan bewegen met de hemel. Een tripod met balhoofd is hierdoor uitermate geschikt. Tot slot, vergeet bij gebruik van een statief niet de beeldstabilisatie uit te zetten. Bekijk hier onze statieven. 

Tip 6: Afstandsbediening

Naast een statief, is het gebruik van een afstandsbediening ook erg handig. Ondanks dat een statief al zorgt voor minmale beweging en hoge stabilisatie, kan er altijd nog beweging ontstaan wanneer de ontspanknop wordt ingedrukt. Door met een afstandsbediening foto's te maken, neemt u deze beweging weg en bent u verzekerd van scherpe foto's.

Tip 7: De telescoop

Hoewel een telescoop niet onmisbaar is - met een camera, objectief en statief komt u al een heel eind - is een telescoop zeker een goede investering voor professionele fotografen of enthousiaste hobbyisten. Wanneer u zogenaamde Deep Sky beelden vast wilt leggen, komt een telescoop goed van pas. U kunt er namelijk niet alleen hele indrukwekkende beelden doorheen zien, u kunt ze ook nog eens vastleggen op beeld. Dit wordt digiscoping genoemd. Middels verschillende adapters kunt u uw camera bevestigen aan de telescoop, waardoor u de zoomkwaliteit toepast op uw camera. 

Tip 8: Compositie

Veel mensen zullen bij het fotograferen van de maansverduistering zo dicht mogelijk de maan in beeld willen hebben. Logisch, want de kleuren zijn erg indrukwekkend. Toch is het leuk om eens te experimenteren met verschillende composities. Het is handig om hier van te voren al over na te denken, zodat u hier uw locatie op kunt aanpassen. Denk eens aan foto's met de maan juist op de achtergrond en elementen als rotsen, heuvels, bomen of bijvoorbeeld mensen op de voorgrond. Dit is bijvoorbeeld een heel goed alternatief als u niet over een objectief met een hele grote brandpuntsafstand beschikt. 

Tip 9: Locatie

Voordat u een astrofoto gaat maken, moet u zich bedenken waar u deze foto gaat maken. Voor beginners is het aan te raden om eerst in de achtertuin of een parkje in de buurt te oefenen. Daarna kunt u een echte donkere, rustige plek opzoeken. Hoe donkerder de locatie, hoe minder lichtvervuiling en hoe betere astrofoto's u zult schieten. Het is lastig om in Nederland een goede donkere plek te vinden, omdat er veel lichtvervuiling is. De beste locaties om in Nederland astrofoto's te maken zijn onder andere de Waddeneilanden, de Veluwe, de Flevopolder, de Achterhoek of in de duinen. Toch kan het ook een creatief beeld opleveren wanneer u juist in drukke plaatsen met veel lichtvervuiling, zoals in de steden, een astrofoto maakt. 

Tip 10: Voobereiding

De voorbereiding is in dit geval echt het halve werk. Bij het fotograferen van de maansverduistering is het van groot belang dat u precies op het juiste moment fotografeert. Doordat het licht van de maan continu verandert, zullen de instellingen ook steeds moeten worden aangepast. Zoek van te voren dus goed op wat er gaat gebeuren en wanneer dit plaatsvindt. Dit scheelt enorm veel stress tijdens de shoot. Voor vrijdag 27 juli zal de maan, wanneer hij om 21.33 uur opkomt, al verduisterd zijn wanneer hij opkomt. Om 22.22 uur vindt de maximale eclips plaats. De maan zal op dat moment veranderen in een bloedmaan, die een indrukwekkende rode kleur weergeeft. De totale eclips eindigt pas om 23.14 uur, dus u heeft genoeg tijd om de perfecte foto te schieten!

Astrofotografie

Bent u benieuwd hoe u het best de hele sterrenhemel kunt fotograferen of wilt u meer informatie over astrofotografie? Klik dan hier!

  Terug naar de overzichtspagina