National Geographic Junior - Toffe Tips!

Wil je meedoen aan de wedstrijd maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan onderstaande tips en je krijgt vanzelf weer fotografeerkriebels en inspiratie. Welke tip ga jij gebruiken? 

 

1. Houd de camera héél stil

Als je zelf nog beweegt terwijl je de foto maakt, word je foto wazig. Zonde! Zorg ervoor dat je stilstaat, zodat je strakke beelden maakt. Wil je iets fotograferen dat snel beweegt? Gebruik dan een snelle sluitertijd. De camera neemt dan snel het beeld op en je foto bljift scherp. 

2. Doe een dier na

Doe eens gek: hurk door je knieën als een soort kikker en maak dan een foto. Of ga in het gras liggen alsof je een jachtdier bent en bekijk de wereld vanaf de grond. Wanneer je dan een foto maakt van een bloem, lijkt die ineens groot en dichtbij. Gaaf toch?


3. Maak eens een portret

Vraag je beste vriend of vriendin om model te spelen. Laat het model naar je kijken en breng zijn hoofd en schouders in beeld. Of maak eens een originele foto door niet met het licht mee te fotograferen. Draai allebei een kwartslag, zodat het licht anders op het gezicht valt. Tadaa! De ene kant van het gezicht is donkerder dan de andere.


4. Zorg voor een rustige achtergrond

Als je een foto van een mooie bloem maakt, is het jammer als je een container op de achtergrond ziet staan. Ruim dus een beetje op. Kies je fotoplek bewust uit. Wil je bijvoorbeeld een gave skateboarder fotograferen? Ga dan naar een rustige skatebaan. Als er honderden mensen op de achtergrond staan, weet je niet meer waar je naar moet kijken. Voorkom twijfel en kies een rustig fotografieplekje!

5. Gebruik eens een echte fotocamera

Je maakt vast vaak foto’s met je telefoon. Logisch, die heb je altijd bij je. Maar wist je dat je nóg coolere foto’s kunt maken als je een echte camera gebruikt?

Vraag maar eens aan je vader, moeder, oom, tante of buurman of je de camera een keer mag lenen. Of vraag er een voor je verjaardag. Lees de top 5 camera's ter inspiratie. Welke kies jij?

6. Maak je foto nóg mooier en bewerk hem na

Soms zie je nog wat dingen op je foto die er niet horen. Dan heb je ineens rode ogen. Of de schaduw zorgt ervoor dat je bijna niks meer ziet. Hoe los je dat op? Nou, dan ga je gewoon lekker nabewerken. Dat is in feite hetzelfde als het mooier maken van een tekening, door met kleurpotloden en gum aan de slag te gaan.

Je maakt je foto mooier door die rode ogen weg te halen. Maar let op! Check de spelregels van de fotowedstrijd om te zien wat wel en niet mag bij het nabewerken.

7. Oefenen, oefenen, oefenen en laat je inspireren!

Het is helemaal niet erg als het niet meteen lukt om een toffe foto te maken. Probeer het gewoon opnieuw!

Speel met de instellingen op je camera. Gebruik bijvoorbeeld eens een lange sluitertijd om beweging terug te zien op je foto. 

Laat je inspireren door het werk van anderen. Je kunt Moodboards maken op Pinterest of de leukste accounts op Instagram volgen. Op onze Favo Fotografen-pagina kun je het werk bekijken van vier toffe foto-accounts! 

Overzichtspagina