Modelfotografie tips - portret model

Macrofotografie of tóch microfotografie?

Daar zit u… Wachtend op de grond, in de tuin of op een andere natuurlijke locatie, tot er een insect verschijnt. Klaar om foto’s te maken. Maar wat voor soort fotografie kiest u? Macrofotografie? Of het uitzonderlijke microfotografie?

Wat is microfotografie? Wat is het verschil tussen micro- en macrofotografie? Welke lens en/of andere apparatuur heeft u nodig voor microfotografie? In dit deel van het maandthema Macrofotografie geven wij antwoord op deze vragen.


Wat is microfotografie | Verschil micro- en macrofotografie | Microfotografie apparatuur | Tips en tricks voor microfotografie


Microfotografie is uitgevonden om insecten extreem close vast te leggen

Wat is microfotografie

Kort gezegd is microfotografie de overtreffende trap van macrofotografie. Het maakt extreem kleine details zichtbaar, die u met het blote oog moeilijk onderscheidt. Op de foto levert dit vaak bijna buitenaardse resultaten op.

Microfotografie leent zich daarom uitstekend voor insectenfotografie. Want als u een insect extreem close fotografeert, legt u ongekende details vast. Hierdoor ziet u hoe bijzonder gevarieerd het insectenrijk werkelijk is. Bovendien lijkt het net alsof de insecten mensgrote afmetingen hebben.

Macrofoto huisvlieg
Microfoto huisvlieg
 
 
Microfoto spin
Microfoto spin

Verschil micro- en macrofotografie

Het verschil tussen micro- en macrofotografie staat en valt met de vergrotingsfactor. Dit is een mooie maatstaaf om te peilen hoe groot het onderwerp is in verhouding tot hoe groot het is op de beeldsensor. Bij macrofotografie geeft de sensor het onderwerp tot de ware grootte weer. Hierbij is er sprake van een vergroting van 1:1 (0.1 tot 1). Bij microfotografie loop de vergrotingsfactor van de foto’s op vanaf 1.1 tot ongeveer 20. Dit betekent dat het onderwerp groter in beeld wordt gebracht dan dat het daadwerkelijk is. Alles boven de vergrotingsfactor 20 tot 1500 noemen we fotomicrografie. Dit is dus nog een stap verder dan microfotografie.

Het is mogelijk de vergrotingsfactor te berekenen. Het soort berekening hangt af van de apparatuur die u gebruikt. Daarom hebben we voor uw gemak de meest geschikte apparatuur voor microfotografie uitgezocht.


Berekening

De maximale vergrotingsfactor die te behalen is, bepaalt u met de volgende formule:

(brandpuntsafstand macrolens + totale lengte tussenring) ÷ brandpuntsafstand macrolens


We spreken van microfotografie als het onderwerp groter in beeld staat dan dat het daadwerkelijk is.

Microfotografie apparatuur

Wilt u zelf aan de slag met microfotografie? Wij hebben de meest geschikte apparatuur voor u uitgezocht!


Microlenzen

Voor mooie microfoto’s is een microlens onmisbaar. Deze objectieven hebben een vergrotingsfactor hoger dan 1x. Zo maakt u extreem kleine details van insecten, paddenstoelen en nog veel meer onderwerpen zichtbaar.

Zhongyi Mitakon 20mm F/2.0 4.5x Super Macro

De Zhongyi Mitakon 20mm F/2.0 4.5X Super Macro is een nieuwe, compacte macrolens voor full frame camera’s.



  • Vergroting: 4.5x
  • Extreem licht en compact prime-objectief
  • Minimale scherpte-afstand: 20mm

Bekijk de Zhongyi Mitakon 20mm F/2.0 4.5x Super Macro

Venus LAOWA 24mm F/14 2x Macro Probe Lens

De Venus LAOWA 24mm f/14 2X Macro Probe Lens is een speciale macrolens waarmee u nog meer creativiteit beleeft. Zo maakt u op het land als onderwater de mooiste microfoto’s.


  • Vergroting: 2x
  • Grote scherptediepte
  • Wijde beeldhoek van 24mm

Bekijk de Venus LAOWA 24mm F/14 2x Macro Probe Lens

Bekijk voor andere microlenzen onze macrofotografie musthaves.

Van macrolens naar microlens resultaat

Wilt u op het moment nog niet investeren in een microlens? Combineer uw macrolens dan met verschillende hulpmiddelen (voorzetlenzen, tussenringen, teleconverters en balgen). Zo krijgt u toch het effect van een microlens zonder de investering. Erg handig als u nog niet zeker weet of u vaker voor microfotografie kiest.

Voorzetlenzen (close-up lenzen)

Met voorzetlenzen, ook wel close-up lenzen genoemd, gaat u de 1:1 verhouding van uw macrolens voorbij. Zo krijgt u nog meer vergroting! Doordat u de lensextensie voorop een macrolens zet, zijn er enkele voor- en nadelen aan verbonden. Het grote voordeel bij het gebruik van een voorzetlens is dat u geen licht verliest. Hierdoor kunt u met dezelfde sluitertijd blijven werken. Doordat u een optisch element (met extra glas) toevoegt is er wel sprake van kwaliteitsverlies in het beeld. Houd er verder rekening mee dat u meerdere voorzetlenzen nodig heeft als u met meerdere macrolenzen, met verschillende diameters, werkt.

Voor een nog hogere kwaliteit kunt u het beste gebruik maken van een achromatische voorzetlenzen. Deze speciale voozetlenzen zorgen ervoor dat de scherpte niet verloren gaat. In tegenstelling tot een gewone voorzetlens is er dus geen sprake van kwaliteitsverlies.


Bekijk onze voorzetlenzen

Tussenringen

Een andere manier voor het verschuiven van het scherpstelbereik is via een tussenring. Deze ring(en) schroeft u tussen de camera en macrolens. U brengt hiermee de lens verder van de sensor, waardoor u nog dichter op uw onderwerp komt. Zo verander u uw macrolens ineens in een geschikt objectief voor microfotografie. Het is mogelijk diverse ringen te koppelen. Er zit echter wel een nadeel aan: bij het gebruik van tussenringen neemt de hoeveelheid licht dat op de sensor valt af. Dit is vaak één stop per tussenring. Gelukkig kunt u dit met de juiste instellingen oplossen. Houd er wel rekening mee dat de camera, bij gebruik van tussenringen, niet meer automatisch scherpstelt.






Bekijk onze tussenrringen

Balg

Met een balg zijn nog grotere vergrotingsfactoren mogelijk (tot wel 5x), zonder het toepassen van koppelingen. Het wordt ook wel een verstelbare tussenring genoemd. Net als een tussenring en teleconverter/ extender plaatst u de balg tussen de camera en macrolens. Alle eigenschappen zijn hetzelfde, alleen met een balg is de afstand tussen de lens en de camerasensor traploos instelbaar. Dit betekent dat u de balg kunt uitschuiven tot de gewenste vergroting. U komt hierdoor dichterbij dan met een hele set tussenringen. Het enige nadeel aan een balg is dat u meestal geen elektronisch contact hebt, waardoor u alles handmatig moet bedienen.

 

Tips en tricks voor microfotografie

  1. Bedenk van tevoren wat u wilt vergroten in verband met de vergrotingsfactor.
  2. Kies voor een vast werkgebied met veel bloemen en lage planten.
  3. Haal inspiratie uit fotografieboeken en fotobladen.
  4. Het is altijd beter te beginnen met een vergrotingsfactor van 2-12x.
  5. Bij micro-insectenfotografie is veel geduld vereist. Heb engelengeduld.
  6. Benader insecten altijd langzaam zonder schitteringen van de lens of schaduw van uzelf.
  7. Maak gebruik van de guldensnede. Dit maakt uw foto’s net iets spannender.
  8. Kies bij een toenemende vergrotingsfactor voor een steeds groter diafragma.
  9. Fotografeer alleen in RAW.
  10. Maak gebruik van focus stacking voor nog scherpere foto’s.

Het is dus mogelijk naast microlenzen gebruik te maken van macrofotografie-apparatuur. Op zoek naar nóg meer tips en informatie? Bekijk dan ook deze onderdelen van het maandthema Macrofotografie: musthavesobjectieven en macro on a budget.