Dit is ook macrofotografie: minifiguren


Handige tips voor het fotograferen van minifiguren

Het eerste waar u bij macrofotografie waarschijnlijk aan denkt zijn close-upfoto’s van al dan niet exotische bloemen in spetterende kleuren. Of vliegen van heel dichtbij gefotografeerd, zodat u de lenzen van de ogen kunt tellen. Maar wie op Instagram zoekt, komt vele foto’s tegen van legofiguurtjes, playmobilpoppetjes en miniatuurmensen (schaal 1:87) die gesitueerd zijn in de echte mensenwereld. Welkom in de wereld van de #minifigures.

De enige grens is die van uw eigen verbeelding

Bij het fotograferen van mini figuren zijn er grofweg twee stromingen. Bij de eerste staat een minimens in een miniwereld, zoals een legopoppetje in een huiskamer van Lego. De trend is echter om zo’n poppetje in de grotemensenwereld te situeren. Denk aan wegwerkers die een echte walnoot open hakken, of een man die een zwaan uit de olie (een kop koffie) redt. Of een groepje bouwvakkers dat uit alle macht bezig is een Apple-oortje uit iemands echte oor te trekken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als u zelf aan de slag wilt met dit soort fotografie, zijn er zaken waar u op kunt letten voor originele foto’s.


Teamwork

 

Boompje groot...

 

Fotografeer op ooghoogte

Van de miniatuurfiguren, welteverstaan. De foto moet immers de indruk wekken dat het figuurtje net zo groot is als de kijker. U zult merken dat dit met een spiegelreflexcamera best lastig is, zeker als u die 1:87 poppetjes (Faller of Preiser, vooral bekend van modelspoorbanen) gebruikt. De grootte van de camera en het objectief verhinderen vaak dat u op ooghoogte kunt komen. Met een smartphone gaat het veel beter: de lens daarvan zit op de hoek van het apparaat en kan dus vlakbij de ‘grond’ foto’s maken, bijvoorbeeld door de smartphone ondersteboven te houden.

Vertel een verhaal

Een poppetje leuk neerzetten is één ding, maar het is veel grappiger om er een mini-verhaal van te maken. Dat kan met één minifiguur, zoals op een foto waar een miniatuurmannetje een walnoot probeert open te breken. In dit soort foto’s zie je vaker dat het figuurtje een enorme, en onmogelijke klus te doen heeft. Het kan ook met meerdere poppetjes die samen iets aan het doen zijn; een datakabel in een computer steken bijvoorbeeld.

Maak onverwachte combinaties

Er zijn allerlei soorten minifiguren te krijgen: Lego, Playmobil, Faller en Preiser. Laatstgenoemden maken naast standaard poppetjes zonder opvallende elementen (‘gewone mensen’) ook figuren met beroepen. Lego heeft de rechten van heel veel speelfilms, van Star Wars tot Harry Potter. Er gaat een foto rond van Darth Vader uit Star Wars die op een fiets met voorop Yoda langs de Death Star zweeft; een leuke parodie op de beroemde scène uit ET. Een andere foto toont een Storm Trooper die zijn helm heeft afgedaan en met zijn vriendin aan een echt strand van de zonsondergang geniet. De enige grens die hier bestaat is die van uw verbeelding.

Creëer diepte

Foto’s gemaakt met smartphonecamera’s hebben een grote scherptediepte. De camera’s hebben echter ook een minimale scherpstelafstand. Alles wat te dichtbij staat, komt onscherp op de foto. Door hier (slim) gebruik van te maken creëert u diepte in de beelden. Zet hiervoor het figuurtje dat onscherp in beeld kan dicht bij de lens. Dat maakt de hele foto interessanter om naar te kijken.

Knuffels en huisdieren

Knuffelbeesten zijn uitstekende ondersteunende modellen: ze blijven staan op de plek waar u ze plaatst en gaan nooit aan de haal met wat u ze aan minifiguren voorzet. Poezen en katten, zeker als ze al wat ouder zijn, zijn vaak ook geschikt. Ze zien een minifigure niet als bedreiging of als eten – het figuur ruikt nergens naar en beweegt niet – dus grote kans dat poeslief gewoon blijft liggen als u een foto aan het maken bent. Maar u weet het natuurlijk nooit zeker, het blijven tenslotte katten…

Inspiratie

Voor inspiratie kunt u werk van de volgende instagrammers eens opzoeken: @yislegocollection@miniverse.de of @frankweisenberger. Een veelgebruikte hashtag is #minifigures

Een onmogelijke klus

 

Maisgeel

 

Nog even doorzetten

 


Terug naar de overzichtspagina