Nico Brons

Nico Brons is een fotograaf en kunstenaar uit Amersfoort die gespecialiseerd is in smartphonefotografie. Als eerste in Nederland afgestudeerd aan de Fotoacademie waarbij het beeld was gemaakt met een iPhone. Naast smartphonefotografie is hij gespecialiseerd in portretfotografie, interieurfotografie, festival- en concertregistraties en documentair werk. Hij weet gedachten in zijn hoofd om te zetten in verrassend en persoonlijk beeld. Hij fotografeert met zijn smartphone om vervolgens deze ook via zijn telefoon te bewerken. Hierdoor creëert hij unieke en kunstzinnige foto’s.

De eindeloze toepassingen van een smartphone geven mij de mogelijkheid beelden te creëren die rechtstreeks uit mijn gedachten komen

In zijn autonome werk is Nico in korte tijd tot ver in het buitenland bekend door zijn iPhone fotografie. Hij exposeerde in New York, Los Angeles, Melbourne en Toronto. Nu geeft Nico lezingen en workshops over smartphonefotografie en is mede-oprichter van het fotomagazine Phonographer dat 4x per jaar in Nederland en België verschijnt.

Nico's werkwijze

De fascinatie met smartphonefotografie begon met Instagram. Pixels spelen geen rol, omdat hij zijn foto’s fanatiek bewerkt. Hierdoor kunnen zijn foto’s makkelijk tot A2 geprint worden. Hij maakt de foto op zijn iPhone met de camera-app van Apple zelf. Hier wil hij geen aparte app voor moeten downloaden, dat is veel te veel gedoe. Soms wordt dit aangevuld met voorzetlensjes, statieven of lampen. Na het fotograferen maakt hij gebruik van de applicatie Snapseed om zijn foto’s te bewerken. Dit is vooral voor de basisbewerkingen, zoals contrast of een zwart-wit functie. Overige applicaties die Nico gebruikt zijn er te veel om op te noemen. Een app die in ieder geval genoemd wordt, is “Image Blender”.


Workshop Smartphonefotografie

Op zaterdag 26 januari organiseert Kamera Express een workshop smartphonefotografie met Nico Brons in onze Superstore in Capelle a/d IJssel. Tijdens deze workshop leert Nico Brons het fotograferen met een smartphone en het direct nabewerken op een smartphone. Er wordt gewerkt met handige apps die een verrassende kijk geven op wat beeldbewerking kan doen. Allereerst wordt er ingegaan op de theorie en vervolgens voor de praktijk. Hierin ligt de focus op het zelf doen. Het resultaat? Beelden waarin de grens tussen fotografie en kunst vervaagt: Smartphone Art. Wat u daarvoor nodig heeft? Enthousiasme en een smartphone!


Interview Nico Brons

Voor het maandthema van januari, Smartphone en Fotografie, is Nico Brons geïnterviewd. Hierin vertelt hij meer over zijn ervaringen en hoe hij is begonnen met smartphonefotografie. Zijn werkwijze wordt verder uitgelegd en zijn fascinaties. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier het volledige interview.