Nabewerking

Overzichtspagina

Snapseed: de veelzijdige mobiele fotobewerker

"Plotseling realiseerde ik me dat ik Photoshop al weken niet had gebruikt. Ik deed alles op Snapseed,’’ zou een fotograaf ooit gezegd hebben. Hij overdreef misschien een beetje, maar de uitspraak zegt alles over de kracht en de veelzijdigheid van dit gratis fotobewerkingsprogramma voor smartphones en tablets.

Snapseed is van Google, maar werd begin deze eeuw ontwikkeld door Nik software van Nikon. De app is verkrijgbaar voor iOS en Android en ideaal voor smartphone fotografie. Met Snapseed kunt u alles aan uw foto’s aanpassen. Denk niet alleen aan standaardbewerkingen, zoals meer of minder contrast, verzadiging, helderheid en dergelijke, maar ook draaien, rechtzetten, croppen en verscherpen zijn mogelijk. En dat allemaal met uw vingertop. Zelfs plaatselijke bewerkingen kunnen: Snapseed heeft een aanpassingspenseel. En u kunt steeds zien wat het verschil is tussen uw foto voor en na de bewerking. Iedere stap kan bovendien weer ongedaan gemaakt worden.


Heel handig, want werken met Snapseed is verslavend: je blijft aan de gang en voor u het weet is uw foto onherkenbaar. Een overbodige bewerking is gelukkig zó teruggedraaid. Natuurlijk heeft het programma ook kant en klare filters. Zwart-wit is daarvan nog de eenvoudigste, maar er is bijvoorbeeld ook Glamour Glow, voor portretfoto’s voor een klassieke glamour-uitstraling. Of Tooncontrast, waarbij u na aanpassingen schaduwen en hooglichten kunt ‘beschermen’, door ze respectievelijk donkerder en lichter te maken. U behoudt dus details in de lichte en in de donkere delen van uw foto nadat u ze bewerkt heeft. Belangrijk: die beeldinfo moet dan wel in het originele bestand aanwezig zijn: Snapseed kan van een witte luchtpartij geen blauwe maken.


Het aardige is dat de sterkte van iedere filter is aan te passen. Neem Grunge: dit is een tamelijk zware aanpassing die foto’s een hele rauwe, korrelige uitstraling geeft. Maar als u denkt: dat is me een beetje teveel van het gruizige, dan vermindert u de sterkte van het effect heel eenvoudig. Zo wordt het een foto met een rauw randje, wat hem dan niet extreem, maar wel net even iets anders maakt dan de foto die u in eerste instantie met uw mobiel maakte. Ronduit super is de mogelijkheid om plaatselijke bewerkingen uit te voeren. Op iedere plek in de foto kunt u, na het aantikken van de functie ‘selectief’ helderheid, contrast, verzadiging en structuur aanpassen. En niet op één plek, maar desgewenst op 7 of 8 plaatsen. Ook heel handig: Snapseed onthoudt de laatste bewerkingsreeks. Dus als u een serie foto’s heeft gemaakt van éen onderwerp en u die allemaal dezelfde uitstraling wilt geven, dan is dat heel eenvoudig. Weliswaar één voor één, maar dat is nog altijd beter dan bij iedere foto alle bewerkingen opnieuw te doen.


Bij de laatste inhoudelijke update van Snapseed heeft een hele leuke functie toegevoegd: Handleidingen. De bovenste is voor iedereen die begint met Snapseed: Eerste Stappen, om u wegwijs te maken in de app. Daarna komen de mooiste bewerkingen aan bod, waarvan de resultaten ver uitstijgen boven de standaardfilters van de foto-app van je smartphone of die van Instagram. Ook als u al langer met Snapseed werkt, is een bezoek aan Handleidingen de moeite waard. U krijgt namelijk niet alleen ‘les’, maar u vindt er ook handige trucjes van fotografen om de beperkingen van sommige standaardbewerkingen te omzeilen. Als u bijvoorbeeld een vervaging wilt toepassen rond een onderwerp dat niet precies ovaal of rond is.

Terug naar de overzichtspagina