NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

April: "Feest" met Nico Alsemgeest

Het thema van de maand april is “Feest”. Voor dit thema zochten wij Nico Alsemgeest op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf. 

Prijzen april:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR

Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 28 april 2017 17.00 uur.

Portret Nico Alsemgeest

Nico Alsemgeest

In korte tijd wist de 31-jarige Nico van zijn hobby zijn werk te maken. Sinds een aantal jaar is hij full-time fotograaf voor de grootste bedrijven. Hiernaast maakt hij vrij werk, shoot hij op locatie en worden de mooiste foto's gemaakt op reis. Maar zijn bekendste werk is toch de dance-fotografie waar hij heel de wereld voor over reist voor o.a. Sensation en Tomorrowland!

Hij begon in 2009 toevallig met fotograferen toen zijn moeder hem, zijn zus en zijn broer mee op vakantie naar Argentinië nam. Een klein jaar daarvoor was zijn vader na een ziekte overleden en het gezin wilde samen bijkomen van deze moeilijke tijd. Een camera kon op deze grote reis niet ontbreken.

“Ik kocht mijn eerste camera met twee lenzen en vroeg uitleg aan kennissen en vrienden. Daarnaast zocht ik veel informatie op internet en probeerde zo veel mogelijk te fotograferen. Na de reis was ik 4500 foto’s verder en verliefd op fotografie. Al snel hierna kocht ik een betere camera met toebehoren en begon ikoveral waar ik maar kon te fotograferen.”

Door goede connecties en het tonen van veel eigen initiatief kwam hij op de juiste plekken terecht. Hij begon geld te verdienen met zijn fotografie en investeerde in betere apparatuur. 2 jaar later had hij zijn eigen bedrijf met twee professionele Nikon camera’s, vijf objectieven en flitsers.

“De afgelopen jaren heb ik veel fotografie gedaan, voor evenementen, bedrijven, particulieren, reizen en vrij werk. Er is eigenlijk niets wat ik niet vastleg. Ik heb met mijn werk diverse bladen en websites gehaald en heb verschillende prijzen gewonnen. Ik fotografeer wat ik mooi vind en vind het belangrijk goed naar de klant te luisteren. Daarnaast probeer altijd anders dan anderen te zijn en streef ik naar de best haalbare kwaliteit.”

Foto's Nico Alsemgeest

10 tips van Nico

1. Controleer je tas: Controleer altijd je tas met apparatuur voordat je ergens heen gaat. Als je een gave opdracht hebt is er niets ergers dan dat je accu`s leeg zijn, je geen geheugenkaart bij hebt of nog erger: je body ligt thuis!

2. Check je omgeving: Waar mag ik komen? Is de beveiliging ingelicht over mijn komst? Mag ik op dat VIP-deck lopen? Wil die dj wel dat er iemand in de booth staat? Dit zijn allemaal dingen die je van tevoren goed moet checken. Als je geen toegang hebt op het moment dat de openingsshow begint dan mis je de hele show!

3. Twee Body's met verschillende lenzen: Stel je voor: Dat perfecte moment dat een DJ een comeback maakt en met tranen achter de draaitafel staat. Je staat in de zaal met je telelens en pakt dit moment. Twee seconden later gaan overal streamers af en de confetti vliegt door de zaal heen. Heb jij de tijd om dan rustig naar je tas te wandelen en je telelens voor je groothoek te wisselen of schiet je binnen vijf seconden beide momenten omdat je twee body`s bij je hebt?

4. Fotografeer wat de klant wil: en verras ze uiteraard met extra beelden. De klant is koning. Heb je het beeld wat de klant zoekt, probeer dit dan altijd te verbeteren als je tijd over hebt. Een klein ezelsbruggetje voor mij is altijd: "Fotografeer wat geld heeft gekost."

5. Doe je eigen ding en blijf jezelf: Schiet de mooiste beelden en wees creatief. Plaats foto’s op een mooie website en op social media, stuur ze naar organisaties en dan kom je er vanzelf. Maar bedenk goed: het heeft tijd nodig!

6. Neem een monopod en afstandsbediening mee: Schroef een groothoek op je body, sluit een afstandsbediening aan en fotografeer maar liefst twee meter boven het publiek in de leukste hoeken. Dit is vooral heel gaaf voor de overzichten!

7. Wacht op het juiste moment: Wat willen mensen zien op feesten? Juist, publiek wat uit hun dak gaat, handen in de lucht en confetti wat uit het podium knalt. Voor mij is een foto pas perfect als deze elementen in een foto zitten (kan niet altijd). Loop naar de regie en vraag wat de speciale momenten zijn, zet deze in je telefoon als wekker en je komt nooit te laat. Vertel ook tegen de DJ dat je komt fotograferen. Vaak kijken ze dan net een paar keer extra naar je om en als je geluk hebt poseren ze nog even goed voor je.

8. Blijf niet in die dj booth hangen: Ergernis nummer één is fotografen die bij die DJ blijven hangen voor het perfecte plaatje. Tegenwoordig is er overal livestream en wat is er lelijker dan dat er continu een fotograaf voor de DJ staat? Ga achter een dj op de grond zitten en wacht op die drop. Een DJ steekt negen van de tien keer dan zijn handen dan in de lucht. Dat is jouw moment: ga staan, schiet een aantal foto`s achter elkaar en ga het beeld weer uit.

9. Maak de perfecte selectie:
Na een show komt het mooiste werk: de foto`s uitzoeken en bewerken in jouw eigen stijl. Na een goed feest kom ik zelf gemiddeld terug met ± 2000 foto`s. Eerst ga ik de bewogen foto’s of foto’s waar niks gebeurt verwijderen. Ik houd dan ongeveer 600 foto`s over. Deze ga ik één voor één uitzoeken en van ieder mooi moment kies ik de beste voor mijn eindselectie. Voor mij bestaat een perfecte selectie na een groot feest uit ongeveer 100 topfoto`s. Waarom zou ik er meer sturen? Na 300 foto`s is iedereen het kijken wel zat en vaak zijn het dan vijf foto`s van dezelfde momenten maar dan net even anders. Ik zeg: wissen die andere vier!

10. Goede back-up:

Ook een dure harde schijf gaat kapot! Bij jou kan ook ingebroken worden. Brand kan overal uitbreken. Het gebeurt nooit, totdat je alles kwijt bent! Het is daarom belangrijk om een goede back-up van je foto’s te maken! Zorg bijvoorbeeld dat er een tweede NAS bij familie staat te draaien. Wanneer dit niet binnen je budget past, zorg dan voor een tweede back-upschijf die je daar neerlegt. Het is je hobby of werk en het zou enorm vervelend zijn als je alles in één klap kwijtraakt.

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Nico Alsemgeest - Feest