Paginaheader Peter van Wieringen National Geographic interview

Q&A met natuurfotograaf Peter van Wieringen

Interview | Apparatuur | Voorbeeldfoto's


Peter van Wieringen

Peter van Wieringen is geboren in 1962 en woont in het midden van het land. Hij is natuurfotograaf geworden door het aanwezig zijn in die natuur. "Als kind was ik al veel buiten te vinden en altijd bezig met planten en dieren. Toen ik een cursus ben gaan volgen tot natuurgids bij het IVN, dit was in 2004, ben ik ook gaan fotograferen. Eerst was dit als hobby. En uiteindelijk resulteerde dit in wat opdrachten.

Het is een leuke bijverdienste geworden. Een fotografie-opleiding heb ik niet gedaan. Wel heb ik enkele workshops gevolgd bij een bekende natuurfotograaf. Verder heb ik het mezelf aangeleerd door veel naar anderen te kijken. Ik ben ook van mening, dat de kennis van de natuur bij natuurfotografie meer bijdraagt dan de kennis van de fotografie zelf. Uiteraard moet je wel wat van fotografie afweten, maar vooral bij dierenfotografie is het belangrijk om de gedragingen van de dieren te kennen."

Peter van Wieringen kan elke lezer van deze pagina aanraden om lekker vaak de natuur in te gaan om toffe foto's te maken. Volg hem op zijn Instagram-account.

Peter beantwoordde onlangs 15 vragen van kinderen die National Geographic Junior en Kamera Express op Instagram volgen. De antwoorden verschenen verkort op Stories. Hieronder de uitgebreidere antwoorden:


1. Wat is je lievelingsdier en heb je daar al een foto van gemaakt?

"Een echt lievelingsdier heb ik niet. Wel heb ik een voorkeur voor de katachtigen, zoals bijvoorbeeld de tijger en de lynx.  Van een lynx heb ik een mooie foto in low key. (dit is een techniek waarbij je een goed belicht onderwerp gaat onderbelichten met de camera. Hierdoor komt het onderwerp mooi belicht in beeld.) Maar ik kan ook genieten van een foto die ik heb gemaakt van een vlinder of een mooie bloem."

"Vooral in het begin als natuurfotograaf zul je veel teleurstellingen hebben. Je moet gewoon volhouden en leren van je fouten"
Foto van een lynx in lowkey

2. Hoe word je natuurfotograaf?

Door veel geduld te hebben, veel te oefenen en goed naar andere natuurfotografen te kijken. Het is ook belangrijk om een goede kennis te hebben van je onderwerp. Ga je een hert fotograferen, dan moet je goed weten dat je niet met de wind mee moet staan want dan ruikt ie je. Maar ook het gebied kennen waar je gaat fotograferen is heel belangrijk. Vooral in het begin als natuurfotograaf zul je veel teleurstellingen hebben. Maar gewoon volhouden en leren van je fouten. Ga ook eens een workshop volgen bij een natuurfotograaf. Hier leer je heel veel van.


Macrofoto van een Bijenorchis

3. Wat is je lievelingsbloem, heb je daar al eens een foto van gemaakt?

"Mijn lievelingsbloem is een bijenorchis. Dit is een orchidee die ook in Nederland voorkomt. Wel zeldzaam, maar hij is te vinden. Ja hier heb ik al diverse foto’s van gemaakt. Gelukkig staan er een paar in de buurt van mijn woonplaats. Dat was moeilijk! Ze staan in grasland en ik wil ze fotograferen met een wazige achtergrond. Dit is dan door het gras extra moeilijk. Omdat ik deze foto met een macrolens wilde maken was ook de wind soms vervelend. De bloem bewoog dan soms teveel. Ik heb er ook een paar jaar over gedaan voordat ik tevreden was."

4. Hoe word je steeds beter in het maken van foto's?

"Door te blijven oefenen, veel te lezen en goed naar foto’s van andere fotografen te kijken. Je kunt ook lid worden van een fotoclub. Dit heb ik zelf ook gedaan. Je leert dan heel veel van andere fotografen. Ook van het meedoen aan fotowedstrijden leer je veel. Kijk dan goed waarom de ene foto wel heeft gewonnen en de andere niet."

"Natuurfotografie gaat nooit vervelen, omdat het iedere keer weer anders is."

5. Welke fotograaf bewonder je?

"Mijn voorbeeld en leermeester is Edwin Giesbers. Soms gaan we samen op pad en leren we van elkaar. Edwin maakt onder andere mooie foto’s van bloemen en paddenstoelen. Hij heeft een website met voorbeelden."

6. Wat is er leuk aan natuurfotograaf zijn?

"Wat ik leuk vind is dat je heerlijk rustig in de natuur kunt zijn. Dieren bekijken en fotograferen zonder dat ze het in de gaten hebben. Zelf ga ik het liefste alleen op pad. Lekker rustig in de natuur. Je komt dan tot rust en kunt ook nog mooie foto’s maken. Soms kan het ook verrassend zijn. Je komt dan dieren tegen die je niet had verwacht. Natuurfotografie gaat nooit vervelen, omdat het iedere keer weer anders is."

7. Wat doe je in je rugzak als je natuurfoto's gaat maken? En hoe laat vertrek je?

"Ik vertrek sowieso vroeg, in de winter later dan in de zomer, maar ik probeer altijd voor zonsopkomst ter plaatse te zijn. Verder ligt het wat betreft gear aan wat ik ga fotograferen. Voor bloemen neem ik een 105 mm macrolens en een zoomlens 70-200mm. Voor dierenfotografie ook de 70-200 mm en een telezoom van 50-500 mm. Ga ik landschappen fotograferen, dan gaat de 24-105 mm mee en diverse filters. Verder een statief, afstandsbediening, hoekzoeker, regenkap voor de camera en heel veel andere kleine spulletjes zoals een kwast. Een kwast gebruik ik veel  om de camera en lens schoon te vegen voordat ik een lens wissel. Ook heb ik altijd een klein wit parapluutje bij me. Niet omdat ik bang ben om nat te worden, maar om mijn onderwerp (bloemen) dat ik wil fotograferen uit de zon te houden. En altijd een flesje water en wat te eten. Je weet nooit hoe leuk het is en als je dan wat langer wil blijven heb je in ieder geval iets te eten en drinken bij je."

8. Wat doe je als het begint te regenen?

"Allereerst mijn camera beschermen. Dat is mijn gereedschap en dus heel belangrijk. Ik kijk altijd voordat ik wegga naar het weerbericht. Wordt er regen verwacht, dan neem ik een jas mee. Verder kun je in de regen ook mooie foto’s maken. Bloemen zijn dan erg mooi met waterdruppels erop. Maar ook dieren zijn dan vaak minder schuw en goed te fotograferen. Wat ook een voordeel is als het regent, is dat het dan rustiger is in de natuur. Regen houdt mij in ieder geval niet tegen."

Foto van herten in het bos Landschap in Schotland met een meer

9. Waar in de natuur maak jij de mooiste foto's?

"Dat hangt er een beetje vanaf wat ik wil fotograferen. Landschappen bijvoorbeeld doe ik dicht bij huis langs de Lek, Utrechtse Heuvelrug of de heide bij Hilversum. Maar ook op vakantie in Oostenrijk of Schotland kan ik mooie landschapsfoto’s maken. Als ik een soort dier of plant wil fotograferen zoek ik eerst op waar die voorkomt en ga dan naar dat gebied toe. Op Google maps bekijk ik dan eerst de satellietfoto van het gebied. Zo kan ik een beetje juiste locatie proberen vinden om naar toe te gaan."


Foto van een slang in Nederland

10. Maak je wel eens foto's van slangen en hoe vind je dat?

"Jazeker. Dan wel vooral slangen die in Nederland voorkomen. Dit doe ik omdat ik dan zeker weet wat voor slang het is. In het buitenland is dat toch wat moeilijker. Slangen zijn namelijk zo snel dat ze moeilijk zin te onderscheiden als je ze niet goed kent. In Nederland heb ik alle drie de soorten slangen al wel eens gefotografeerd. Dit is zeker niet makkelijk, omdat ze zo snel zijn. Maar het is wel altijd een leuke uitdaging en kicken als het is gelukt. Maar als je ze gaat fotograferen, wees dan wel voorzichtig. In Nederland komen drie soorten slangen voor, de gladde slang, de ringslang en de adder. Vooral voorde laatste moet je goed oppassen. Deze is giftig."

"Als je wil beginnen met slangen fotograferen kun je het beste met de ringslang beginnen. Deze komt veel voor in sommige gebieden. Een mooie locatie is Nieuw Wulven bij Houten. Hier zit een grote populatie."

11. Welke dieren vind je grappig? En poseren ze ook weleens voor je?

‘’Pas heb ik bijenwolven gefotografeerd. Dit zijn een soort wespen die hun larven bijen voeren. Deze zitten in een holletje in de grond. Toen ik aan het fotograferen was, kwam er bij het holletje telkens een ander klein wespje. Deze werd steeds verjaagd door de bijenwolf. Toen ik later opzocht wat dit was, bleek dit een koekoekswesp te zijn. Deze legt dus weer zijn eitjes in de bij die de bijenwolf heeft gevangen en zorgt ervoor dat de larven van de bijenwolf niet uit komen. Net als bij de gewone koekoek. Dit wist ik niet en vond ik wel heel bijzonder. Een grappig weetje! En poseren? Nee, gelukkig niet. Tenminste niet dat ik weet of heb meegemaakt. Alleen in de dierentuin gebeurt dit wel eens. Maar dat is onnatuurlijk gedrag en fotografeer ik liever niet. Juist het onverwachte aan dieren, het spontane, maakt dierenfotografie zo leuk."

Alpenmarmot in de bergen Knobbelzwaan close-up

12. Welk diafragma gebruik je bij Wildlifefotografie?

"Ik probeer een zo laag mogelijk getal. Meestal is dat f 2.8. Hierdoor krijg je een mooie onscherpe achtergrond en komt het dier dat je fotografeert beter los van de omgeving. Bijkomend voordeel is dat je door dit lage getal, groot diafragma, ook meer licht hebt om bij te fotograferen. Hierdoor kun je de iso laag houden."

13. Heb je nog meer tips voor kinderen of jongeren die natuurfotograaf willen worden?

"Wat ik beginnende natuurfotografen (kinderen) mee wil geven is, concentreer je op een onderwerp. Probeer niet in een jaar tijd alles te fotograferen wat je voor ogen hebt. Dit gaat niet lukken. Neem mijn zwanenfoto, hier ben ik een heel voorjaar mee bezig geweest. Eerst het vertrouwen van de zwanen winnen. Dan bijna dagelijks posten tot het moment dat de eieren uitkomen en de jongen zich laten zien. Tuurlijk kun je in de tussentijd ook nog andere dingen fotograferen, maar neem een onderwerp als hoofddoel. Ga ook eens oefenen in een dierentuin. De dieren daar zijn redelijk tam en kunnen niet weg. Je hebt dan alle tijd om te werken met instellingen en standpunten. Zitten dieren achter gaas of glas, houdt dan je lens zoveel mogelijk hier tegenaan. Je zult zien dat je dan geen last hebt van schitteringen of gaas op je foto. Achter gaas kun je dan het beste met een groot diafragma, klein getal werken en zorgen dat de dieren niet te dicht achter het gaas staan. En: nog een tip... Vergeet niet te genieten van wat je allemaal om je heen ziet. De natuur is prachtig!"


"Eekhoorns zijn het leukst om te fotograferen. Deze dieren zijn zo snel en beweeglijk."

14. Wat is je favoriete foto?

"Mijn favoriete foto is een foto van een groep brandganzen die ik heb gefotografeerd op het wad bij Terschelling. Deze stonden daar bij laag water waardoor er een mooie spiegeling was. Het was windstil. De foto heb ik gemaakt in tegenlicht en bewust overbelicht. Hierdoor krijgt de foto een mooi high key effect en lijkt de foto wel getekend."

Foto van eenden in High-key belichting
close-up van een eekhoorn

15. Welk dier is het leukst om te fotograferen?

"Jeetje, daar moet ik even over nadenken hoor! Dat zijn toch wel eekhoorns. Deze dieren zijn zo snel en beweeglijk. Het is ook leuk als ze voedsel begraven voor de winter. Of als ze een hazelnoot af gaan zitten pellen. Ze pakken deze dan beet met hun voorpootjes en gaan rustig aan het knabbelen. Vaak zitten ze elkaar ook achterna rond een boomstam. Doordat ze zo snel zijn, zijn ze wel moeilijk te fotograferen. In vakantieparken zitten vaak eekhoorns die gewend zijn aan mensen. Hier kun je de mooiste opnames maken. Dus vraag even aan je ouders of ze een keer een vakantie boeken in een vakantiepark in Nederland in de bossen en wie weet maak jij de mooiste foto’s."

Apparatuur van Peter van Wieringen

Peter van Wieringen gebruikt de Nikon D750 voor zijn foto's. Voor bloemen en insecten heeft hij een Nikon 105mm macrolens bij zich. Voor dierenfotografie zitten de Sigma 70-200mm en de telezoom 50-500mm standaard in zijn tas.

Nikon D750
  • 24.3 megapixels
  • Full frame
  • Snelle autofocus
Bekijk hier!

Sigma 70-200mm
  • Lichtsterk f/2.8
  • Hypersonic AF-motor
  • Beeldstabilisatie
Bekijk hier!

Nikon AF-S 105mm
  • Macrolens
  • Lichtsterk f/2.8
  • Vibratie reductie
Bekijk hier!

Voorbeeldfoto’s

Benieuwd naar het werk van Peter van Wieringen? Je ziet hieronder een aantal foto's die Peter gemaakt heeft met zijn apparatuur.


Terug naar de overzichtspagina