NAS & netwerkschijven

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Met een NAS kunt u eenvoudig films streamen naar uw tv, foto’s delen en een back-up van uw bestanden maken. De mogelijkheden met een schijf zijn eindeloos.

 

NAS & netwerkschijven

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Met een NAS kunt u eenvoudig films streamen naar uw tv, foto’s delen en een back-up van uw bestanden maken. De mogelijkheden met een schijf zijn eindeloos.

   

  Wat is een NAS schijf?

  Een NAS, Network Attached Storage, is een opslagmedium dat aangesloten is op een netwerk en uit één of meerdere harde schijven bestaat. Hierdoor kun je vanaf verschillende apparaten in het netwerk van de NAS bestanden opslaan en openen. Vooral handig wanneer er mediaspelers, computers en smartphones zijn aangesloten. Zo is het mogelijk bestanden in full HD vanaf de schijf op uw tv te bekijken of muziek af te spelen op uw smartphone. Naast dienst als medium om vanaf verschillende plekken op het netwerk bestanden te openen en op te slaan kan de NAS ook worden gebruikt als centrale back-upplek. De huidige Nas schijven bevatten zoveel functionaliteiten dat ze kunnen worden gezien als een persoonlijke cloud.

  Soorten NAS schijven

  NAS schijven zijn in verschillende soorten beschikbaar, elk met eigen functionaliteiten en toepassingen. Kortweg onderscheiden we twee soorten NAS.

  • Volledig gebruiksklare NAS: Dit NAS systeem is zodanig ontworpen dat de volledige behuizing en alles wat erin zit gebruiksklaar is gemaakt. Groot voordeel is dat de netwerkkabel direct kan worden aangesloten en de ingebruikname slechts een kwestie van momenten is. De instellingen zijn eenvoudig te doorlopen en alle aansluitingen bevinden zich in de behuizing. Nadeel is dat de NAS niet kan worden uitgebreid met extra harde schijven en de interne harde schijf vaak niet te vervangen is.
  • Uitbreidbare NAS: Het uitbreidbare NAS systeem bestaat  uit de behuizing en biedt tal van functionaliteiten, zoals het toevoegen van extra harde schijven en het in een opstelling draaien van meerdere schijven. Voor dit NAS systeem is wel enige technische kennis vereist.

  Opslagruimte en processor

  De hoeveelheid opslagruimte die de NAS bevat is bepalend voor het aantal bestanden dat u er op kunt opslaan en wat u ermee wilt doen. Op een halve terabyte kunt u al behoorlijk wat films, muziek en documenten kwijt, maar met één terabyte kunt u de server al eenvoudig gebruiken voor uw online activiteiten. Aan te raden is om gebruik te maken van de RAID functie, waarmee u bestanden op meerdere harde schijven opslaat. Heeft u bijvoorbeeld vier harde schijven van een terabyte in uw NAS, dan kunnen de gegevens op meerdere schijven worden opgeslagen, zodat wanneer één van harde schijven crasht u altijd nog een back-up heeft. Een ander belangrijk onderdeel vormt de processor van de NAS. Deze worden door ARM of Intel geleverd en kunnen tegenwoordig veel processen tegelijk laten draaien, waardoor de mogelijkheden met de huidige systemen snel toenemen. Het gelijktijdig streamen van films is voor de huidige systemen geen enkel probleem, maar wanneer u ook een website wilt hosten, is een snelle processor en voldoende geheugen noodzakelijk. Weeg uw keuze dan ook af aan wat u er mee wilt gaan doen.

  Functionaliteiten

  De hedendaagse NAS systemen bieden tal van functionaliteiten aan die het gebruik vergemakkelijken en meer apparaten op afstand kunnen besturen. Naast de functies om bestanden op te slaan en af te spelen is het namelijk ook mogelijk een back-up van bestanden op uw pc, tablet of smartphone te maken. NAS systemen beschikken over een webinterface waarmee veel mogelijkheden op tafel komen, de interface begint dan ook steeds meer te lijken op die van een besturingssysteem. Spelcomputers kunnen ook overweg met de NAS en het downloaden van bestanden kan snel en zorgvuldig worden gedaan. Het afspelen en streamen van films en het delen van foto’s vormen de basisfunctionaliteiten. Tal van functionaliteiten worden echter door gebruikers zelf toegevoegd en u kunt hier zelf ook een bijdrage aan leveren. De verschillende packages kunnen in de webinterface worden bekeken en geïnstalleerd. Denk hierbij aan CMS systemen voor websites en fotobewerking programma’s. Daarnaast kan er via het systeem een centrale printer in het netwerk worden ingesteld een FTP server worden aangesloten.